Κώστας Φίλης: Δεν διανοούμαι ότι η Ελλάδα θα φερόταν ποτέ σαν... Κόσοβο

Κώστας Φίλης: Δεν διανοούμαι ότι η Ελλάδα θα φερόταν ποτέ σαν... Κόσοβο

Δεν διανοούμαι ότι η Ελλάδα, με τόσα ανοικτά μέτωπα απέναντι στην Τουρκία, θα συμπεριφέρονταν ποτέ όπως το Κοσοβο ή άλλα βαλκανικά και αφρικανικά κράτη, όπου τα τελευταία χρόνια, με ή χωρίς την έγκριση των εκεί κυβερνήσεων, οι μυστικές υπηρεσίες της Αγκυρας απαγάγουν οπαδούς του Γκιουλεν που θεωρούν τρομοκράτες, και τους επαναφέρουν στην Τουρκία, δηλώνει στο liberal.gr o Κώστας Φίλης, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της ιστοσελίδας “Νordic Monitor” ότι υπήρχε απόρρητο σχέδιο των Τούρκων να "πάρουν πίσω" τους 8 αντικαθεστωτικούς στρατιωτικούς, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης Τσίπρα, ο κ. Φίλης τονίζει κατηγορηματικά ότι αρνείται να διανοηθεί πως οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, εφόσον είχαν περιέλθει σε γνώση της παρόμοιες πληροφορίες, θα έμπαινε ποτέ στην διαδικασία να φλερτάρει με την ιδέα να διευκολύνει μια τέτοια ενέργεια της Αγκυρας επί ελληνικού εδάφους.

Αν και τον υποψιάζει, όπως λέει, το γεγονός, ότι κάποια στιγμή μετά την σύλληψη των "8", η κυβέρνηση Τσίπρα είχε κάνει μια τοποθέτηση, λέγοντας ότι εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε να γίνουμε Κόσοβο, εντούτοις το αποδίδει στο ενδεχόμενο να θέλαμε απλώς να αποκρούσουμε ένα τέτοιο κίνδυνο.

Ερωτηθείς για το αν αναμένει νέες προκλητικές κινήσεις από τον Ερντογάν, απαντά ότι ναι μεν αυτός έχει αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μετά απ'' όσα έγιναν στη Συρία, ωστόσο, όπως λέει, με νόημα, είναι άλλο το διακύβευμα για Ευρωπαίους και Αμερικανούς σε Αν.Μεσόγειο και Αιγαίο.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

 

 

Τι μας δείχνει το δημοσίευμα της ιστοσελίδας “Νordic Monitor” που επικαλείται πληροφορίες ότι υπήρχε σχέδιο της Τουρκίας να “απαγάγει” από το ελληνικό έδαφος τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, και το οποίο ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή ;

ΦΙΛΗΣ

Καταρχήν θα πρέπει να ελέγξουμε την εγκυρότητα του μέσου και του συντάκτη. Φέρεται να είναι ένας αυτοεξόριστος υποστηρικτής του δικτύου Γκιουλέν, ενώ μπορεί ενδεχομένως να εξυπηρετούνται και άλλες σκοπιμότητες πέρα από τις προφανείς.

Από εκεί και πέρα, εκτιμώ πως αν επρόκειτο να συμβεί κάτι σχετικά με την επιστροφή των “8”, αυτό δεν θα γινόταν με την μορφή στρατιωτικής επιχείρησης, παρά ενδεχομένως με την μορφή παράδοσης τους σε μια αποστολή που θα κατέφτανε από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Επειδή όμως τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πολύ γρήγορα πάνω στο θέμα, από τη στιγμή που η τότε ελληνικη κυβέρνηση δεν κατάφερε να αποφύγει την “καυτή πατάτα”, έγινε γρήγορα προφανές ότι δεν θα ήταν δόκιμο ακόμη και αν επρόκειτο για πραξικοπηματίες, όπως είχε πει ο τότε υπ. Εξωτερικών, να επιστρέφαμε τους “8” αξιωματικούς, καθώς γνωρίζαμε ότι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης.

