Μοιραίοι και άβουλοι μπροστά στην τραγωδία

Μοιραίοι και άβουλοι μπροστά στην τραγωδία

Ενδεικτική της συμπεριφοράς της κυβέρνησης είναι η ύβρις του Παύλου Πολάκη και η αναφορά του στους νεκρούς που «θολώνουν» την εικόνα της επιτυχημένης διαχείρισης της κρίσης των πυρκαγιών δηλώνει στο liberal η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, τονίζοντας οι ευθύνες για την τραγωδία έχουν ονοματεπώνυμο και είναι Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ. ο κυνισμός διακατέχει το σύνολο της κυβέρνησης και φάνηκε από την πρώτη ημέρα της εθνικής τραγωδίας μέσω της παράστασης που δόθηκε και στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ο οποίος έχει αναλάβει ακέραιη την πολιτική ευθύνη.

Όπως αναφέρει η Μαρία Σπυράκη ακόμη και η απομάκρυνση του Νίκου Τόσκα έγινε πολύ αργά και κάτω από την γενική κατακραυγή ενώ παρατηρεί ότι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι όπως ο υπουργός Εσωτερικών η περιφερειάρχης Αττικής ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής κατά την κρίση του Πρωθυπουργού έκαναν σωστά τη δουλειά τους και ως εκ τούτου θα διαχειριστούν και μια πιθανή νέα κρίση.

Προσθέτοντας πως αυτή η Κυβέρνηση προκαλεί ανασφάλεια στους πολίτες της χώρας δείχνει ξεκάθαρα ότι το μόνο που ενδιαφέρει τα στελέχη της είναι η παραμονή στην εξουσία και μάλιστα με κάθε τρόπο.

Τέλος με αφορμή την υπόθεση της μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα σε αγροτικές φυλακές σημειώνει τα ερωτήματα που προκαλούν οι σχέσεις στοργής που καταγράφονται, ενώ κρούει και τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξελίξεις μετά την 20η Αυγούστου και την ημερολογιακή λήξη των μνημονίων.

Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου

- Την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει ότι την ώρα της μάχης δεν λαμβάνονται αποφάσεις για αποπομπές ή παραιτήσεις. Ολοκληρώθηκε η μάχη της κυβέρνησης; Η αποδοχή της παραίτησης Τόσκα, 11 ημέρες μετά, κλείνει το θέμα των πολιτικών ευθυνών;

Μέσα στην τραγωδία με τον πιο οδυνηρό τρόπο έγιναν τα αποκαλυπτήρια της ανικανότητας και του κυνισμού που διατρέχουν την κυβέρνηση. Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο:Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός δέχθηκε να συμμετάσχει στην παράσταση κυνισμού μπροστά στις κάμερες και όταν αποδείχθηκε ότι οι νεκροί είναι δεκάδες, αρκέστηκε στη φραστική ανάληψη της πολιτικής ευθύνης. Με μεγάλη καθυστέρηση και υπό την κατακραυγή των πολιτών και των ΜΜΕ έφυγε ένας από τους υπεύθυνους. Προφανώς οι υπόλοιποι δηλαδή ο υπουργός Εσωτερικών, η περιφερειάρχης, ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής εκτιμούν ότι δεν έκαναν λάθη και είναι έτοιμοι (!) να διαχειριστούν την επόμενη κρίση. Ο κ. Τσίπρας όχι μόνο επέλεξε τους υπεύθυνους άλλα, όπως και την περιφερειάρχη, τους εμπιστεύεται κιόλας.

- Η δήλωση του Παύλου Πολάκη για τους νεκρούς που θολώνουν την πετυχημένη δράση του κρατικού μηχανισμού ήρθε να προστεθεί στο ... αλάθητο του Νίκου Τόσκα που ακόμη και μετά την απομάκρυνσή του δεν ζήτησε συγνώμη. Πως σχολιάζετε τη στάση αυτή και συνολικά τη στάση της κυβέρνησης;

Η συμπεριφορά των υπουργών αντανακλά τις επιλογές του πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός διατηρεί στη θέση του τον κ. Πολάκη. Αντί να συζητήσει συγνώμη, να χαμηλώσει το βλέμμα και να απομακρύνει τους υπεύθυνους για την προετοιμασία για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση της κρίσης, κρατάει στη θέση του έναν υπουργό που δηλώνει δημόσια πως «οι νεκροί θολώνουν» την επίδοση της κυβέρνησης. Η ύβρις του κ. Πολάκη είναι ενδεικτική της συμπεριφοράς αυτής της κυβέρνησης. 

