Η πατρίδα που ονομάζεται Ευρώπη

Η πατρίδα που ονομάζεται Ευρώπη

Της Δέσποινας Λιμνιωτάκη*

Αν τα περισσότερα θέματα από αυτά που ταλανίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα (μετανάστευση/προσφυγικό, κλιματική αλλαγή, γήρανση του πληθυσμού, τρομοκρατία, ενεργειακό ζήτημα κ.λ.π) είναι υπερεθνικής και διασυνοριακής σημασίας, δεν θα έπρεπε οι Ευρωπαίοι πολίτες να μπορούν άμεσα να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, με κοινό στόχο τον σχεδιασμό μιας ολιστικής προσέγγισης στη διαχείριση των θεμάτων που θα εμπεριέχει το όραμα και τις επιδιώξεις όλων των ενδιαφερόμενων μερών;

Σε αυτήν τη βάση, το κόμμα των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών της Ευρώπης (ALDE Party) είναι το πρώτο που αναγνώρισε την αναγκαιότητα δημιουργίας μια φιλελεύθερης βάσης πολιτών από κάθε γωνιά της Ευρώπης: πολιτών που θα ανταλλάζουν απόψεις και καλές πρακτικές και θα συσκέπτονται για θέματα που αφορούν στην κοινή πορεία των χωρών τους. Έτσι γεννήθηκε ο θεσμός των ατομικών μελών του ALDE Party, των ανθρώπων εκείνων που επιθυμούν να δρουν, να αντιδρούν και να επενεργούν στις αποφάσεις που λαμβάνονται από τις κεντρικές διοικήσεις, δηλαδή να συναποφασίζουν για το μέλλον τους.

Μιλώντας για δημοκρατία, αυτό είναι το πρώτο και το πιο σημαντικό βήμα στη γέννηση ενός κινήματος που θα ξεπεράσει τα μυωπικά όρια των εθνικών κυβερνήσεων, για να αγκαλιάσει μια ομόσπονδη Ευρώπη στην οποία η λήψη αποφάσεων θα είναι προσωπική ευθύνη.

Τα ατομικά μέλη βρίσκονται εδώ για να υποστηρίξουν τις αρχές της ελευθερίας, της ανοχής στη διαφορετικότητα, του σεβασμού των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, της δυνατότητας των πολιτών να αναπτύξουν πρωτοβουλίες, να εξελιχθούν και να συνδιαμορφώσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κάθε κράτος χωριστά και όλα μαζί θα βρουν διεξόδους ευημερίας.

Φέτος - στο 36ο Συνέδριο του ALDE που έλαβε χώρα τον Νοέμβριο (19 - 21) στη Βουδαπέστη - η ιδέα της κατευθείαν συμμετοχής σε ένα ευρωπαϊκό κόμμα προχώρησε δυο βήματα παραπάνω: αφενός αναγνωρίστηκε στα ατομικά μέλη το δικαίωμα του εκλέγειν, αφετέρου δόθηκε το πράσινο φως για κατάθεση των δικών τους προτάσεων, προς διαβούλευση και ψήφιση από την Ευρωβουλή (από το 2016).

Η επώαση και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που οφείλει να υιοθετήσει η Ευρώπη, όπως αποτυπώθηκαν στις ιδέες, στα εργαστήρια πολιτικής επικοινωνίας και στις αντίστοιχες συναντήσεις των απλών ανθρώπων της Ευρώπης με τους πολιτικούς αρχηγούς κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, είναι ένα καινοτόμο πείραμα. Η δυνατότητα επηρεασμού ενός ευρωπαϊκού κόμματος από πολίτες όλων των χωρών της Ευρώπης είναι η ιδέα την οποία, αν και φλερτάρουν αρκετά κόμματα, εντούτοις κανένα άλλο δεν έχει αποπειραθεί να υλοποιήσει.

Υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται πραγματικά να προχωρήσει η Ευρώπη; Μπορούν να ενεργοποιηθούν σε σχέση με την επιθυμία τους αυτή; Ο θεσμός των ατομικών μελών, σε μια συνάντηση 8.000 συνέδρων στην Ουγγαρία, έδωσε μια ηχηρή απάντηση στον τρόπο με το οποίο οι πολίτες διεκδικούν τις καλύτερες μέρες: όχι θεωρία, μόνο δουλειά. Και, φυσικά, οργάνωση.

* Η Δέσποινα Λιμνιωτάκη είναι συντονίστρια των ατομικών μελών του ALDE Party για την Περιφέρεια Κρήτης.