Κάποιοι ανέχονται το πλιάτσικο του ΣΥΡΙΖΑ

Πέμπτη 06 Ιουνίου 2019, 00:02
-A +A

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Τις τελευταίες ώρες στην Κοινοβουλευτική Διαφάνεια έχουν αναρτηθεί πάνω από 32 μετατάξεις υπαλλήλων από άλλους φορείς προς τη Βουλή, ενώ και χθες υπήρξε ανάλογη διαδικασία. Την ίδια ώρα με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προσλήψεις με διετείς συμβάσεις εργασίας στη Βουλή, πράγμα που αποδεικνύει ότι μπορεί οι βουλευτικές τροπολογίες να μην «πέρασαν» αλλά τα ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής θα προχωρήσουν κανονικά!

Αυτά συμβαίνουν από την απερχόμενη κυβέρνηση για χάρη της κοινωνίας... Αλλά δεν είναι μόνο η κοινωνία. Ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος - ελληνικού και ευρωπαϊκού- έκανε πως δεν καταλάβαινε όσα συνέβαιναν  στην Ελλάδα. Φτάνει κανείς να θυμηθεί  το  παρατεταμένο χειροκρότημα των συνέδρων του γερμανικού SPD - ένα κόμμα υπό διάλυση σήμερα-, όταν η πρόεδρος του, Άντρεα Νάλες, προσφώνησε τον Αλέξη Τσίπρα κατά την παρουσία του στο συνέδριο του κόμματος...  

Η δημοκρατία περνάει κρίση αλλά εμείς κινδυνεύουμε περισσότερο από τους άλλους. Όχι μόνο γιατί ήταν εξαρχής,  σαφέστατη η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει καθεστώς, εγκλωβίζοντας όλους τους διαχειριστές των θεσμών σε ένα δίκτυο εξαρτήσεων αλλά επειδή ο πολύς κόσμος- φύσει και θέσει- δεν ενδιαφέρεται για την ποιότητα της δημοκρατίας. Επειδή επενδύει- όσο μπορεί- στον πελατειασμό, αδιαφορώντας για το μέλλον της οικονομίας και την εξυγίανση των θεσμών.

Αρκεί όμως να δαιμονοποιούμε τον ΣΥΡΙΖΑ; Αρκεί να διαπιστώνουμε το αυτονόητο; Ότι απλώς,  δημιουργήθηκε μια χωματερή του πολιτικού συστήματος από ανθρώπους κατάλληλους να εξυπηρετήσουν την διάλυση της κοινωνίας και την αποδιοργάνωση των θεσμών; Ένα πολιτικό καταφύγιο για πιόνια της εξουσίας και πρότυπα αδράνειας. Μορφές παρόμοιες με αυτές που εξυπηρετούσαν διαχρονικά, τα καθεστώτα στο «σιδηρούν παραπέτασμα», για να εμπεδωθεί πιο εύκολα η υπαγόρευση του ολοκληρωτισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει ως φαινόμενο και μετά την αποχώρησή του από την εξουσία. Ούτε ο Αλέξης Τσίπρας ούτε οι σύντροφοί του θα εγκαταλείψουν τον αγώνα αποσάθρωσης της χώρας. Ευθύνονται όμως για αυτό όλοι εκείνοι που ακόμα δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι έκαναν. Εκείνοι που δεν έχουν συνείδηση της τεράστιας ζημιάς που προκάλεσαν με τις εγκληματικές αστοχίες τους. Που επέτρεψαν να κυβερνήσει τη χώρα ένας απίθανος τύπος χωρίς αίσθηση της πραγματικότητας και αποφασισμένος να τεθεί στην διάθεση όποιου του εξασφαλίσει την εξουσία.

Ένας πρωθυπουργός χρεοκοπημένης χώρας που δηλώνει σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι ετοιμάζεται για χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο, που συντηρεί επίτηδες ανεξέλεγκτες ομάδες  και που δείχνει πρόθυμος να πολώσει και πάλι τη χώρα είναι πράγματι επικίνδυνος. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται δέκα μονάδες πίσω από την Νέα Δημοκρατία. Ακόμα όμως δεν έγιναν οι εθνικές εκλογές για να περάσει στην εποχή της «μετα-εξουσίας». Και μέχρι τότε, όλοι αυτοί που τον έστειλαν στο Μαξίμου (φιλόδοξοι σημερινοί τιμητές, ξένοι πρώην αντίπαλοι, ντόπιες και εξωχώριες ελίτ) πρέπει να ξέρουν ότι ενέπλεξαν την ελληνική δημοκρατία σε ένα άσχημο κόλπο που δεν θα έχει εύκολη κατάληξη.

Και καλά οι μισοί Έλληνες που διάγουν «εξηρτημένον βίον» δια του εθνικού κρατισμού. Και καλά οι ξένοι που είναι φύσει αδύνατον να ενδιαφερθούν για την διάβρωση των δικών μας θεσμών. Οι άλλοι όμως, αυτοί που σήμερα ξιφουλκούν εναντίον της Αριστεράς, μήπως θα πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους για όσα έκαναν για να στείλουν τον Τσίπρα στην εξουσία..

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα