Μπορούν να εξοικονομηθούν χρήματα από τις Ένοπλες Δυνάμεις;

Μπορούν να εξοικονομηθούν χρήματα από τις Ένοπλες Δυνάμεις;

Του Μπάμπη Τζιγκουνάκη*

Γράφτηκε στον Τύπο και δεν διαψεύστηκε ότι σχεδιάζεται η επιβολή μιας μονάδας επιπλέον ΦΠΑ στον ανώτερο συντελεστή -από το 23% να πάει στο 24%- για τον προσπορισμό μερικών εκατοντάδων εκ. ευρώ, αφού το υπουργείο άμυνας αρνείται να προβεί στους αναγκαίους περιορισμούς των δαπανών και να καταθέσει την συνεισφορά του στην προσπάθεια που γίνεται αυτή την περίοδο της αξιολόγησης της εθνικής μας οικονομίας από τους δανειστές.

Είναι γνωστό ότι οι μειώσεις των μισθών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν φτάσει στα έσχατα όρια και δεν μπορεί να συζητηθεί, ούτε και μπορεί να υπάρξει σκέψη για περαιτέρω μειώσεις των. Από την άλλη οι δραστηριότητες, οι σχεδιασμοί, οι ασκήσεις και η παρουσία των ΕΔ παντού για την επίδειξη  και κατοχύρωση της εθνικής κυριαρχίας είναι μια αέναη και δαπανηρή διαδικασία που δεν μπορεί να περιοριστεί άλλο ούτε καν να τύχει οποιασδήποτε άλλου σοβαρού περιορισμού.

Επίσης πέραν του νεφελώδους και με πολλές δόσεις λαϊκισμού που εμφανίζεται συχνά το θέμα της αξιοποίησης της ακινήτου περιουσίας των ΕΔ, όπου ακόμη και σήμερα εμφανώς συναντάμε σε όλο τον εδαφικό εθνικό χώρο  διάσπαρτα, χορταριασμένα, εγκαταλειμμένα και ρημαγμένα στρατόπεδα, που με ένα μακρόχρονο και σοβαρό σχεδιασμό θα μπορούσαν να  προσφέρουν πολλά και την κάλυψη πολλών εξόδων του αμυντικού  προϋπολογισμού, υπάρχουν ένα σωρό πολυτελείς δραστηριότητες που εξακολουθούν να παραμένουν και να απορροφούν τεράστιους πόρους σε  προσωπικό, υλικά και εγκαταστάσεις και τα οποία θα μπορούσαν με εφαρμογή των κανόνων της διακλαδικότητας και ένα σοβαρό νοικοκύρεμα και συμπύκνωση  δραστηριοτήτων  να εξοικονομηθούν αντίστοιχα τεράστια ποσά.

Οι δραστηριότητές αυτές περιγράφονται στους κανόνες της διακλαδικότητας, εφαρμόζονται από όλους τους σύγχρονους στρατούς και δεν θα ανακαλύψουμε εμείς τώρα τον τροχό. Η  έννοια της  διακλαδικότητας έχει βιαστεί και πολεμηθεί αγρίως εντός των ΕΔ με αποτέλεσμα η υλοποίησή της να καρκινοβατεί ή να έχει πλήρως εγκαταλειφθεί.  Από τη δεκαετία του ''90 έχουν εκδοθεί πλήθος διαταγών και ρυθμίσεων για την προώθηση της, αλλά ελάχιστα έχουν υλοποιηθεί. Τα στεγανά μεταξύ των κλάδων, το μοίρασμα της "πίτας", οι προσωπικές  φιλοδοξίες, υπήρχαν, υπάρχουν και παραμένουν και όλες οι σκέψεις και οι προτάσεις του επί του θέματος τορπιλίστηκαν και έχουν εγκαταλειφθεί.

Ούτε καν το αυτονόητο θέμα της ενοποίησης των οικονομικών των κλάδων, με την εξαγωγή κοινής μισθοδοσίας δεν προχώρησε ώστε να διεκπεραιώνονται από ένα κοινό γραφείο...

Να ένας τομέας  λοιπόν  εξοικονόμησης μεγάλων ποσών και παράλληλα συμμετοχής και των ενόπλων δυνάμεων στην γενικότερη προσπάθεια του έθνους, χωρίς να μειώνεται η επαγγελματική και εξοπλιστική δαπάνη στον  ευαίσθητο χώρο της εθνικής μας άμυνας σε χαλεπούς καιρούς. Οι κλάδοι των ΕΔ και η αυτόνομη λειτουργία τους, με τις πολυτελείς εκφάνσεις τους, κατάλοιπα μιας άλλης εποχής, δημιούργησαν τα στεγανά και τις σπατάλες που δεν δικαιολογούνται από τη σύγχρονη πραγματικότητα και  το μέγεθος της χώρας μας. Έτσι έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο ότι πιο εύκολα ένα στέλεχος μπορεί να "συνεννοηθεί " με ένα σύμμαχο του ιδίου κλάδου παρά με ένα δικό μας από άλλο κλάδο.

Η προώθηση της διακλαδικότητας και η δημιουργία κοινών υπηρεσιών στους κλάδους όχι μόνο στον τομέα των οικονομικών, δεν μειώνει την αμυντική θωράκιση και την αποτρεπτική των δύναμη, αντίθετα τις ενισχύει και τις αναβαθμίζει και τις θέτει υψηλότερα στη ομάδα των ευέλικτων και ισχυρών στρατών όπου πάντα παραμένουν. Παράλληλα στέλνει και ένα καλό μήνυμα στο εσωτερικό για την εξύψωση του ηθικού όλων των Ελλήνων ότι οι ΕΔ μας, σάρκα από τη σάρκα του λαού μας, συμμετέχουν στην εθνική προσπάθεια και καταβάλλουν το αναλογούν σε αυτές τίμημα...

 

*Ο κ. Μπάμπης Τζιγκουνάκης είναι Αντιστράτηγος ε.α.