Nasdaq vs Covid: 1-0

Ο συναγωνισμός ανάμεσα στην άνοδο των χρηματιστηρίων και στην αύξηση των κρουσμάτων του covid-19, είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό των τελευταίων εβδομάδων. Ούτε ο γεωμετρικά αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων, αλλά ούτε και η λίστα των νεκρών που μακραίνει επικίνδυνα, έδειξαν ότι έχουν την ικανότητα να διακόψουν το ξέφρενο ράλι των χρηματιστηρίων.

Ο αμερικανικός χρηματιστηριακός τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, φαίνεται ότι θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος στη μετά covid εποχή, λόγω της αύξησης των τεχνολογικών αναγκών και της επιτάχυνσης των ψηφιακών εξελίξεων. Όμως γενικότερα, οι μετοχές ανά τον κόσμο ακολουθούν ανοδική τροχιά, παρ’ όλο που εγείρονται σημαντικές επιφυλάξεις και ενστάσεις για την πορεία των κερδών ολόκληρων κλάδων και τομέων της οικονομίας. Από την μια πλευρά, το μέγεθος και η έκταση των παρενεργειών από την πανδημία, δεν έχουν αποκαλυφθεί πλήρως και από την άλλη, το περίφημο “μπαζούκας” των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνιση του, μοιράζοντας προσδοκίες για φθηνό χρήμα.  

Ο έτερος αντιπροσωπευτικός δείκτης των αμερικανικών χρηματιστηρίων, ο S&P500, αγωνίζεται να ξεπεράσει το κρίσιμο επίπεδο των 3140 μονάδων. Η εξέλιξη αυτής της προσπάθειας, αν είναι θετική θα οδηγήσει τον S&P500 προς τις 3250 μονάδες. Αν όμως δεν επιτευχθεί η ανοδική διάσπαση, τότε ο S&P500 θα μπορούσε να υποχωρήσει προς τις 3080. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ο DAX, φαίνεται να ολοκληρώνει μια σημαντική διόρθωση μέχρι τις 11100 μονάδες και να θέτει στόχο τις 13100 μονάδες.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το ενδιαφέρον εστιάζεται στον Δείκτη FTSE25, που παρακολουθούν κυρίως οι αλλοδαποί θεσμικοί επενδυτές λόγω των παράγωγων προϊόντων που τον συνοδεύουν και στον Τραπεζικό Δείκτη από τον οποίο το μεγαλύτερο μέρος της επενδυτικής κοινότητας αναμένει θετικές αποδόσεις. Οι τεχνικοί σχηματισμοί που δημιουργούνται στα γραφήματα του FTSE25, θέτουν ερωτήματα που ενδιαφέρουν ακόμα και τους μη ειδικούς. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι μπροστά μας έχουμε ένα σχηματισμό διπλής κορυφής, ενώ ορισμένοι άλλοι εκτιμούν ότι η διαγραμματική ανάλυση βρίσκεται αντιμέτωποι με ένα σχηματισμό διπλού βυθού. 

Τι σημαίνουν αυτά; Ότι αν έχουμε διπλή κορυφή θα πρέπει να αναμένουμε πτωτική συνέχεια, ενώ αντίθετα αν υπάρχει διπλός βυθός, τότε θα ακολουθήσει μια ανοδική αντίδραση. Οι αντοχές του επιπέδου των 1557 μονάδων και σε δεύτερη φάση των 1568-1570 μονάδων, είναι κομβικής σημασίας. Ανοδικά κοιτάμε προς τις 1610, τις 1650 και ο τελικός στόχος των 1725-1750 μονάδων παραμένει ζωντανός, για όσο χρονικό διάστημα οι αγοραστές στηρίζουν τις 1570 μονάδες. 

Η διακεκαυμένη ζώνη του Τραπεζικού Δείκτη βρίσκεται στα επίπεδα των 359-371 μονάδων. Αν κρατηθούν, υπάρχουν ελπίδες για ανοδική κίνηση, που θα ενδυναμωθούν περαιτέρω, με ανοδική διάσπαση των 384 μονάδων. Αντίθετα θα υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις, αν παραβιαστεί καθοδικά το επίπεδο αυτό, οπότε θα οδηγηθούμε στο επίπεδο των 300 μονάδων, με βάση ένα σύνθετο σχηματισμό H&S που δημιουργείται.

Για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, το κρίσιμο επίπεδο είναι αυτό των 1,35 ευρώ, για την Alpha Βank  το 0,724 ευρώ, για την Eurobank το 0,3968 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς το 1,50 ευρώ. Όσο οι μετοχές διατηρούν αυτά τα επίπεδα τιμών, διατηρούνται ελπίδες σημαντικών ανοδικών κινήσεων.

Η τεχνική προσέγγιση των τιμών των δεικτών και των μετοχών, είναι η ενδεδειγμένη αυτήν την περίοδο, διότι ενσωματώνει την ρευστότητα της ψυχολογίας των επενδυτών καθώς και την αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς στις αγορές. Η κίνηση των χρηματιστηρίων, ειδικά αυτήν την περίοδο, ουδόλως προσεγγίζει τα μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας και τα θεμελιώδη δεδομένα των εταιριών. Εξαρτάται πλήρως, από το συναίσθημα και το θυμικό των επενδυτών, τα οποία αλλάζουν ταχύτητα και κατεύθυνση, με συχνότητα που τρομάζει.

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.