Να έχουν έτοιμες τις βαλίτσες τους

Να έχουν έτοιμες τις βαλίτσες τους

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, κύριε Πρόεδρε, είναι συγκεκριμένη: προσπαθεί να αποδομήσει όλα εκείνα τα στοιχεία που τελικά «μέτρησαν» στην εκλογή σας. Η επίθεση κατά του κ. Στεφανή δεν είναι τυχαία. Έχει στόχο να διαψεύσει την προσδοκία του ελληνικού λαού για την «κυβέρνηση των αρίστων». Να είστε σίγουρος ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες ανάλογες επιθέσεις. Και το αμέσως επόμενο «σενάριο» θα είναι εκείνο του τρόπου ζωής κυβερνητικών στελεχών.

Να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πολύς κόσμος πιστεύει ότι οι εκλογές χάθηκαν για τον κ. Τσίπρα λόγω του Μακεδονικού. Οι έρευνες άλλα λένε. Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι Έλληνες καταψήφισαν τον κ. Τσίπρα ήταν τα ψέματα που τους είπε σε όλη τη διάρκεια της θητείας του και το... κότερο. Οι ψηφοφόροι δεν συγχώρεσαν στα παιδιά του λαού το γρήγορο πέρασμα από τη Δραπετσώνα στα πολυτελή γιοτ. Είναι ένα «θέαμα» που δεν το συγχώρεσαν και σε άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν. Η κυβέρνηση Καραμανλή, για παράδειγμα, τιμωρήθηκε περισσότερο για το «νόμιμο και ηθικό» του κ. Βουλγαράκη απ'' ό,τι για την απρονοησία της στα θέματα της οικονομίας. Η αλαζονεία και η επίδειξη πλούτου από ανθρώπους που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν αυτή ακριβώς τη στάση ζωής, είναι δύο στοιχεία που λειτουργούν απωθητικά για τον ψηφοφόρο.

Το κότερο της κυρίας Παναγοπούλου επέδρασε καταλυτικά στην εικόνα που τελικά διαμόρφωσαν οι ψηφοφόροι για τον κ. Τσίπρα και για την κυβέρνησή του. Οι ίδιοι, κύριε Πρόεδρε, το κατάλαβαν από την πρώτη στιγμή και γι'' αυτό είχαν αντιδράσει με τέτοια σφοδρότητα. Κι αυτό, διότι οι πολιτικές που ακολουθούν στο επίπεδο της τακτικής είναι προϊόν που παράγεται έπειτα από μετρήσεις. Το κάνουν συστηματικά από το 2012. Οι εκστρατείες στον τομέα της επικοινωνίας στηρίζονται σε έρευνες που έχουν γίνει στην κοινή γνώμη και έχουν έτσι συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους. Για να το πω πιο απλά, κύριε Πρόεδρε, στον τομέα της επικοινωνίας οι άνθρωποι υπερτερούν επειδή κάνουν τη δουλειά επαγγελματικά.

Το δικό τους ευαίσθητο σημείο, λοιπόν, ήταν το πέρασμά τους στη χλιδή. Αυτό ενόχλησε περισσότερο απ'' οτιδήποτε άλλο. Αν ο κ. Τσίπρας ήταν ένας μοναχός - πρωθυπουργός σε τριάρι στην Κυψέλη, θα ήταν πρωθυπουργός για άλλες δύο τετραετίες. Ποιο είναι το δικό σας ευαίσθητο σημείο; Η ρητορική σας περί αρίστων! Κι ερχόμαστε στην ουσία! Το φαινόμενο Διαματάρη τραυμάτισε την εικόνα της κυβέρνησής σας. Όχι όμως στον βαθμό που θα επιθυμούσαν οι τακτικιστές του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό διότι αντιδράσατε. Η γρήγορη αντίδρασή σας αφόπλισε τους... εχθρούς. Και πρέπει να πούμε ότι οι «εχθροί» είχαν δίκιο στην προκειμένη περίπτωση. Και σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις που θα έχουν επίσης δίκιο. Το θέμα είναι εσείς να συνεχίσετε να αντιδράτε άμεσα. Άμεσα και δίκαια. Σωστά κάνατε με τον κ. Διαματάρη. Και σωστά δεν αντιδράσατε το ίδιο με τον κ. Στεφανή. Επίσης, δεν μπορείτε να αποκλείσετε ότι θα υπάρχει και κάποιος άλλος... Διαματάρης. Δεν είναι άγια όλη η κοινωνία! Ο κόσμος, πάντως, μετράει περισσότερο τη δική σας αντίδραση. Αυτό τον νοιάζει. Περιμένει ότι θα υπάρχουν Διαματάρηδες. Οι κανονικοί άνθρωποι ζουν σε αυτόν τον κόσμο και ξέρουν τι συμβαίνει. Τον πρωθυπουργό τους θέλουν να δουν πώς θα αντιδράσει. Αυτό είναι το σημαντικό για τους κανονικούς ανθρώπους.

Κι από την άλλη, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να βγάλετε ένα απαγορευτικό. Όποιος διανοηθεί να προκαλέσει με τον τρόπο ζωής του θα πρέπει να έχει αποφασίσει από πριν ότι θα έχει και μία έτοιμη βαλίτσα στο δωμάτιό του. Ότι θα είναι έτοιμος για αναχώρηση. Αν και δεν πιστεύω ότι θα δούμε υπουργούς σας στο γιοτ της κυρίας Παναγοπούλου. Όσο κουρασμένοι κι αν είναι. Ακριβώς επειδή γνωρίζουν αυτό με τη βαλίτσα!

Να πούμε και κάτι ακόμη, κύριε Πρόεδρε. Ο κόσμος έχει ένα αισθητήριο. Δεν είναι πάντοτε λανθασμένο. Ο ελληνικός λαός είχε κάθε λόγο να γυρίσει την πλάτη του στη Ν.Δ. το 2015. Δεν είναι θέμα σωστού ή λάθους. Για να είμαστε περισσότερο ακριβείς, ήταν άδικο για την κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν ήταν άδικο, όμως, για τη Ν.Δ. του παρελθόντος. Επειδή αυτή τον έμαθε να σκέπτεται έτσι! Το αισθητήριο του κόσμου, λοιπόν, δεν είναι πάντοτε λαθεμένο. Αυτό τουλάχιστον στον ΣΥΡΙΖΑ το αντιλαμβάνονται και με βάση αυτό στήνουν την επικοινωνιακή τους πολιτική. Μήπως θα πρέπει να κάνετε κι εσείς το ίδιο;

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]

Στηρίζουμε τον Κυριάκο, ελέγχουμε την εξουσία. Εμένα μου αρέσει αυτό. Άλλοι στήριζαν την αλλαγή, εμείς τον Κυριάκο! Ξέρω, θα είμαστε και δυσάρεστοι. Και η εξουσία δεν είναι φίλη με τους δυσάρεστους. Αλλά δεν ψάχνουμε φίλους. Ανθρώπους να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις αναζητούμε...

Όσοι θέλετε να το διαβάσετε νωρίτερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί το πρωί στα περίπτερα.