Η υπνωτισμένη χώρα πάει στον γκρεμό

Η υπνωτισμένη χώρα πάει στον γκρεμό

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Εκτός τόπου και χρόνου, είναι οι κυβερνητικές προτεραιότητες. Εκτός τόπου και χρόνου στην οικονομία, στην εξωτερική πολιτική, στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου διαψεύδονται καθημερινά. Οι πολιτικές της, φαίνεται και στους πλέον αδαείς πως είναι αδιέξοδες.

Όμως η συστηματική απόκρυψη της πραγματικότητας από την κυβέρνηση είναι επικίνδυνη. Η χώρα βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην οικονομική απραξία, κινούμενη με ένα αυτόματο πιλότο που δεν έχει προγραμματιστεί. Η επικαιρότητα περιλαμβάνει την Εκκλησία, τις δήθεν συνταγματικές αλλαγές, την αποκάλυψη σκανδάλων παιδικής έμπνευσης, τις συντάξεις, τις αμήχανες κινήσεις του χώρου της Κεντροαριστεράς, τις κορώνες της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας κατά του νεοφιλελευθερισμού (που τον βλέπουν, δεν μπορώ να καταλάβω), τις λαϊκίστικες δηλώσεις στελεχών της Κεντροδεξιάς και τις δηλώσεις πολιτικών στελεχών όλου του πολιτικού φάσματος, με ασήμαντη βαρύτητα, αμφισβητήσιμη αντίληψη και εμφανώς νωθρή σκέψη.

Αν είχαμε τη δυνατότητα να πετάξουμε με αερόστατο όπως γίνεται στην Καππαδοκία και να εποπτεύαμε τη χώρα μας από ψηλά, θα καταγράφαμε την απόσταση ανάμεσα στην ατζέντα της ελληνική κοινωνίας και στην πραγματικότητα των αληθινών και άλυτων προβλημάτων. Ανυπαρξία επενδύσεων, απουσία καινοτομίας, περαιτέρω υποβάθμιση της ανταγωνιστικότητας, αφανισμός της παραγωγικότητας, διάλυση της παιδείας, υπερδιέγερση της ανομίας και της παραγωγικότητας από τη μια, και ένα αργόσυρτο περπάτημα σε έναν κήπο με εξωτικές εμμονές, κουρασμένες συνθηματολογίες, υπερώριμες σχεδόν σάπιες ιδεοληψίες από την άλλη.

Ο μισός πληθυσμός της χώρας έχει κατασχεμένους λογαριασμούς, περισσότεροι από τους μισούς πολίτες χρωστούν στο κράτος με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, οι επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό ή σε κεφάλαια τρίτων και η βαθιά οικονομική παρακμή κάνει αισθητή την παρουσία της.

Και μέσα σε αυτό το κλίμα της ανέχειας, της απογοήτευσης και της φτωχοποίησης μέχρι σημείου εξαντλήσεως της μεσαίας αστικής τάξης, η κυβέρνηση ξιφουλκεί με όπλο το λαϊκισμό, το ψεύδος, το διχασμό και τον αυταρχισμό. Όπλα που συνθλίβουν την προσπάθεια για ευημερία, για προκοπή, για ένα καλύτερο αύριο. Δυστυχώς η παρακμή που ζούμε δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά αλλού παρά μόνο στη συντριβή της οικονομίας και της κοινωνίας.

Όλοι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και οι εκτιμήσεις των Ευρωπαίων εταίρων, έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς και άστοχοι. Η έξοδος στις αγορές αποτελεί το συντομότερο επενδυτικό ανέκδοτο. Το μαξιλαράκι των 22 δισ. δεν θα κρατήσει για πολύ και αντί για κίνητρο ασφάλειας προς τους επενδυτές θα γίνει, είτε εργαλείο παροχών ή θα καλύψει τις καταβολές των τόκων του Δημοσίου Χρέους ή θα καλύψει μέρος των κεφαλαίων της bad bank ή του SPV που θα ιδρυθεί για να απορροφήσει τα NPLs των τραπεζών, μια που οι αγορές είναι κλειστές για οποιαδήποτε επένδυση στην Ελλάδα. Και έχουμε και την αστεία πρόταση περί των κρατικών εγγυήσεων απέναντι στα funds, που θα αγοράσουν τα κόκκινα δάνεια, σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού των τραπεζικών ισολογισμών.

Και τι κάνει σήμερα η κυβέρνηση; Τίποτα. Απολύτως τίποτα. Στο γόνατο σχεδιάζονται εμπνεύσεις καφενειακού επιπέδου. Στο μόνο που συμφωνούν οι κυβερνητικοί εταίροι είναι στα υπερπλεονάσματα, που θα τροφοδοτήσουν επιδόματα, αναδρομικά, προσλήψεις και τις αυξημένες μισθολογικές δαπάνες του δημοσίου. Συμφωνούν ακόμα στην στάση πληρωμών απέναντι στην πραγματική οικονομία, που προκαλεί συνθήκες ασφυξίας.

Η προσπάθεια διατήρησης των «κεκτημένων» και των «δικαιωμάτων» που έχουν απομείνει στην κομματική παρέα της κυβέρνησης και στη εκλογική της πελατεία, πνίγει την ενεργή οικονομία και την οδηγεί στο γκρεμό. Μια ναρκωμένη χώρα οδεύει στον τελικό όλεθρο. Περιμένει τη λύση από μια πηγή αόριστης προέλευσης και αρνείται να παράξει, να εκσυγχρονιστεί, να μεταρρυθμιστεί, να καινοτομήσει, να αλλάξει και να προσαρμοστεί.



Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.