Η παραίτηση Σακελλαρίου αναδεικνύει τις αβελτηρίες στην απονομή Δικαιοσύνης

Η παραίτηση Σακελλαρίου αναδεικνύει τις αβελτηρίες στην απονομή Δικαιοσύνης

Αιχμές για κυβερνητικές παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, οι οποίες οδήγησαν μεταξύ άλλων στην έξοδο και τον πρόεδρο του ΣτΕ, Νικόλαο Σακελλαρίου αφήνει με συνέντευξή του στο Liberal ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός. Τονίζει ιδιαίτερα πως οι δικηγόροι έχουν καθήκον να προστατεύσουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και χαρακτηρίζει αδιαπραγμάτευτο το σεβασμό και την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων από την εκτελεστική εξουσία.

Σε ό,τι αφορά την εξαγγελία Κοντονή για τη δημιουργία νέων Πρωτοδικείων στην Αθήνα και τη σφοδρή προσωπική επίθεση που του εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, σημειώνει πως πρόκειται για καιροσκοπικές εξαγγελίες προεκλογικού χαρακτήρα και ότι οι δικηγόροι θα αντιδράσουν. Ενώ διερωτάται - σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κοντονή - αφενός αν ανήκει στους (κατά τον υπουργό) βυσσοδομούντες και ο συνάδελφός του στο Υπουργικό Συμβούλιο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ, Φώτης Κουβέλης και αφετέρου εάν οι 5.000 δικηγόροι που τον εμπιστεύθηκαν στις εκλογές του Συλλόγου είναι «μεγαλοδικηγόροι» - πάλι κατά τον κ. Κοντονή.

Σημειώνεται ότι για το ζήτημα συνεδριάζει εκτάκτως την ερχόμενη Δευτέρα η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, προκειμένου να καθορίσει τη στάση και την αντίδρασή της απέναντι στις «προκλήσεις», όπως θεωρεί, του υπουργού Δικαιοσύνης σε βάρος του δικηγορικού Σώματος.

Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου

-Κύριε Πρόεδρε, έχετε πολλάκις αναφερθεί σε δημόσιες τοποθετήσεις σας για την ανάγκη αναβάθμισης του θεσμού της Δικαιοσύνης, καθώς έχετε εντοπίσει την προσπάθεια επηρεασμού της από κυβερνητικούς παράγοντες, κατονομάζοντας μάλιστα τον αρμόδιο υπουργό. Τι συμβαίνει πραγματικά και τι πρέπει να γίνει;

Είναι γεγονός ότι συν τω χρόνω η παραδοσιακή διάκριση των εξουσιών έχει υποχωρήσει. Οι εξουσίες στην πράξη είναι δύο. Μόνο μια πραγματικά ανεξάρτητη Δικαιοσύνη μπορεί και επιβάλλεται να λειτουργήσει ως αποτελεσματικό θεσμικό ανάχωμα απέναντι στις πιθανές εκτροπές της εκτελεστικής εξουσίας από την συνταγματική νομιμότητα. Εξ ου και η κομβική σημασία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης είναι μείζων. Η Δικαιοσύνη, πέρα από τυφλή, πρέπει να είναι και «κουφή». Να μην ακούει τις Σειρήνες, αλλά αποκλειστικά και μόνον τη φωνή της συνείδησής της. Επηρεάζονται λοιπόν η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της από τη δημόσια κριτική, ιδίως από εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας; Η απάντηση είναι καταφατική, ιδίως όταν φτάνει μέχρι την πλήρη αποδοκιμασία των δικαστικών αποφάσεων και την αποκήρυξη του ίδιου του θεσμού της Δικαιοσύνης. Όπως δυστυχώς συμβαίνει σήμερα. Μεταξύ αμφισβήτησης και κριτικής υπάρχει, ωστόσο, σαφής διαχωριστική γραμμή.

Η συλλήβδην αμφισβήτηση του θεσμού της Δικαιοσύνης, επ' ευκαιρία μεμονωμένων «ανεπιθύμητων» αποφάσεων, ιδίως όταν προέρχεται από εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας, απάδει της συνταγματικής δικαιοταξίας και της θεμελιώδους αρχής της διάκρισης των εξουσιών. Κάθε πολίτης μπορεί να κρίνει τις δικαστικές αποφάσεις. Η εκτελεστική εξουσία όμως, οφείλει να τις σέβεται και να τις εκτελεί απαρέγκλιτα. Σε ό,τι μας αφορά, το δικηγορικό Σώμα έχει ταχθεί να διαφυλάττει το κράτος δικαίου και την έννομη τάξη και έχει ιστορία αγώνων απέναντι σε όσους επανειλημμένα προσπάθησαν να τραυματίσουν τη Δικαιοσύνη. Οφείλουμε να είμαστε και θα είμαστε συνεπείς απέναντι στην ιστορία και τους αγώνες του δικηγορικού Σώματος.

