«Για μια καλύτερη ζωή»

«Για μια καλύτερη ζωή»

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Δεν είναι η καχυποψία απέναντι στο πολιτικό σύστημα το εμπόδιο που η Νέα Δημοκρατία πρέπει να υπερβεί για να ψηφιστεί από πολίτες που βρίσκονται αρκετά μακριά από τα κομματικά της τείχη. Ο βασικός της αντίπαλος είναι το αίσθημα της ισοπεδωτικής και καθολικής ήττας, η άρνηση των πολιτών να δεχτούν ότι αξίζουν κάτι καλύτερο από αυτό που ζουν τα τελευταία χρόνια.

Άλλωστε, αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι επιδοματικές πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ λειτουργούν ως ψυχολογικό καταφύγιο για αρκετούς που αποκαμωμένοι και απογοητευμένοι είναι πρόθυμοι να δεχτούν να ζουν με τα ελάχιστα. Για έναν εξωτερικό παρατηρητή είναι φανερό ότι το πρόβλημα είναι γνωστό και στους επιτελείς της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι προσπαθούν συστηματικά, μέσα σε όλα τα άλλα, να απαντήσουν σε αυτό ακριβώς το αίσθημα παραίτησης. Με το σύνθημα “Αξίζουμε καλύτερα” πολιτεύθηκε όλη τη χρονιά που μας πέρασε η Νέα Δημοκρατία. Όλες οι ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη ανά την Ελλάδα αυτό τον ισχυρισμό προσπάθησαν να τεκμηριώσουν.

Στο 12ο Συνέδριο της η Νέα Δημοκρατία έκανε άλλο ένα βήμα παρακάτω: για να πείσει τους πολίτες ότι η ζωή τους μπορεί να αλλάξει θεαματικά. Κυκλοφόρησε ένα βιβλιαράκι με τον τίτλο “Για μια καλύτερη ζωή”. Το εγχειρίδιο αυτό μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα του κόμματος. Σε αυτό αναπτύσσει το πρόγραμμα της μ' έναν εξαιρετικά πειστικό τρόπο.

Καταρχάς, κάθε κεφάλαιο του προγράμματος ξεκινά με την αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης με facts και αριθμούς. Με εξαιρετικές εφαρμογές οπτικοποίησης των δεδομένων (οι designers που σχεδίασαν το φυλλάδιο είναι άξιοι συγχαρητηρίων) ο αναγνώστης μπορεί με μια ματιά να καταλάβει την υπάρχουσα κατάσταση, το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα σε διάφορες πτυχές του ιδιωτικού και δημόσιου βίου. Στη συνέχεια απλά, κατανοητά και κυρίως συγκεκριμένα καταγράφονται οι πρώτες κυβερνητικές δράσεις που θα αναληφθούν από την επομένη των εκλογών ενώ ακολουθεί μια δεύτερη προγραμματική ενότητα με όσα θα γίνουν σε βάθος χρόνου.

Ένας οδικός χάρτης εξόδου από το σημερινό αδιέξοδο είναι το φυλλάδιο “Για μια καλύτερη ζωή” αφού παρουσιάζει με σαφήνεια, στοιχειοθετημένα και μ'ένα χρονοδιάγραμμα το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για κάθε πτυχή του ιδιωτικού και δημόσιου βίου.

Από αυτή τη στήλη μας αρέσει να θυμίζουμε ότι η πολιτική ειδικά αυτή που οδηγεί στην εξουσία δεν είναι κάτι ενιαίο, δεν εξαντλείται σε μία μόνο δράση και δεν είναι μονοσήμαντη. Τα στελέχη, οι βουλευτές και οι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας μπορούν πλέον να λειτουργούν σε δύο επίπεδα: να αποδομούν τα αδιέξοδα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και να καυτηριάζουν τις πρακτικές του ενώ την ίδια στιγμή κρατούν στο χέρι το πρόγραμμα “Για μια καλύτερη ζωή” δηλαδή τον οδικό χάρτη εξόδου από το σημερινό τέλμα. “Πού είναι το πρόγραμμα” γκρινιάζουν εδώ και μήνες ορισμένοι. Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε, αναλύθηκε στο συνέδριο και δημοσιεύθηκε. Το εγχείρημα να πειστούν οι Έλληνες ότι αξίζουν καλύτερα παραμένει μια πρόκληση αλλά πλέον υπάρχουν όλα τα εργαλεία και κανείς δεν έχει δικαιολογία να κάθεται στον καναπέ ή μπροστά στον υπολογιστή περιμένοντας τις ψήφους να μαζευτούν μόνες τους.