Να τελειώνουμε με αυτό το αίσχος

Το θέμα το είχε θίξει την περασμένη άνοιξη η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Πιπιλή και το επανέφερε ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή στις 7 Σεπτεμβρίου.

Αν και δεν μας εκπλήσσει ως είδηση, θεωρούμε εξωφρενικό ότι το υπουργείο Ανάπτυξης τολμά και να σκέφτεται ακόμα την παράταση της παραχώρησης επιπλέον δημόσιου χώρου στα τραπεζοκαθίσματα των επιχειρήσεων εστίασης, αυτή τη φορά με το πρόσχημα της παράτασης της τουριστικής περιόδου.

Η προηγούμενη παράταση είχε δοθεί με το πρόσχημα της συγκυρίας της ενεργειακής κρίσης, όπως ισχυρίζονταν κύκλοι τόσο της κυβέρνησης όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πουθενά, σε καμία χώρα της Μεσογείου με δημοκρατική κυβέρνηση, στην Ισπανία, την Ιταλία, που υπολογίζει στα έσοδα από τον Τουρισμό δεν θυσιάζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών τους για τους Τουρίστες. Αυτά τα καφριλίκια συμβαίνουν μόνον εδώ και δεν σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να τα ανεχόμαστε.

Για κάποιο ακατανόητο σε εμάς λόγο η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι Έλληνες ζούμε για να υπηρετούμε τους Τουρίστες και τις επιχειρήσεις εστίασης, οι περισσότερες από αυτές μάλιστα «επιχειρήσεις», εντός εισαγωγικών.

Δεν θα ανεχτούμε άλλο την καταστροφή των πόλεών μας, δεν θα ανεχτούμε άλλο το αίσχος των τραπεζοκαθισμάτων. 

Οι επιχειρηματίες της εστίασης όταν ξεκινούσαν τη δραστηριότητά τους γνώριζαν ότι θα χρησιμοποιούν συγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο όπως τον ορίζει ο νόμος που ουδόλως συνδέει αυτή την παραχώρηση με τον όγκο της πελατείας τους. Η πανδημία πράγματι δημιούργησε μια έκτακτη συνθήκη που έπρεπε να αντιμετωπιστεί αλλά πλέον τα μέτρα αυτά έχουν καταργηθεί σε ολόκληρη, μάλιστα, την Ευρώπη.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και οι Δήμαρχοι ας μην τολμήσουν να δώσουν παράταση στο αίσχος των τραπεζοκαθισμάτων που έχει ήδη καταστρέψει την καθημερινότητά μας στις πόλεις μας. Αυτή τη φορά δεν θα περιοριστούμε στην αρθρογραφία και στον σχολιασμό στα σόσιαλ μίντια αλλά θα μας βρουν απέναντι. Οργανωμένα.