Μελίνα Δασκαλάκη: Ο Καμίνης υποτίμησε την καθημερινότητα

Μελίνα Δασκαλάκη: Ο Καμίνης υποτίμησε την καθημερινότητα

Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι απλώς απρόθυμη, είναι ιδεολογικά αντίθετη προς την καταστολή, γι' αυτό και έχει στα όπα όπα τους Ρουβίκωνες και άλλες οργανώσεις που δρουν πλέον ως παρακράτος, υπογραμμίζει στον «Φιλελεύθερο» η Μελίνα Δασκαλάκη, τονίζοντας ότι η Αθήνα χρειάζεται ένα θετικό σοκ, που ο Μπακογιάννης μπορεί να της το δώσει.

Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την «Αθήνα Ψηλά», που έδωσε μάχη για την εκδίωξη της παρασιτικής διοίκησης του Γηροκομείου Αθηνών, σημειώνει με έμφαση: «δεν θέλω τα χρήματα των φιλάνθρωπων Αθηναίων να καταλήγουν στις τσέπες παρασίτων», θυμίζοντας πως η μισή ΔΟΥ που επέβαλε το πρόστιμο στον Αθήνα 98,4, του οποίου υπήρξε πρόεδρος, μετατέθηκε δυσμενώς, όταν τεκμηριώθηκε και δημοσιοποιήθηκε η παρανομία.

Βγες να εκθέσεις την αβελτηρία της Δημόσιας Διοίκησης, όπου αυτή υπάρχει, υπογραμμίζει, χαρακτηρίζοντας λάθος την υποτίμηση της καθημερινότητας από τον Γιώργο Καμίνη.

Συνέντευξη στον Γαβριήλ Χ. Σερέτη *

- Πώς είναι μια φιλελεύθερη, όπως εσείς, να μετέχει στη διοίκηση οργανισμών όπως ένας Δήμος; Θέλετε να μας δώσετε παραδείγματα της μάχης σας με τη γραφειοκρατία, την πολυνομία και τη διαφθορά; Ποιος τελικά κέρδισε;

Είναι δύσκολο! Μιλάω πολύ διαφορετική γλώσσα από τους περισσότερους συναδέλφους μου, έχω άλλη νοοτροπία. Εδωσα όμως με τους δικούς μου όρους νικηφόρα μάχη με τη γραφειοκρατία, όταν στη θητεία μου ως πρόεδρος στον ιστορικό ραδιοφωνικό σταθμό 98,4 κατορθώσαμε με τους συνεργάτες μου να ακυρώσουμε το παράνομο φορομπηχτικό πρόστιμο 4,5 εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβληθεί στον σταθμό.

Δεν το ακυρώσαμε απλώς. Η μισή ΔΟΥ που μας το επέβαλε μετατέθηκε δυσμενώς, όταν τεκμηριώσαμε και δημοσιοποιήσαμε την παρανομία, αλλά και την παντελή απροθυμία, να μην πω περιφρόνηση, της διοίκησης να ακούσει τα επιχειρήματά μας.

Και με τη διαφθορά τα έβαλα με επιτυχία, όταν, ως πρόεδρος της Επιτροπής Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων, με εισήγησή μου και με την προσωπική μου ενεργή συμμετοχή, εκδιώξαμε από το Γηροκομείο Αθηνών τη διοίκησή του, που παρασιτούσε εις βάρος της περιουσίας του Ιδρύματος. Το έργο μου αυτό της εξυγίανσης δεν ολοκληρώθηκε. Εχω δώσει όρκο τιμής ότι θα το συνεχίσω εφόσον εκλεγώ. Δεν θέλω τα χρήματα των φιλάνθρωπων Αθηναίων να καταλήγουν στις τσέπες παρασίτων.

- Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω. Όταν είναι γνωστό ότι, για να ξεπεραστούν τα δομικά προβλήματα που υφίστανται απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις, διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Δήμου και βεβαίως εξασφάλιση χρηματοδότησης, δεν κινδυνεύετε κι εσείς, ως πιθανή νέα δημοτική αρχή, να πείτε «έκατσε στραβή στη βάρδια μου»; Πώς μπορεί ένας δήμαρχος και οι συνεργάτες του να τα βάλουν με το τέρας του κεντρικού κράτους; Πώς η «επανάσταση της καθημερινότητας» μπορεί να έχει και... θεσμικό μανδύα;

Ορθώς επιμένετε. Δεν είναι απλό και δεν λύνεται με ευχολόγια, ούτε μία - δύο μεμονωμένες νίκες σημαίνουν ότι κερδίσαμε τον πόλεμο με τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά. Οι νίκες όμως, όποτε έρχονται, μας δείχνουν και το πώς να νικήσουμε την επόμενη φορά: Πολύ καλή προετοιμασία, σφιχτή ομάδα με αποφασιστική ηγεσία, επιμονή στη συνεργασία με τους άλλους φορείς Δημόσιας Διοίκησης και καλή χρήση της δημοσιότητας.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Δεν αρκεί να λες «χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση». Φτιάξ' τη. Ετοίμασε τη νομοθετική πρόταση, παρουσίασέ την, κυνήγησέ την εντός και εκτός Βουλής. Γίνε φορτικός. Αν δεν βρεις ανταπόκριση τότε βγες να εκθέσεις την αβελτηρία της Δημόσιας Διοίκησης. Εγώ έτσι έχω μάθει να δουλεύω, ως δικηγόρος πρώτα και μετά ως δημοτική σύμβουλος.

