Η ταινία του Γαβρά και πόσο κράτος αντέχουμε στη ζωή μας

Η ταινία του Γαβρά και πόσο κράτος αντέχουμε στη ζωή μας

Της Πόλυς Βλάση*

ΖΤις τελευταίες μέρες έχει ξεσπάσει μια «αγανάκτηση» για την επιχορήγηση της ταινίας του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στο δωμάτιο», που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, με το ποσό των 629.561 ευρώ.

Οι «αγανακτισμένοι» θεωρούν απαράδεκτο να διοχετευθούν χρήματα από τους φόρους μας σε κάτι που δεν εγκρίνουν, σε κάτι με το οποίο διαφωνούν από τη βάση του, ιδεολογικά δηλαδή. Θεωρούν ότι ο Βαρουφάκης δεν πρέπει να προβληθεί στη μεγάλη οθόνη και να παρουσιαστεί ως ήρωας και μάλιστα με χρήματα από τους φόρους μας.

Στον αντίποδα, βγήκαν οι υποστηρικτές του Βαρουφάκη, μαζί με το αντι-φιλελέ μπλοκ, να κοροϊδέψουν τους «αγανακτισμένους» επειδή δεν πρόκειται για επιχορήγηση, αλλά για επιστροφή φόρου (tax rebate), που δίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια, με στόχο την προσέλκυση ξένων παραγωγών.

Εντάξει, δεν είναι Γιάν(ν)ης, είναι Γιαν(ν)άκης! Έμμεση επιχορήγηση είναι - αν το πούμε αλλιώς, παίζουμε με τις λέξεις και παραπλανούμε τον κόσμο!

Η συζήτηση που θα έπρεπε να κάνουμε, όμως, που θα είχε όφελος δηλαδή, με αφορμή αυτή την κατάσταση, είναι... πόσο κράτος θέλουμε; Διότι, όταν ζητάμε συνεχώς από το κράτος (πατερούλη) να υποστηρίζει όλες τις δραστηριότητες και να βάζει κάτω από τις «προστατευτικές» φτερούγες του όλο και περισσότερους κλάδους, τότε οφείλουμε να δεχθούμε και το κόστος που συνεπάγεται. Να αποδεχθούμε ότι οι υπέρογκοι φόροι μας θα χρησιμοποιούνται και για τη χρηματοδότηση δράσεων με τις οποίες δεν συμφωνούμε ή που είμαστε και τελείως αντίθετοι. Θα πρέπει να αντέχουμε το γεγονός ότι χρηματοδοτείται η προώθηση μια ιδέας που δεν ενστερνιζόμαστε ή μιας θρησκείας που δεν πιστεύουμε, ή μιας απλής δράσης στον δήμο μας που δεν παρακολουθούμε.

Θέλουμε λοιπόν να κρατηθούν οι φόροι μας σε δυσβάσταχτα υψηλά επίπεδα για να πληρώνονται άχρηστες (στη δική μας θεώρηση) δράσεις; Ή μήπως θα ήταν καλύτερο να επιλέγουμε πού θέλουμε να πηγαίνουν οι φόροι μας, με αποτέλεσμα και να πληρώνουμε λιγότερα, χρηματοδοτώντας μόνο ό,τι μας εκφράζει, αλλά και να εξαλειφθούν όλες οι στρεβλώσεις και να φανεί η βούληση του κάθε πολίτη μέσω της ελεύθερης επιλογής του;

*Η κα Πόλυ Βλάση είναι αντιπρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας.