Η μάχη του Νίκου Ταχιάου

Η μάχη του Νίκου Ταχιάου

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Στις εκλογές, σε μια πρώτη ανάγνωση, κρίνεται αποκλειστικά το αποτέλεσμα. Η Νέα Δημοκρατία στη Θεσσαλονίκη υποστήριξε τον Νίκο Ταχιάο και ο Νίκος Ταχιάος έχασε. Τα αίτια της ήττας αυτής είναι συγκεκριμένα και εν πολλοίς γνωστά γιαυτό και σε αυτό το σημείωμα κρίνουμε σκόπιμο να απαριθμήσουμε όσα κέρδισε η πολιτική, η πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και η Νέα Δημοκρατία από τον αγώνα του γιατί ο προεκλογικός του αγώνας είχε πολλές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες και ο τρόπος που τον διεξήγαγε παρουσιάζει πολιτικό και θεωρητικό ενδιαφέρον.

Ο Νίκος Ταχιάος είναι ένας μετριοπαθής αλλά μάλλον συντηρητικός πολιτικός. Ενώ πολιτικά συνδέεται με την οικογένεια Μητσοτάκη ελάχιστοι στη Νέα Δημοκρατία προσωποποιούν τις αρχές, τον τρόπο, το στυλ και το ύφος του Κωνσταντίνου Καραμανλή όσο ο Νίκος Ταχιάος. Αν δεν ξέρεις ποιος είναι, στοιχηματίζεις ότι πρόκειται για τον αρχετυπικό καραμανλικό κοσμοπολίτη νεοδημοκράτη που είναι υπερήφανος για την καταγωγή του και για όσα η παράταξή του προσέφερε στην πατρίδα.

Σοβαρός, στιβαρός, γενναίος Μακεδόνας ο Νίκος Ταχιάος είναι η σπάνια περίπτωση πολιτικού που προτιμά να τα χάσει όλα παρά να εκστομίσει κάτι που δεν πιστεύει μόνο και μόνο για να χαϊδέψει τ'αυτιά των ψηφοφόρων και να τους υφαρπάξει ευτελώς την ψήφο.

Έτσι λοιπόν το πρώτο «αποτύπωμα» του Ταχιάου στα πολιτικά πράγματα της χώρας και ειδικά στα αυτοδιοικητικά που παραδοσιακά είναι πιο «άγρια» είναι η προσήλωση τις αρχές της παράταξης και η άρνησή του να κάνει εκπτώσεις για να γίνει αρεστός.

Δεύτερον, αρνήθηκε να χτυπήσει τους αντιπάλους του «κάτω από τη ζώνη». Ό,τι είχε να τους πει τους το είπε ανοιχτά κι αυτό ενώ όλοι έπαιξαν ένα απίθανα βρώμικο πόλεμο εναντίον του.

Εξίσου σημαντική κρίνουμε τη συμβολή του στον αγώνα που κάνει η Νέα Δημοκρατία κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων. Όταν τον αποκάλεσαν «Εβραίο» με πρόθεση να τον διαβάλουν βγήκε και είπε ότι δεν θεωρεί τον χαρακτηρισμό προσβλητικό.

Σε μια εποχή χαλαρών συνειδήσεων, εκλογίκευσης κάθε ασχήμιας στο όνομα, μάλιστα, του ρεαλισμού, σε μια εποχή των άκρων, ο τρόπος που ο Νίκος Ταχιάος και η Νέα Δημοκρατία έδωσαν τη μάχη της Θεσσαλονίκης είναι ένα δείγμα γραφής για τον τρόπο που το κόμμα θα κυβερνήσει αύριο την Ελλάδα.

Ο Νίκος Ταχιάος και η Νέα Δημοκρατία έχασαν τις εκλογές στη Θεσσαλονίκη αλλά ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη μας. Από την Κυριακή το βράδυ ξέρουμε λίγο περισσότερο γιατί πρέπει να τους εμπιστευτούμε.