- Γίνεται ήδη λόγος για ανασχηματισμό; Έχει να κερδίσει κάτι από αυτό ο Αλέξης Τσίπρας; Ή το κάνει στην προσπάθειά του να κερδίσει πολιτικό χρόνο;

Η σελίδα γύρισε με τον πιο δραματικό τρόπο. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αποδείχθηκαν μοιραίοι και άβουλοι στην τραγωδία στο Μάτι, στην ανόρθωση της οικονομίας, στην υγεία, στην παιδεία, στην ασφάλεια, στη λειτουργία του κράτους. Όσους ρόλους και αν αλλάξουν μεταξύ τους, οι Έλληνες πλέον ξέρουν πως δεν έχουν γνώση, δεν είναι ικανοί, δεν έχουν σχέδιο για να πάει η Ελλάδα παρακάτω αλλά είναι σίγουρα κυνικοί και επίμονοι με στόχο την παραμονή τους στην εξουσία. Μόνο που πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα και καμία αλλαγή ρόλων δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη. 

- Αντέχει αυτή η κυβέρνηση να πάει παραπέρα; Οι πολίτες μπορούν να αισθάνονται ασφάλεια με όσα είδαν και άκουσαν πριν, κατά τη διάρκεια και κυρίως μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Έχουμε μια απολύτως απονομιμοποιημένη κυβέρνηση. Στηρίζεται στις ψήφους βουλευτών δυο κομμάτων που έχουν συνεκτικό ιστό την παραμονή στην εξουσία. Δυστυχώς  αυτή η τραγωδία απέδειξε περίτρανα ότι αυτή η κυβέρνηση αδυνατεί να προσφέρει στους πολίτες στοιχειώδη ασφάλεια. Κάηκε και το τελευταίο ίχνος εμπιστοσύνης. 

- Προέκυψε την Παρασκευή το θέμα της μεταφορά του αρχιεκτελεστή της 17Ν. Δημήτρη Κουφοντίνα σε αγροτικές φυλακές. Έχουν προηγηθεί οι χορηγήσεις αδειών την ώρα που δηλώνει αμετανόητος για τις δολοφονικές του πράξεις. Τι ακριβώς συμβαίνει; Γιατί η κυβέρνηση εμμένει σε αυτή τη σχέση στοργής; 

Η θέση των τρομοκρατών δολοφόνων βρίσκεται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Η κυβέρνηση αντίθετα στέλνει τον Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές και φροντίζει την ομαλή επανένταξη του στην κοινωνία. Ο Κουφοντίνας δεν ζήτησε ούτε συγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων και ουδέποτε μετάνιωσε για τα εγκλήματα του. Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί η κυβέρνηση συμπεριφέρεται στον αρχιτρομοκράτη με τόση... στοργή; 

- Στις 20 Αυγούστου λήγει ημερολογιακά το Μνημόνιο. Η κυβέρνηση παραπαίει. Μπορεί να σταθεί στην κατάσταση αυτή έναντι των αγορών που παρακολουθούν τις πραγματικές εξελίξεις και όχι τις δονκιχωτικές μάχες με τα αυθαίρετα; 

Από τις 20 Αυγούστου τελειώνει η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την πατρίδα μας αλλά όχι οι υποχρεώσεις της. Κυρίως αυξάνεται η ευθύνη όλων μας να μην ξανακαταλήξει η Ελλάδα ικέτης στο Μηχανισμό Στήριξης. Αυτή η κυβέρνηση νομοθέτησε σωρηδόν, εφήρμοσε αλλαγές  με το σταγονόμετρο και δεσμεύει, χωρίς αναστολή, την Ελλάδα μέχρι το 2060. Βλέποντας την πορεία της Ευρωζώνης και των χωρών που βγήκαν από τα Μνημόνια καταλαβαίνουμε όλοι ότι... κολλάμε στην περιοχή του 2% στην ανάπτυξη γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί, ούτε σταθερό περιβάλλον να προσφέρει στους επενδυτές, ούτε το κράτος να αλλάξει, ούτε τη φορολογία να μειώσει δραστικά, ούτε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και τις τάσεις που υπάρχουν στην Ευρώπη να αξιοποιήσει. Μετά τις 20 Αυγούστου είμαστε μόνοι μας με τις δυνατότητές μας. Και αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία δυνατότητα να βελτιώσει τη ζωή των Ελλήνων.