Μην καταστρέφετε το brand

Μην καταστρέφετε το brand

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Όσο δυσάρεστο και να δείχνει (και ίσως και να είναι) παραμένει γεγονός: οι πολίτες που έδωσαν στη Νέα Δημοκρατία την άνετη αυτοδυναμία, το brand «Κυριάκος Μητσοτάκης» αγόρασαν. Οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι, όπως δηλώνουν οι ίδιοι υπερηφάνως, θα ψήφιζαν το κόμμα ακόμα κι αν είχε πρόεδρο μια καρέκλα. Δηλαδή ακόμα και ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης να μην ήταν στα ψηφοδέλτια ο οποίος μπερδεύει διαρκώς τη ρηχότητα και την αγένεια με τη μάχιμη πολιτική, πάλι αυτοδύναμη θα έβγαινε η Νέα Δημοκρατία κι ας νομίζει ο ίδιος για τον εαυτό του το αντίθετο, κάτι βέβαια που το πιστεύουν για τον εαυτό τους και διάφορα άλλα «φρούτα» του ελαφρού ρεπερτορίου που βρέθηκαν από τα πάνελ της τηλεόρασης στο βουλευτικό έδρανο. 

Το Κέντρο που έχει μετακομίσει σύσσωμο στη Νέα Δημοκρατία αξιολογεί βέβαια τις προσπάθειες στο πεδίο της οικονομίας όπου πραγματικά γίνεται σοβαρή δουλειά και βέβαια παρατηρεί προσεκτικά όσα ανέχεται ή δεν ανέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο επίπεδο των θεσμών και της λειτουργίας του κράτους.

Τώρα πάλι ήρθαν οι «ιδέες Βρούτση» για το brain drain, ένα θέμα που είχε σηκώσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  για να μας αφήσουν άναυδους, χωρίς να ξέρουμε αν πρέπει να γελάσουμε ή να κλάψουμε με όσα διαβάζουμε κι αν όλο αυτό το σχέδιο είναι κάποιο είδος πλάκας.

Κάθε δεύτερο μήνα εμφανίζεται η έρευνα κάποιου έγκριτου οργανισμού που «αποκαλύπτει» κάθε φορά από την αρχή, στη μονίμως έκπληκτη πολιτική ελίτ ότι ο λόγος που οι καλοί και οι ικανοί φεύγουν από την Ελλάδα είναι η διαφθορά και το έλλειμμα αξιοκρατίας. Αυτές οι έρευνες έχουν συζητηθεί και συζητούνται εκτενώς στον Τύπο, τα πάνελ της τηλεόρασης και τα social media. Όλοι ξέρουν πλέον γιατί οι ικανοί δεν θέλουν να γυρίσουν!

Και έρχεται ο Γιάννης Βρούτσης μ'ενα σοβιετικής έμπνευσης σύστημα που παρεμβαίνει μέχρι και στο ύψος του μισθού ενός ικανού (το κράτος ορίζει το ταβάνι του μισθού κάποιου στελέχους της ελεύθερης αγοράς, αν είναι ποτέ δυνατόν) να ανακατευτεί πάλι στην αγορά εργασίας με τον πιο ασύλληπτα παρεμβατικό τρόπο.

Θα τρελαθούμε στο τέλος.

«Ας είμαστε προσγειωμένοι», κάποιοι θα μας πουν, «δεν γίνεται ο Πρωθυπουργός να μην αφήνει τους Υπουργούς να πάρουν κάποια πρωτοβουλία έστω κι αν βλέπει περί τίνος πρόκειται».

Απαντάμε: Γιατί δεν γίνεται; Ο κόσμος το brand Κυριάκος Μητσοτάκης «επέλεξε», χάρις σε αυτόν όλοι έχουν τον υπουργικό τους θώκο. Γιατί «δεν γίνεται» να μην αυτοσχεδιάζουν με τρόπο που εξοργίζει το κομμάτι του εκλογικού σώματος που έδωσε την αυτοδυναμία και άρα την κυβέρνηση στη Νέα Δημοκρατία; Η πλειοψηφία ψήφισε τον Κυριάκο, ακριβώς για να είναι ο Κυριάκος, της είναι αδιάφορα τα ψυχολογικά ή άλλα προβλήματα που μπορούν να έχουν οι Υπουργοί και οι Βουλευτές.

Έχουμε μπροστά μας την προεδρική εκλογή. Μακάρι να διαψευστούμε αλλά είναι βέβαιο ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι γνωστοί κύκλοι εντός της Νέας Δημοκρατίας θα επιχειρήσουν να φέρουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Πρωθυπουργό. Θα επιχειρήσουν να τον ταπεινώσουν υποχρεώνοντάς τον να ψηφίσει μια επιλογή σαν αυτή του Προκόπη Παυλόπουλου ή και τον ίδιο τον Προκόπη Παυλόπουλο. 

Κάποιοι- και τώρα αναφερόμαστε σε αυτούς που έσπευσαν να συστρατευθούν με τον Πρωθυπουργό από την αρχή, όταν όλοι τον θεωρούσαν outsider της προεδρικής εκλογής της ΝΔ- να σταθούν δίπλα του και σ'αυτή τη δοκιμασία αλλά στο επίπεδο δημιουργίας εντυπώσεων και κυρίως του πολιτικού κλίματος ο σκληρός «μητσοτακικός πυρήνας» δεν αρκεί. Σ'αυτό το ενδεχόμενο θα απαιτηθεί μια ευρύτερη στήριξη στο επίπεδο της κοινής γνώμης, την οποία το Κέντρο δεν θα την δώσει αν η κυβέρνηση συνεχίσει να το προκαλεί με αυτό τον τρόπο.

Ας σταματήσουν, επιτέλους, οι διάφοροι «μαθητευόμενοι μάγοι» της κυβέρνησης να εκνευρίζουν το Κέντρο με τον παλαιοκομματισμό και τις σοβιετικού τύπου ιδεοληψίες τους για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και την οικονομίας.
Μην προσπαθούν καν να «γοητεύσουν» το Κέντρο.

Αν γίνεται, μην του θυμίζουν καν την ύπαρξή τους. Η πλειοψηφία τον Κυριάκο Μητσοτάκη ψήφισε. Για το Κέντρο μόνο εκείνος υπάρχει. Ας μην του καταστρέφουν το brand λοιπόν.