Η τέχνη της εξαπάτησης στις εισφορές του ΟΑΕΕ

Η τέχνη της εξαπάτησης στις εισφορές του ΟΑΕΕ

Του Γιάννη Μανιάτη*

Αν κι έχουν γραφτεί πολλά για τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ, κυρίως με αφορμή το νέο Ασφαλιστικό, υπάρχει μια μικρή «λεπτομέρεια» που έχει διαφύγει της πλειοψηφίας και η οποία καταδεικνύει την έως τώρα παρανομία στον τρόπο υπολογισμού.

Τη συγκεκριμένη «λεπτομέρεια» είχα καταγράψει ένα χρόνο πριν, όταν σε άρθρο σημείωνα ότι «κρύβουν επιμελώς το μαχητό των τεκμηρίων βάσει των οποίων υπολογίζονται οι εισφορές» και μόλις πρόσφατα ήρθε η απόλυτη επιβεβαίωση με την κατάθεση αίτησης για πιλοτική δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου ζητείται να κριθεί το δικαίωμα του ασφαλισμένου να υπολογίζονται οι εισφορές του επί των πραγματικών - δηλωθέντων εισοδημάτων του, αντί ο υπολογισμός να γίνεται επί τεκμαρτών εισοδημάτων που είναι οι ασφαλιστικές κατηγορίες.

Ειδικότερα, με την αίτηση ζητείται να εκδικαστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, παρά το γεγονός ότι ο νόμος σιωπά, ότι κάθε ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ μπορεί να επιλέξει:

  1. να εκκαθαριστεί η εισφορά ύψους 20%, που προβλέπεται στο άρθρο 5 του Καταστατικού του ΟΑΕΕ, επί των πραγματικών αποδοχών του και όχι επί της εκάστοτε ασφαλιστικής κλάσης, και
  2. να εκκαθαριστεί η εισφορά ύψους 7,65% που προβλέπεται στα άρθρα 22 παρ. 3 και 35 παρ. 1 του ν. 2084/1992, όπως ισχύει, σε συνδυασμό με το άρθρο 4 του Κανονισμού του Κλάδου Υγείας του ΟΑΕΕ, επί των πραγματικών αποδοχών του και όχι επί της εκάστοτε ασφαλιστικής κλάσης.

Η συγκεκριμένη υπόθεση αναμένεται ότι θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από το σύνολο των ασφαλισμένων, όσο και από τον πολιτικό κόσμο, καθώς το αίτημα των προσφυγής, επί της ουσίας, αποτελεί την κυβερνητική πρόταση για το νέο ασφαλιστικό και η οποία ήδη αποτελεί νόμο επί της αρχής, σύμφωνα με τον οποίο είναι διεθνής υποχρέωση οι εισφορές να συνδεθούν με τα πραγματικά εισοδήματα (νόμος 4336/2015).

«Λεπτομέρεια» ουσίας, λοιπόν, καθώς ο προτεινόμενος τρόπος υπολογισμού των εισφορών, με το νέο Ασφαλιστικό, είναι η νομιμοποιημένη εκδοχή της ισχύουσας πρακτικής και στην οποία «λεπτομέρεια» θα κληθεί να δώσει απάντηση η Δικαιοσύνη και είτε να δικαιώσει την υπόθεση, είτε να «καταργήσει» το ανάλογο άρθρο του Συντάγματος και την προηγούμενη νομολογία Ανωτάτων Δικαστηρίων, σύμφωνα με την οποία η χρήση των τεκμηρίων είναι επιτρεπτή ΜΟΝΟ εάν είναι μαχητά.

* Ο κ. Γιάννης Μανιάτης είναι συντονιστής της κίνησης ΣυμΠράΤΤω.