Νέοι και αγρότες

Η αλήθεια είναι πως όσο οι κάτοικοι της περιφέρειας ονειρεύονται να μετακομίσουν στην Αθήνα τόσοι και άλλοι τόσοι κάτοικοι της πρωτεύουσας ονειρεύονται να μετακομίσουν σε κάποια περιφέρεια για να γίνουν αγρότες - παραγωγοί.

Δεν ξέρουμε στο περιβάλλον μας ούτε έναν που εκεί, στην αρχή της μέσης ηλικίας που συνέπεσε και με την οικονομική κατάρρευση της χώρας, «καμμένο» από τα εξαντλητικά ωράρια του ιδιωτικού τομέα και καταβεβλημένο από την κακή ποιότητα ζωής στην πόλη με το κυκλοφοριακό, την ακαταστασία και τη γενική εγκατάλειψη που να μην ήρθε «μια ωραία πρωία», ένα ωραίο βράδυ για την ακρίβεια για να ανακοινώσει στην παρέα ότι αποφάσισε να γίνει αγρότης.

Πολλοί δεν γνωρίζουν τι σημαίνει «γίνομαι αγρότης», εμείς τυχαίνει να το γνωρίζουμε λόγω της ενασχόλησής μας με το ελληνικό κρασί.

Γνωρίζουμε δηλαδή μια από τις πιο δύσκολες καλλιέργειες και όλες τις προκλήσεις και τα σοβαρά άγχη που έχει η ζωή του αγρότη.

Κι όμως, στην πρώτη περίοδο της κρίσης, κάποιοι το τόλμησαν και κατέγραψαν κάποιες επιτυχίες, έχουμε υπόψιν μας την καλλιέργεια σαλιγκαριών ή πάλι κάποιες μικρές, πρότυπες αμπελοκαλλιέργειες που έκαναν πειραματική οινοποίηση.

Φυσικά, το μόνιμο πρόβλημα για την ελληνική αγροτική παραγωγή είναι η έλλειψη τυποποίησης και η παραγωγή μικρής κλίμακας αλλά εμείς πιστεύουμε ότι αυτά δεν είναι εμπόδια μόνο δείχνουν το δρόμο για το είδος της παραγωγής που πρέπει να αναπτύξουμε: ειδικά προϊόντα που καταφέρνουν υψηλές τιμές.

Η συγκυρία κάνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επαγγελματική προοπτική την ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. 

Αυτή την περίοδο «τρέχει» η πάντα συναρπαστική συζήτηση για την Ενιαία Αγροτική Πολιτική (μας στεναχωρεί το γεγονός ότι δεν συζητάμε το θέμα και δύσκολα βρίσκουμε και ειδικούς να μας λύσουν τις απορίες), είναι βέβαια η κλιματική αλλαγή που μπορεί να γίνει η ευκαιρία για ριζική ανανέωση των καλλιεργειών στη χώρα (για παράδειγμα, πολύ σύντομα στην Ελλάδα η καλλιέργεια εσπεριδοειδών ίσως γίνει αδύνατη λόγω της αλλαγής του κλίματος) και φυσικά όλα τα έχουν αλλάξει οι τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και ειδικότερα οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης αλλά και η πρόοδος της βιοτεχνολογίας.

Αφορμή για να τα σκεφτούμε πάλι όλα αυτά ήταν η ανακοίνωση που έκανε προ ολίγων ημερών το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα ενισχυμένα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει φέτος το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών.

Ξεχωρίσαμε γιατί μας άρεσε ιδιαίτερα η επισήμανση του υπουργού Σπήλιου Λιβανού ότι το ΠΝΑ δεν είναι απλώς σημαντικά πιο ενισχυμένο (κατά 420 εκατομμύρια ευρώ) αλλά έχει ληφθεί η μέριμνα ώστε να ενισχυθούν οι νέοι που σκοπεύουν να παραμείνουν αγρότες τουλάχιστον για επτά χρόνια και όχι αυτοί που θα το δουν ως ευκαιρία να εισπράξουν ένα βοήθημα χωρίς να έχουν συμβατικές υποχρεώσεις. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Όπως και η επισήμανση ότι η φιλοσοφία του Υπουργείου για την αγροτική ανάπτυξη «είναι συνυφασμένη και με την ευρωπαϊκή λογική του Green Deal  και με τη λογική που έρχεται από το μέλλον, μιας αειφόρου, περιβαλλοντικής, ψηφιακής  και κυκλικής ανάπτυξης».

Αυτά είναι που μας αρέσουν να ακούμε και πιο πολύ βέβαια μας αρέσει να τα βλέπουμε τα υλοποιούνται.

Δεν είναι απίθανο. Γνωρίζουμε ότι κάποιοι από τους νέους αγρότες ενστερνίζονται αυτή ακριβώς τη φιλοσοφίας της αειφορίας, της προσεκτικής διαχείρισης των πόρων και κυρίως του νερού και βέβαια πιστεύουν ακράδαντα ότι η σύγχρονη Γεωργία εφάπτεται των εφαρμογών της επιστήμης και της τεχνολογίας σε κάθε στάδιο της παραγωγής.

Σήμερα το επάγγελμα του αγρότη είναι πιο ενδιαφέρον από ποτέ. Σίγουρα το βλέπουν έτσι κάποιοι «ψαγμένοι» όμως εμείς ενδιαφερόμαστε για πολιτικές που αφορούν τους πολλούς, το λαό.

Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, δεν υπάρχει οργανωμένος επαγγελματικός προσανατολισμός για τους μαθητές του Λυκείου. Αυτό το πολύτιμο μάθημα το προσφέρουν μόνο επιλεγμένα ιδιωτικά σχολεία και ιδιώτες στους οποίους απευθύνονται κάποιοι γονείς.

Γι αυτό και ίσως θα ήταν μια καλή ιδέα το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδεία και την εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να πάρουν την πρωτοβουλία πρώτοι εκείνοι να πλησιάσουν τους νέους, ειδικά της περιφέρειας όπου η ανεργία καταγράφει υψηλά ποσοστά και να τους παρουσιάσουν τις ευκαιρίες που τους προσφέρουν όλα αυτά τα νέα εργαλεία.