«Πετάει το πουλάκι» ένταξης στο QE;

Ολοένα και πυκνώνουν οι ενδείξεις το τελευταίο διάστημα ότι απομακρύνεται η επίτευξη του στόχου ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στις παράλληλες συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα αυτή την εβδομάδα στο Βερολίνο, μεταξύ του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε και του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ευρώπη Π. Τόμσεν, αναζητείται περισσότερο ο συμβιβασμός για την ένταξη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και λιγότερο έως καθόλου το πως η Ελλάδα θα επωφεληθεί από την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Επιπλέον ακόμα και αν ολοκληρωθεί άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση η ένταξη στο QE δεν είναι αυτόματη, καθώς η ΕΚΤ δεν θεωρεί επαρκή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά απίθανο να ενεργοποιηθούν άμεσα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα πριν τις Ολλανδικές εκλογές, καθώς κάποιες χώρες εμφανίζονται κάθετα αντίθετες αναμένοντας τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα στην Ευρώπη. Στην καλύτερη περίπτωση θα παρουσιαστούν κάποια μέτρα, τα οποία θα ενεργοποιηθούν υπό προϋποθέσεις στο μέλλον και με τα οποία η ΕΚΤ να δώσει το «πράσινο φως» για την αγορά ελληνικών ομολόγων. Όλα αυτά καθιστούν πολύ δύσκολη την ένταξη της Ελλάδας στο QE πριν από το καλοκαίρι.

Το πρόβλημα είναι ότι είναι πολύ πιθανό ως το καλοκαίρι να έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την λήξη του, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης αρχίζει να ανεβάζει ταχύτητα, ο πληθωρισμός επιστρέφει κοντά στον επίσημο στόχο και το ποσοστό της ανεργίας υποχωρεί αισθητά στα περισσότερα κράτη-μέλη.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση που στο τελικό πακέτο της συμφωνίας δεν ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη των ελληνικών τραπεζών στο QE, τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση δεδομένης της εμβληματικότητας που έχει προσδώσει στην επίτευξη του εν λόγω στόχου.

Είναι ωστόσο τόσο σημαντικός ο εν λόγω στόχος;

Αν δει κανείς το παράδειγμα της Κύπρου η οποία αν και δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κατάφερε να δανειστεί με επιτόκιο 0,02% σε πρόσφατη έκδοση 13 εβδομάδων, τότε αντιλαμβάνεται ότι αν μια χώρα κάνει πράξη τις μεταρρυθμίσεις και μείνει προσηλωμένη στο πρόγραμμα επιβραβεύεται από τις αγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κυπριακό 10ετές υποχώρησε χτες στο 2,1%, όταν το πορτογαλικό (έχει ενταχθεί στο QE αλλά εμφανίζει σημαντικά νέα δημοσιονομικά προβλήματα) βρίσκονταν στην περιοχή του 4,1% και το αντίστοιχο ελληνικό στο 7,5%.

Μεγαλύτερη είναι η ανησυχία σε ότι αφορά την επίτευξη του στόχου ανάπτυξης (2,7%) για το τρέχων έτος, γεγονός που θα έχει αντανάκλαση και στην πραγματική οικονομία, αλλά θα επηρεάσει και τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος.

Είναι χαρακτηριστικό στο δυσμενές σενάριο, που επεξεργάστηκε το ΔΝΤ στην έκθεση του άρθρου 4 που θα συζητηθεί την Δευτέρα στο δ.σ. του ταμείου, προβλέπει ότι η Ελλάδα, χωρίς το QE θα πετύχει μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης έναντι του στόχου του προγράμματος, της τάξης του 1,1% για το 2017 και στο 1,2% για το 2018.

Όλα αυτά τα ζυγίζει αυτήν την ώρα η κυβέρνηση καθώς οι σχετικές πληροφορίες έχουν φτάσει στην Αθήνα...