Η καρέκλα φτάνει για παρηγοριά

Του Αντώνη Πανούτσου

Τι κάνει τον Εμανουέλ Μακρόν, έναν 40χρονο πολιτικό, να επιπλήττει δημόσια έναν νεαρό επειδή τον αποκάλεσε «Μανού» αντί για «Κύριε πρόεδρε»; Και τι κάνει τον Κώστα Γαβρόγλου, έναν 70χρονο υπουργό, να βλέπει έναν skinhead με μια ντουντούκα στο χέρι να χοροπηδάει πάνω στο τραπέζι του γραφείου του; Η αυτοεκτίμηση. Ο πρώτος ξέρει ότι δικαιούται την θέση που βρίσκεται. Ο δεύτερος γνωρίζει ότι στην ουσία την σφετερίζεται. Ο Μακρόν εξανίσταται επειδή κάποιος μειώνει το αξίωμα του. Ο Γαβρόγλου καταλαβαίνει ότι ο μόνος τρόπος να υπομείνει τις μειώσεις και τις προσβολές. Από τους αντιεξουσιαστές και τους βολεμένους που ο ΣΥΡΙΖΑ κανάκεψε όσο ήταν αντιπολίτευση. Όσο για τον λόγο τίποτα περισσότερο από αυτόν που η ελληνική κοινωνία έχει μάθει να δέχεται σαν λόγο νεανικής διαμαρτυρίας. Όταν δεν είναι τίποτα περισσότερο από κλισέ άνευ νοήματος.  

Αφού τι άλλο είναι το ραπάρισμα του skinhead με την ντουντούκα στον Γαβρόγλου.  «Διαμορφώνεται την μαθητική κοινότητα σε ένα φτηνό εργατικό δυναμικό. Να καλύπτει τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Να καλύπτει τις ανάγκες των εφοπλιστών. Ενώ έπρεπε εργαζόμενοι να κατέχουν αυτές τις θέσεις εργασίας». Yo Bro. Φτηνό εργατικό δυναμικό όταν χιλιάδες συνομήλικοι του ψάχνουν δουλειά και δεν βρίσκουν καμία

Τι σημαίνουν τα λόγια της ασώματου κεφαλής που μιλάει στο βίντεο κα λέει ότι «οι σπουδαστές, σπουδάζουν τόσα χρόνια χωρίς επαγγελματική κατοχύρωση»; Επαγγελματική κατοχύρωση με την έννοια ότι δεν μπορεί κάποιος να ασκεί το επάγγελμα του γιατρού ή του δικηγόρου αν δεν έχει πτυχίο ; Υπάρχει. Επαγγελματική κατοχύρωση ότι το κράτος πρέπει να του εξασφαλίζει δουλειά ; Μόνο που αυτό στα ελληνικά δεν λέγεται «κατοχύρωση» αλλά «αποκατάσταση». Για να μην πω αργομισθία.  

Επίσης ο κότσος με το μούσι και το σκουλαρίκι που δήλωνε ότι ακούει καιρό τον Γαβρόγλου στα κανάλια και τις διαβουλεύσεις  τι εννοούσε όταν έλεγε ότι «όλα τα κομμάτια που είναι εδώ πέρα πρέπει να συντονίσουνε τις δράσεις τους και τον αγώνα τους για το επόμενο διάστημα» και ότι το υπουργείο  «τελεί υπό κατάληψη έως ότου οι φοιτητές και μαθητές που είναι εδώ πέρα αποφασίσουν πως θα συντονίσουν τον αγώνα τους». Δηλαδή αν ο Γαβρόγλου του απαντούσε «Συμφωνώ κράτησε το» τι θα το είχε κάνει το υπουργείο; Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι;

Ακόμα και αυτό θα δεχόταν να κάνει το υπουργείο ο Γαβρόγλου. Και να σερβίρει ο ίδιος τα ρακόμελα και τον καφέ. Και όταν τον αφήνουν να κάτσει στο γραφείο του υπουργού, αν θέλουν να του φωνάζουν στην μούρη, να χοροπηδάνε πάνω, να του το κάνουν τσίσα, η καρέκλα φτάνει για παρηγοριά.