Η πιο σημαντική έξοδος στις αγορές μετά την κρίση

Η πιο σημαντική έξοδος στις αγορές μετά την κρίση

 

Του Σπύρου Αλεξόπουλου* 

Τελικά, όπως αναμενόταν εδώ και μέρες, η κυβέρνηση αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το καλό κλίμα που επικρατεί στις αγορές ομολόγων (και γενικά αλλά και ειδικότερα για την Ελλάδα) και να προχωρήσει στην έξοδο στις αγορές με την έκδοση ομολόγου επταετούς διάρκειας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τις πληροφορίες του ηλεκτρονικού τύπου, τις σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα αλλά και τα συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού η έξοδος είναι επιτυχημένη καθώς το επιτόκιο που θα φέρουν τα ομόλογα είναι κοντά στο 1,9% (υπενθυμίζουμε ότι το προηγούμενο επταετές ομόλογο εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 με επιτόκιο 3,375%), ενώ το ποσό που θα αντλήσει η χώρα από τους επενδυτές μάλλον θα είναι 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν το ποσό αυτό είναι το τελικό, τότε μαζί με τις άλλες δύο φετινές εκδόσεις ομολόγων (ένα πενταετές ομόλογο και ένα δεκαετές) το Δημόσιο θα έχει αντλήσει 7,5 δισ. ευρώ.

Η έκδοση αυτή είναι από πολλές απόψεις σημαντική και κατά κάποιο τρόπο σημαδιακή, καθώς είναι η πρώτη έκδοση μετά τις εκλογές και την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης. Είναι σημαντική γιατί «επισημοποιεί» την αλλαγή στάσης των ξένων επενδυτών απέναντι στο ελληνικό χρέος και κάνει τα επιτόκια που επικρατούν το τελευταίο διάστημα στις αγορές χειροπιαστά καθώς είναι η πρώτη φορά που το Ελληνικό Δημόσιο θα δανειστεί με τόσο χαμηλό επιτόκιο από τις αγορές και όχι από τα Κράτη Δανειστές μας. Αν επαληθευθούν και οι προβλέψεις που θέλουν τους επενδυτές που ενδιαφέρθηκαν για την νέα αυτή έκδοση να είναι καλής ποιότητας θεσμικοί επενδυτές, δηλαδή ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά ταμεία και αμοιβαία κεφάλαια διεθνούς προελεύσεως τότε θα πρόκειται για μια ακόμα επιβεβαίωση της αυξημένης εμπιστοσύνης που δείχνουν το τελευταίο διάστημα οι αγορές απέναντι στην ελληνική αγορά ομολόγων και μετοχών.

Η επιτυχία της χθεσινής έκδοσης είναι ένα πολύ καλό νέο γιατί αφενός μεν δίνει την δυνατότητα στη χώρα να δανειστεί με πολύ χαμηλό επιτόκιο διευκολύνοντας και την πιθανή πρόωρη αποπληρωμή των δανεισμού μας από το Δ.Ν.Τ. που είναι αρκετά πιο ακριβός και αφετέρου γιατί όντας η τρίτη στη σειρά έκδοση Ελληνικών Ομολόγων μέσα στους πρώτους επτά μήνες του 2019 μας δείχνει ότι πλέον είμαστε κοντά στο να θεωρήσουμε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων αποτελεί ένα καθημερινό γεγονός που δεν εκπλήσσει πια κανέναν. Ταυτόχρονα αυξάνονται και οι επιλογές για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές καθώς υπάρχουν πλέον περισσότερες εκδόσεις με διαφορετικές μεταξύ τους λήξεις.

Δεν είναι γνωστά τα σχέδια της κυβέρνησης για μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων, αλλά αν θέλει να έχει στα χέρια της ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο ενόψει των συζητήσεων που αναπόφευκτα θα ξεκινήσουν ύστερα από μερικούς μήνες σχετικά με τη μείωση των υποχρεωτικών πλεονασμάτων που πρέπει να επιτυγχάνουμε κάθε χρόνο, δύσκολα μπορώ να σκεφθώ κάτι καλύτερο από την ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών. Και όταν λέω ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών εννοώ την για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμονή των επιτοκίων του ελληνικού χρέους σε χαμηλά επίπεδα (τόσο σε απόλυτη τιμή όσο και σε επίπεδο διαφοράς από τα γερμανικά αντίστοιχα). Η σημερινή επιτυχημένη έξοδος είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

* Ο Σπύρος Αλεξόπουλος είναι σύμβουλος επενδύσεων, χρηματιστής.