Μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση

Μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου 

Μπορεί να σχολιάσαμε εκτενώς και σε διάφορους τόνους, και πολύ καλά κάναμε, τον αριθμό των γυναικών στην κυβέρνηση αλλά φοβόμαστε ότι θα περάσει απαρατήρητη μια από τις σημαντικότερες, ίσως, αλλαγές στο οργανόγραμμα της νέας κυβέρνησης: η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Ισότητας από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Εργασίας.

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα τμήματα ισότητας των κυβερνήσεων συνδέονται με τις πολιτικές για την εργασία χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι παραμερίζονται δράσεις όπως οι δομές και συμβουλευτικά κέντρα των γυναικών σε θέματα υγείας ή κακοποίησης. Η μετακίνηση λοιπόν της συγκεκριμένης Γενικής Γραμματείας στο Υπουργείο Εργασίας είναι μια πραγματική μεταρρύθμιση για τη χώρα μας.

Πράγματι η χειραφέτηση των γυναικών και η ανάδειξή τους στις ηγετικής θέσεις της δημόσιας διοίκησης, των επιχειρήσεων αλλά και των κέντρων εξουσίας όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις, περνάει μέσα από την εργασία. Αν στις πολιτικές για την εργασία δεν περιληφθούν οι γυναίκες τότε όσες ποσοστώσεις και να επιβάλλουμε δεν θα καταφέρουμε απολύτως τίποτα.

Η Νέα Δημοκρατία έχει αναπτύξει το σχετικό της προεκλογικό πρόγραμμα με ζητούμενο την εναρμόνιση της ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής των γυναικών προσθέτοντας σε αυτό τη στήριξη των εργαζόμενων μητέρων και μέσα από τις δομές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και βέβαια τα θέματα της εκπαίδευσης και της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Καταλαβαίνουμε εύκολα λοιπόν ότι ο ιδανικός φορέας για να εναρμονιστούν οι πολιτικές για την Ισότητα είναι το Υπουργείο Εργασίας.

Η μεταρρύθμιση είναι σοβαρή και τη χαιρετίζουμε.

Δυο λόγια για τη νέα Γενική Γραμματέα την κ. Μαρία Συρεγγέλα αφού πρώτα δηλώσουμε ότι δεν συνδεόμαστε με φιλική, κοινωνική ή άλλη σχέση μαζί της. Την κ. Συρεγγέλα τη βάλαμε “στο ραντάρ” όταν παρακολουθήσαμε κάποιες εκδηλώσεις που είχε διοργανώσει ως τομεάρχης του κόμματος για τα γυναικεία θέματα. Οι εκδηλώσεις αυτές ήταν μάλλον οι καλύτερες κομματικές εκδηλώσεις της ΝΔ τα τελευταία χρόνια που παρακολουθούμε όπως κι αν αλλάζει η Νέα Δημοκρατία. Άψογη οργάνωση, ενδιαφέρουσα θεματική, καλοί ομιλητές, σεβασμός στον χρόνο του κοινού. Κι όλα αυτά χωρίς καμία αυτοπροβολή από την πλευρά της κ. Συρεγγέλα, κάτι πραγματικά σπάνιο για στέλεχος αυτού του κόμματος.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα εργαστεί σκληρά σ' έναν δύσκολο χώρο που κυριαρχούν οι αριστερές ιδεοληψίες. Είναι από τους ανθρώπους της νέας κυβέρνησης που περιμένουμε πολλά και πιστεύουμε ότι δεν θα μας διαψεύσουν.