«Μόλις περάσει η πανδημία θα ζητήσουμε εκλογές»

Στην αρχή όταν διάβασα τη δήλωση αυτή σημαντικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ νόμισα ότι ήταν μια από τις συνηθισμένες τρολιές του διαδικτύου. Δεν πίστεψα πως θα μπορούσε να υπάρξει Συριζαίος όχι που θα ζητούσε, αλλά που θα πρόφερε ακόμα τη λέξη «εκλογές».

Και όμως βρέθηκε και είναι ο κ. Βίτσας. Ένας πολιτικός από τους ελάχιστους του ΣΥΡΙΖΑ που διαθέτει το τεκμήριο της σοβαρότητος και γι΄αυτό αυτή η δήλωση του προκάλεσε το ενδιαφέρον μου.

Υπάρχει μια σοβαρή εκδοχή ο κ. Βίτσας να έχει πληροφορίες πως η πανδημία δεν θα τελειώσει ποτέ. Αυτή είναι μια λογική εξήγηση της δήλωσής του. Μια άλλη εξήγηση είναι ο κ. Βίτσας να επιθυμεί να «τελειώσει» ο Α. Τσίπρας μια ώρα αρχύτερα.

Πιο ασφαλής τρόπος από την άμεση διενέργεια εκλογών, δεν υπάρχει. Το ενδεχόμενο ο κ. Βίτσας να έχει επηρεαστεί από τις υψηλές θερμοκρασίες ή από πιθανή παρενέργεια του εμβολίου, το βρίσκω ακραίο, χωρίς να το αποκλείω.

Για να μιλήσουμε σοβαρά τώρα, κάποιοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ εισηγούνται στον Α. Τσίπρα να ζητήσει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, στερώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το στοιχείο του αιφνιδιασμού, ενώ συγχρόνως θα κρατεί το κόμμα του σε διαρκή εκλογική επαγρύπνηση ώστε να χαμηλώσουν οι τόνοι της εσωκομματικής κριτικής.

Αν ο πρωθυπουργός για τους δικούς του λόγους προκρίνει την πρόωρη προσφυγή στις διπλές κάλπες, μπορεί μεν ο Α. Τσίπρας επικοινωνιακά να δηλώσει πως τον «έσυρε» σε εκλογές, δεν θα πάψει όμως να μοιάζει με το αρνί που επιζητεί το Πάσχα.

Μάλιστα, όλοι αυτοί που δίνουν τέτοιες συμβουλές στον Α. Τσίπρα να του πουν πως ενίοτε οι προκλήσεις γίνονται αποδεκτές. Και τότε…

Δυστυχώς ή ευτυχώς εξακολουθούν και υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ οι γνωστοί ανόητοι που δεν διδάχτηκαν από το πάθημα τους με τις δημοσκοπήσεις των εκλογών του 2019.

Και τώρα, ενώ η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων παραμένει σταθερά στις 15 μονάδες δηλώνουν πως βρίσκουν ποιοτικά στοιχεία στις δημοσκοπήσεις που είναι ελπιδοφόρα για το κόμμα τους.

Όπως π.χ. το γεγονός πως ο κ. Κανένας προηγείται σημαντικά του Α. Τσίπρα, συμπληρώνω εγώ. Δεν αντιλαμβάνονται πως αν ζητούν συνεχώς εκλογές, ενώ βρίσκονται δραματικά πίσω στις δημοσκοπήσεις, το μόνο που θα πετύχουν θα είναι η γελοιοποίηση τους. Σα να προκαλεί ο Ατρόμητος Καμινικίων την Τσέλσι. Περί αυτού πρόκειται.

Ας τους πει κάποιος όλους αυτούς τους παρατρεχάμενους πως την πρωτοβουλία των κινήσεων δεν την αποκτάς με επικοινωνιακά τρυκ—που μπορεί να γίνουν μπούμεραγκ - αλλά με πειστική αντιπολίτευση που προσφέρει ελπίδα στους πολίτες και δίνει μια προοπτική.

Προς το παρόν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ας κοιτάξουν να συμμαζέψουν το κόμμα τους και ας αφήσουν τις πρόωρες εκλογές για τους μεγάλους.