-Πώς κρίνετε την παραίτηση του Προέδρου του ΣτΕ; Συνάδει με τις εκτροπές που διαπιστώνετε;

Δυστυχώς για εμάς και όλους τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, η παραίτηση αυτή πρωτίστως αποτελεί δικαίωση των πάγιων θέσεων του δικηγορικού Σώματος. Το δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί να ταυτίζεται με το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου και, επιτέλους, δεν μπορούν να επικρατούν οικονομικές σκοπιμότητες έναντι όποιου τιμήματος. Το Σύνταγμα κατοχυρώνει ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, τα οποία καλείται να διαφυλάξει η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη. Υπό αυτό το πρίσμα και όσα περιγράφηκαν ως άνω, η παραίτηση του Προέδρου του ΣτΕ επιβεβαιώνει τις παρεμβάσεις θεσμικών και εξωθεσμικών παραγόντων στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, υπονομεύοντας την ανεξαρτησία της.

Το σπουδαιότερο είναι πως, όπως έχουμε επισημάνει, έχει αναπτυχθεί ένας ιδιότυπος μιθριδατισμός στην κοινωνία. Δεν μπορεί να είναι ζητούμενο η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, ιδιαίτερα των ανώτατων δικαστηρίων στη χώρα. Η εφαρμογή τους και ο σεβασμός τους από την εκτελεστική εξουσία είναι αδιαπραγμάτευτη σε ένα κράτος δικαίου.

-Πώς σχολιάζετε την εξαγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης για την ίδρυση νέων Πρωτοδικείων στην Αττική;

Πρόκειται ξεκάθαρα για καιροσκοπικές εξαγγελίες προεκλογικού χαρακτήρα. Δεν έχουν καμία βάση και γίνονται για λόγους επικοινωνιακούς. Επιπλέον, ο κ. Υπουργός επέλεξε να ανακοινώσει τις προθέσεις του κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στο Πρωτοδικείο, δίχως να ενημερώσει, ως όφειλε, το δικηγορικό Σώμα και να λάβει υπόψιν του τις δικές μας προτάσεις, αφού καθημερινά εμείς είμαστε που βιώνουμε τη δύσκολη πραγματικότητα και όχι όσοι κλείνονται στα γραφεία τους ή επισκέπτονται το Πρωτοδικείο για ένα φωτογραφικό ενσταντανέ.

Όταν ο κ. Υπουργός λέει ότι «από το 1981 κάποιοι βυσσοδομούν για να αποτρέψουν τη λειτουργία νέων Πρωτοδικείων στην Αθήνα», συμπεριλαμβάνει και τον συνάδελφό του στο Υπουργικό Συμβούλιο, κ. Φώτη Κουβέλη, ο οποίος διατέλεσε Πρόεδρος του ΔΣΑ; Τον αείμνηστο Τάκη Παππά; Τον προκάτοχό στο υπουργείο Δικαιοσύνης, κ. Αντώνη Ρουπακιώτη; Τον κ. Δημήτρη Παξινό και τόσους άλλους; Είναι όλοι αυτοί «βυσσοδομούντες»; Είναι προφανές ότι το δικηγορικό Σώμα δεν μπορεί να μείνει απαθές απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται. Και το ζήτημα δεν είναι προσωπικό. Αφορά πρωτίστως τους πολίτες, τους οποίους υπηρετούμε στη λογική της υπεράσπισης των δικαίων τους. Αφορά την καθημερινότητά μας και τη δουλειά μας. Την αξιοπρέπειά μας, ως άτομα και ως επαγγελματίες. Αρκετά πια με τις επιθέσεις που έχουμε δεχθεί όλα αυτά τα χρόνια. Κι όπως παλέψαμε και πετύχαμε νίκες στο παρελθόν, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα.

-Ο κ. Κοντονής επιμένει, όμως, και σας επιτίθεται προσωπικά, κατηγορώντας σας μεταξύ άλλων ότι του κάνετε αντιπολίτευση. Τι απαντάτε;

Όσο κι αν προκαλούμαι, δεν πρόκειται να πέσω σ'' ένα τόσο χαμηλό επίπεδο αντιπαράθεσης. Απαξιώ να απαντήσω και λυπάμαι ειλικρινά που ο θεσμικά αρμόδιος εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας μετέρχεται αυτό το επίπεδο διαλόγου. Είναι φανερό πως η αναμόχλευση εκ μέρους μας του ζητήματος της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης ενοχλεί τους κρατούντες – κι αυτό ισχύει, βέβαια, για όλες τις πολιτικές κατευθύνσεις και αποχρώσεις.

Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, ευτυχώς είμαστε όλοι γνωστοί αναμεταξύ μας. Πρόσφατα, 5.000 περίπου συνάδελφοί μου, μου εμπιστεύθηκαν τα ηνία του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας. Είναι, άραγε, όλοι αυτοί «μεγαλοδικηγόροι»; Στα 30 χρόνια της συνδικαλιστικής μου δράσης, ήμουν πάντοτε δίπλα στους μικρούς και μεσαίους δικηγόρους, οι οποίοι είναι αυτοί που πλήττονται και όχι τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία, τα οποία διαθέτουν τα μέσα και το έμψυχο δυναμικό ν'' αντεπεξέλθουν στις συνθήκες που επιθυμεί να φέρει ο κ. Υπουργός. Αντιθέτως, οι μικροί και μεσαίοι είναι αυτοί που θα πρέπει να τριχοτομηθούν για να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες της άσκησης του λειτουργήματός τους. Είναι εκείνοι που υποφέρουν από τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης την οποία υπηρετεί ο κ. Υπουργός. Αυτούς υπηρετώ και θα συνεχίσω. Και τους διαβεβαιώνω: δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω.

Φωτογραφία: Eurokinissi