Γι' αυτό και δεν επεστράφησαν, επειδή ακριβώς επικράτησε το κράτος δικαίου. Ενδεχομένως ο τότε Πρωθυουπργός υπό την πίεση του Ερντογάν και των συνθηκών να είχε πράγματι υποσχεθεί την επιστροφή τους, ωστόσο από την στιγμή που το θέμα έλαβε τέτοια δημοσιότητα και εκείνοι υπέβαλαν αίτημα ασύλου, δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο πέραν των όσων έγιναν στη συνέχεια.

Εκτιμάτε πως η τότε κυβέρνηση γνώριζε το σχέδιο και το απέκρυψε ;

Δεν θέλω να πιστέψω πως οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θα είχε γνώση για ένα τέτοιο σχέδιο και δεν θα έπραττε κάτι, πολλώ δε μάλλον ότι θα συζητούσε την διευκόλυνσή του με την δική της υποστήριξη. Δεν θέλω να δεχθώ πως μια ελληνική κυβέρνηση θα έφτανε σε τέτοιο στάδιο. Να διευκολύνουμε δηλαδή μια επιχείρηση της Τουρκίας σε ελληνικό έδαφος.

Από εκεί και πέρα, να έχουμε κατα νου ότι η Αγκυρα, επανέλαβε αυτό το μοντέλο “πακεταρίσματος” σε πολλές χώρες των Βαλκανίων και της Αφρικής, με πιο γνωστό περιστατικό αυτό στο Κόσοβο το 2018.

Τότε είχαν συλληφθεί και σταλεί με συνοπτικές διαδικασίες στην Τουρκία πέντε εκπαιδευτικοί και ένας γιατρός του δικτύου Γκιουλέν. Η επιχείρηση μάλιστα είχε προκαλέσει πολιτική κρίση στην Πρίστινα, όπου τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για "απαγωγή", ενώ η κυβέρνηση του Κοσόβου υποστήριζε ότι ουδέποτε είχε δώσει την συγκατάθεσή της στην Τουρκία, και πως εκείνη έκανε τα πάντα αυθαίρετα.

Βέβαια, ακόμη και αν είχε δώσει τη συγκτάθεσή της, θα ήταν ποτέ δυνατόν να το παραδεχθεί ; Το μοντέλο λοιπόν είναι ότι με ή χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης της χώρας, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες απαγάγουν οπαδούς του Γκιουλεν ή όσους θεωρεί εκείνη “Γκιουλενιστές- τρομοκράτες”, και τους επαναφέρουν στην Τουρκία.

Μα, ακριβώς το γεγονός ότι οι απαγωγές αντικαθεστωτικών που βρίσκονται στο εξωτερικό αποτελούν μια προσφιλή τακτική της Τουρκίας, ενισχύει τις όποιες υπόννοιες ότι μπορεί να υπήρξαν αντίστοιχες σκέψεις και για την περίπτωση των “8”…

Αλίμονο λοιπόν αν η Ελλάδα, με τόσα ανοικτά μέτωπα απέναντι στην Τουρκία, κατατάσσονταν στην κατηγορία κρατών όπως το Κοσοβο, και άλλες βαλκανικές ή αφρικανικές χώρες. Αυτό που με υποψιάζει μόνο ως προς το κατά πόσο είχαμε κάποια στιγμή λάβει γνώση του θέματος, χωρίς ωστόσο να πέρασε καν η σκέψη από το μυαλό μας να δώσουμε έγκριση - δεν μπορώ να το πιστέψω αυτό, και δεν το πιστεύω- είναι ότι κάποια στιγμή αρκετό καιρό μετά την σύλληψη των “8”, η κυβέρνηση Τσίπρα είχε κάνει μια τοποθέτηση, λέγοντας ότι εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε να γίνουμε Κόσοβο. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως να είχαν περιέλθει σε γνώση μας παρόμοιες πληροφορίες ή να θέλαμε να αποκρούσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Επαναλαμβάνω πάντως για να είμαι απολύτως σαφής : Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, εφόσον είχαν περιέλθει σε γνώση της παρόμοιες πληροφορίες είτε απευθείας από την Τουρκία, είτε από τις μυστικές υπηρεσίες, θα έμπαινε ποτέ στην διαδικασία να φλερτάρει με την ιδέα να διευκολύνει μια τέτοια ενέργεια της Αγκυρας.

