Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Αποτυχημένη η παράσταση Μουζάλα

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Αποτυχημένη η παράσταση Μουζάλα

Ο Υπεύθυνος μεταναστευτικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλάει στο liberal.gr και στον Θανάση Μαυρίδη για τα χτεσινά επεισόδια στο Ελληνικό και θέτει ανοικτά σοβαρά ζητήματα, όπως αυτό της διαχείρισης των πόρων που έχει στην διάθεσή της η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερα καυστικός ο κ. Βαρβιτσιώτης, αναφέρει χαρακτηριστικά την περίπτωση του νομού Κιλκίς, όπου έχουν διοριστεί 71 εργαζόμενοι για τις προσφυγικές δομές, χωρίς να υπάρχουν καν μετανάστες στον νομό…

- Τι ακριβώς έγινε στο Ελληνικό; Οι εικόνες που είδαμε ήταν πρωτόγνωρες.

Ο κ. Μουζάλας έδωσε μια ακόμη αποτυχημένη παράσταση. Δεν έχει καιρό, όμως, για άλλα κλάματα. Η κατάσταση φαίνεται ότι έχει γίνει εκρηκτική. Μετά τις εικόνες ντροπής στα χιονισμένα προσφυγικά κέντρα,  τους τρεις θανάτους από αναθυμιάσεις , σήμερα είδαμε και την παράσταση της ανομίας. Ας καταλάβει ο κ. Μουζάλας και η κυβέρνηση ότι με απλά ευχολόγια δεν λύνονται τα προβλήματα που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει.

- Υπάρχουν πολλά ερωτήματα για την οικονομική διαχείριση των πόρων που έχει στην διάθεσή της η ελληνική κυβέρνηση για τους μετανάστες.

Για το πάρτι των ΜΚΟ αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση και ο κ. Μουζάλας που έχουν αφήσει εκατοντάδες ΜΚΟ να υποκαταστήσουν την κρατική λειτουργία. Στο Ελληνικό  οι  αλληλέγγυοι δεν συνεργάζονται με τις κρατικές εταιρείες, όπως ο ίδιος ο κ. Μουζάλας ομολόγησε σήμερα. Γι αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση ευθύνεται αποκλειστικά ο ίδιος. Και βέβαια από την δική μας πλευρά ζητάμε συνεχώς απαντήσεις για το που π[πηγαίνουν τα λεφτά.

- Έχουμε μία εικόνα πόσα χρήματα δαπανώνται;

Μακάρι να υπήρχε μια εικόνα πραγματικού κόστους. Δυστυχώς,  η χαώδης οικονομική διαχείριση, που αφήνει οσμές σκανδάλων, δεν επιτρέπει έναν σοβαρό οικονομικό έλεγχο

- Ο κ. Bουδούρης είχε κάνει βαρύτατες καταγγελίες

Έχουν παραιτηθεί  δυο γενικοί γραμματείς αφήνοντας αιχμές για την διαχειριστική ικανότητα του κ. Μουζαλα. Η Ευρώπη επιλέγει να χρηματοδοτεί τα Ηνωμένα Έθνη και όχι το ελληνικό κράτος απευθείας,  για τους ίδιους λόγους. Σήμερα στην διάθεση του ελληνικού κράτους βρίσκονται περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ για να αντιμετωπίσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες 65.000 ανθρώπων. Ότι δεν το καταφέρνει τελικά αυτό, παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια που ξοδεύονται,  γεννά πολύ σοβαρές υποψίες. Εμείς προσπαθούμε μέσα από την συλλογή πληροφοριών  να αναδείξουμε τις αδυναμίες. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το ίδιο το Υπουργείο δεν μας έχει απαντήσει ούτε σε μία ερώτηση που αφορά θέματα οικονομικής διαχείρισης.

- Θα ζητήσετε πλήρη λογαριασμό;

Τον ζητάμε καθημερινά. Μόλις προχτές αναδείχτηκε  το θέμα των 20.000 συμβασιούχων οι οποίοι παρότι προσελήφθησαν για να εξυπηρετήσουν τις επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες διατέθηκαν για άλλους σκοπούς ή δεν πήγαν ποτέ για δουλειά.

- Υπάρχει, δηλαδή, ένας εργαζόμενους για κάθε τρεις μετανάστες. Είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός.

Τα μέσα υπάρχουν. Τέτοια χρηματοδότηση δεν είχε ποτέ η χώρα για κανένα άλλο θέμα. Είναι σημαντική η βοήθεια της Ευρώπης στο θέμα αυτό και πρωτοφανής η χρηματοδότηση της.  Αλλά θα σας πω ότι στον δήμο Κιλκίς,  που δεν έχει καν κέντρο μεταναστών,  διορίστηκαν 71 άνθρωποι…

- Περιμένουμε αύξηση των μεταναστών;

Είναι λογικό ότι οι ροές θα αυξηθούν μόλις βελτιωθεί ο καιρός. Δεν συζητάμε για το ενδεχόμενο να καταρρεύσει η συμφωνία Ευρώπης Τουρκίας.

- Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα;

 Δυστυχώς δεν έχει γίνει προετοιμασία, όπως δεν είχε γίνει για τον χειμώνα και ψάχναμε να βρούμε θερμαντικά σώματα εκ των υστέρων.  

- Αν η Νέα Δημοκρατία ήταν  κυβέρνηση, γιατί μας λέτε ότι θα διαμεριζόταν καλύτερα την κατάσταση;

Πρώτον έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο και για την αποσυμφόρηση νησιών και την καλύτερη διαχείριση όλου του θέματος. Αυτό που θα έβαζε όμως στην ατζέντα μία κυβέρνηση ΝΔ είναι η πολιτική για την φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Η κυβέρνηση δεν έχει διαθέσει ούτε ένα ευρώ σε αυτό τον τομέα. Παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που υπάρχουν στην διάθεσή της.

 

Πηγή φωτογραφιών: Sooc