Να βγει το φίδι απ' τη φωλιά του

Να βγει το φίδι απ' τη φωλιά του

Toυ Αντώνη Δαρζέντα*

Στις αρχές του καλοκαιριού του 1957 ο Μάο φοβισμένος από την πρόσφατη επίθεση του Χρουτσόφ εναντίον του Στάλιν και από την σχεδόν πετυχημένη ουγγρική εξέγερση τρομοκρατήθηκε από την πιθανότητα να κρύβονται διαλλακτικά και φιλελεύθερα στελέχη στο Κόμμα και έτσι αποφάσισε να δράσει.

Και ξεκίνησε μια εκστρατεία με θέμα "να δελεάσουμε το φίδι να βγει από την φωλιά του".

Σε μια ομιλία του εκείνης της εποχής είπε πως ένα ποσοστό από 1 έως 10% των διανοουμένων ήταν δεξιοί και γι αυτό έπρεπε να αφανιστούν.

Για να απλοποιηθούν τα πράγματα τελικά αποφασίστηκε ότι ο μέσος όρος, δηλαδή το 5% των διανοουμένων ήταν δεξιοί και άρα τόσοι έπρεπε να συλληφθούν.

Δηλαδή κάθε αξιωματούχος του κόμματος έπρεπε με το ζόρι να βρει καμία εκατοστή δεξιούς και να τους εκκαθαρίσει.

Στην εδώ και χρόνια σοσιαλκρατούμενη χώρα είναι επίσης κακό να είσαι δεξιός. Αλλά επειδή με αυτή την κατηγορία δεν καταδικάζεσαι και εις θάνατον όπως την εποχή του Μάο, η κατηγορία γίνεται ακόμα πιο βαριά.

Κατηγορείσαι ως Ακροδεξιός.

Και συνήθως δι ασήμαντον αφορμή.

Θες περισσότερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην οικονομία;

Είσαι ακροδεξιός.

Θες τα σύνορα σου να φυλάσσονται;.

Είσαι Ακροδεξιός.

Θες την Αστυνομία να επιβάλλει την τάξη;. Είσαι Ακροδεξιός.

Θες τα Πανεπιστήμια να μην καταστρέφονται από τους μπάχαλους;

Είσαι Ακροδεξιός.

Θες να καταργηθεί το άσυλο;. Πάλι ακροδεξιός είσαι. Ή Νεοφιλελεύθερος. Ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.

Συγγενείς ιδέες είναι αυτές, για το θολωμένο ιδεολογικό προφίλ της ελληνικής αριστεράς που ιδίως μετά την τελευταία υπερ-μνημονιακή της θητεία βρέθηκε στριμωγμένη στην ιδεολογική της γωνία.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα για την ελληνική αριστερά γιατί η Νέα Δημοκρατία ουσιαστικά έχει καταλάβει και τον χώρο της εγχώριας Σοσιαλδημοκρατίας.

Και όσο πιο πολύ απλώνεται η Νέα Δημοκρατία σ αυτόν τον χώρο τόσο πιο πολύ - ως νέοι Μάο Τσε Τουνγκ που φοβάται πως θα χάσει την θέση του από φιλελεύθερα στοιχεία - η Φώφη Γεννηματά και ο Αλέξης Τσίπρας θα φωνάζουν για οτιδήποτε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης "είναι ακροδεξιό".

Και εάν δεν μπορούν να βρουν κάτι να το χαρακτηρίσουν έτσι, θα το εφεύρουν.

Γιατί όπως όρισε και ο Μάο με τους συντρόφους του, πρέπει να βρουν έστω ένα 5% δεξιούς και να τους εκκαθαρίσουν.

Ακόμα και εάν αυτό χρειαστεί να το εφεύρουν.

Όπως ακριβώς έγινε πρόσφατα με την κατάργηση του ασύλου.

Τι κι αν Πανεπιστημιακό άσυλο με την ελληνική έννοια και εφαρμογή δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Μα πουθενά όμως.
Καμία σημασία δεν έχει.

Τι κι εάν ο νόμος Διαμαντοπούλου προέβλεπε επίσης σχεδόν παρόμοια ρύθμιση για το άσυλο και είχε ψηφιστεί τότε με συντριπτική πλειοψηφία.

Όσο ακούω την κα Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα να μιλούν για ακροδεξιά και Νεοφιλελεύθερη στροφή από τη Νέα Δημοκρατία - δεν έχει σημασία που στο θολωμένο τους μυαλό φαίνονται ίδια αυτά - είμαι σίγουρος πως κάτι πάει καλά στη χώρα.

Και πως το πνεύμα του Μάο Τσε Τουνγκ που ζει μέσα τους απελπισμένα προσπαθεί να απωθήσει το ιδεολογικό τους τέλος που είναι πια ορατό.

Αρκεί η Νέα Δημοκρατία να είναι συνεπής και να ξέρει τι θέλει.

Και οι υπόλοιποι θα έχουν την τύχη της αποτυχημένης Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο. Καταδικασμένα ιστορικά και ιδεολογικά απολιθώματα μιας άλλης εποχής.

 

*Ο κ. Αντώνης Δαρζέντας είναι παιδίατρος.