- Προσφάτως συστρατευθήκατε με τον Κώστα Μπακογιάννη. Ποια στοιχεία του προγράμματός του και της προσωπικότητάς του εκτιμάτε ότι θα κάνουν τη διαφορά; Σε τι διαφέρει τόσο από τον Γιώργο Καμίνη όσο και από τους ανθυποψηφίους του;

Πήρα την απόφασή μου πριν καν ετοιμαστεί το πρόγραμμα. Δεν είχα αμφιβολία ότι με τις απόψεις του, όπως τις άκουσα και τη θητεία του στο Καρπενήσι και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, που κρίνεται νομίζω από τη συντριπτική πλειοψηφία επιτυχής, το πρόγραμμα θα είχε τα στοιχεία που θεωρούσα και θεωρώ απαραίτητα. Και έτσι συνέβη: Το πρόγραμμα είναι σύγχρονο, θέτει σωστά τις προτεραιότητες, αξιοποιεί χρηματοδοτικά εργαλεία και νέες τεχνολογίες, δεν φοβάται να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία και την ευελιξία του ιδιωτικού τομέα.

Πιστεύω ότι όλα αυτά είναι σήμερα πιο απαραίτητα από ποτέ. Ο Γιώργος Καμίνης έβαλε τις βάσεις σε πολλά από τα έργα που υιοθετεί και φιλοδοξεί να συνεχίσει ο Κώστας Μπακογιάννης. Αν κάτι έκανε λάθος είναι ότι υποτίμησε την καθημερινότητα, έθεσε λάθος προτεραιότητες, στη δεύτερη ιδίως θητεία.

Για τους ανθυποψήφιους τι να πω; Βρίσκω τις εξαγγελίες τους αγκυλωμένες και φοβικές. Και μια από τα ίδια. Η Αθήνα χρειάζεται ένα θετικό σοκ. Ο Μπακογιάννης πιστεύω ότι μπορεί να της το δώσει, οι άλλοι όχι.

- Στο θέμα της ασφάλειας, μεταξύ άλλων, μιλάτε για την ανάγκη συνεργασίας του Δήμου με την Αστυνομία και το υπουργείο του Πολίτη. Μέχρι τώρα, πάντως, τα αποτελέσματα είναι αυτά που γνωρίζουμε. Μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα με τη λογική που διέπει τη σημερινή αρμόδια πολιτική ηγεσία; Κι από την άλλη, γιατί οι πολίτες να πιστέψουν ότι ο Κώστας Μπακογιάννης θα υπερβεί τα όσα ξεπέρασαν τον Γιώργο Καμίνη και τους προκατόχους του;

Φυσικά και τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει με τη σημερινή πολιτική ηγεσία. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι απλώς απρόθυμη να κάνει κάτι, είναι ιδεολογικά αντίθετη προς την καταστολή, γι' αυτό και έχει στα όπα όπα τους Ρουβίκωνες και άλλες τέτοιες οργανώσεις που δρουν πλέον ως παρακράτος.
Με μια κυβέρνηση, όμως, όπως φαίνεται Νέας Δημοκρατίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ελπίζω η συνεργασία με τον δήμαρχο Αθηναίων, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο Κώστας Μπακογιάννης, να είναι ουσιαστική και αποτελεσματική.

- Με ποιους πρακτικούς τρόπους θα εξασφαλιστεί η καθαρή πόλη; Μπορεί η τεχνολογία να συνεισφέρει καταλυτικά; Είναι η συνεργασία με τους ιδιώτες απαραίτητη; Και γιατί;

Στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας «Αθήνα Ψηλά» προβλέπεται η χρήση τεχνολογίας για καλύτερο σχεδιασμό και παρακολούθηση της αποκομιδής, συντήρηση του στόλου και των μηχανημάτων, αλλά και για τη δημιουργία εφαρμογών που θα βοηθήσουν να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας στην ανακύκλωση, που είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Τεχνολογία σημαίνει διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Όσο για τη συνεργασία με τους ιδιώτες είναι κοινό μυστικό ότι ο υφιστάμενος τομέας καθαριότητας δεν επαρκεί, αλλά και δεν λειτουργεί όπως απαιτείται για να φέρει σε πέρας την αποστολή του. Η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορεί εδώ να αξιοποιηθεί ιδανικά.

* Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της 22ης Μαΐου 2019