Στο μεταξύ χθες, το ΥΠΕΞ ανέφερε ότι δε διανοείται πως μπορεί να έχουν συμβεί τα όσα καταγγέλλονται, ενώ από την πλευρά του ο πρώην υπ. Εξωτερικών Ν.Κοτζιάς, που σύμφωνα με το δημοσίευμα εμφανίζεται να έχει συμφωνήσει με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου για τη μεταφορά των 8 Τούρκων πραξικοπηματιών από την Ελλάδα στη γειτονική χώρα, το διέψευσε, μιλώντας για αναπαραγωγή ψεμάτων των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών…

Αντιλαμβάνομαι την ευαισθησία ενός ανθρώπου που από την τότε θέση του ως υπουργός Εξωτερικών, γνωρίζει τις πτυχές της υπόθεσης και δέχομαι καλοπροαίρετα την απάντησή του, που λέει το αυτονόητο, ότι αυτό δεν ήταν σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης, πολλώ δε μάλλον ότι δεν ήταν μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας. Διότι το αρχικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Nordic Monitor υποννοεί ότι υπήρξε συμφωνία για να γίνει η επιχείρηση. Δέχομαι λοιπόν με καλή προαίρεση την απάντηση του τότε υπ. Εξωτερικών, άρα και χειριστή του θέματος, ότι ουδέποτε συνέβη κάτι παρόμοιο. Και ελπίζω ειλικρινά ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί και στην πράξη.

Ας πάμε σε μια ερώτηση που αφορά στην σημερινή στάση της Τουρκίας στην περιοχή. Βλέπετε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο Συριακό, ενθαρρύνουν περαιτέρω την τουρκική προκλητικότητα;

Βλέπω ότι ο Ερντογάν έχει αποκτήσει πλέον μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μετά και από όσα έγιναν στην Συρία, όπου με μια μικρού ρίσκου στρατιωτική επιχείρηση, κατάφερε να πετύχει σημαντικό τμήμα των αρχικών του επιδιώξεων.

Εκανε μια μικρή επιχείρηση και κατάφερε, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία να επικυρώσουν την τουρκική παραβίαση των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου με τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που υπέγραψαν με την Αγκυρα. Σήμερα λοιπόν η Τουρκία έχει κάτι περισσότερο στη Συρία απ' όσα είχε πριν από τέσσερις εβδομάδες. Το γεγονός αυτό ναι μεν του προσδίδει αυτοπεποίθηση, ωστόσο για την αμήχανη και αναποτελεσματική Ευρωπαική Ενωση, όπως επίσης και για τις ΗΠΑ που βρίσκονται σε ένα είδος vertigo με την εξωτερική τους πολιτική, είναι άλλης τάξεως θέμα η Ελλάδα, το Αιγαίο και τα ενεργειακά την Αν.Μεσογείου, και άλλης τάξεως θέμα το Συριακό.

Είναι άλλο δηλαδή το διακύβευμα για Ευρωπαίους και Αμερικανούς σε Αν.Μεσόγειο και Αιγαίο, και άλλο στη Συρία. Επομένως, ναι μεν όλ' αυτά δίνουν "αέρα στα πανιά" του Ερντογάν, ωστόσο η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα λόγο να τον ενθαρρύνουν έστω και με μια στάση ανοχής, προκειμένου να επαναλάβει κάτι αντίστοιχο σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος για εμάς.