Η Ελλάδα αλλιώς

Η Ελλάδα αλλιώς

Του Γιάννη Ανδρουλάκη

Είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, που κυριαρχεί στην χώρα ρεύμα πολιτικής αλλαγής. Με αφορμή τις επικείμενες εκλογές προβάλουν στην κοινωνία, όχι τόσο το ενδιαφέρον ή η αγωνία του αποτελέσματος αυτού καθαυτού, όσο η ανυπομονησία για αυτό που θα σηματοδοτήσει την επόμενη μέρα, αφού προεξοφλείται πλέον από τους πάντες η μεγάλη, επιβλητική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας.

Τους τελευταίους δυο μήνες, διατρέχοντας ανά την επικράτεια συναντούσα στους πολίτες την ίδια, σταθερή και ισχυρή θέληση: να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που τους εξαπάτησε με υποσχέσεις που ήξερε εξ αρχής ότι δεν μπορεί να τηρήσει αλλά και τους παραπλάνησε με ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που δεν ανταποκρινόταν στις πραγματικές ανάγκες της χώρας και δεν υπηρετούσε τελικά την προοπτική προόδου και ευημερίας. Αυτή η δεύτερη διαπίστωση είναι τελικά και η σημαντικότερη: Ο ελληνικός λαός έχει αντιληφθεί ότι το πολιτικό και οικονομικό πρόγραμμα που έχει στον πυρήνα του τα υψηλά φορολογικά και μη μισθοδοτικά βάρη του ιδιωτικού τομέα, την διατήρηση των κρατικών δαπανών σε υψηλά επίπεδα και την προστασία του συνδικαλιστικού κεκτημένου και των συντεχνιών, είναι αντιαναπτυξιακό, μειώνει τις δουλειές, οδηγεί στην φτώχεια και διώχνει από τον τόπο όλο και πιο πολλούς νέους ανθρώπους.

Οι έλληνες πολίτες λοιπόν αντιλαμβάνονται, συνειδητοποιούν πλέον ότι ο δρόμος αυτός ήταν εσφαλμένος, ότι ζημίωσε την χώρα και τις ζωές τους. Ότι έχουν την δύναμη και την επιθυμία να υποστηρίξουν έναν άλλον δρόμο. Και αυτόν τον άλλο δρόμο, εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια με επιμονή, σταθερότητα και γενναιότητα τον προτείνει η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ξεκίνησε από την «συμφωνία αλήθειας», με την οποία συστήθηκε στον ελληνικό λαό, στην πορεία του προς την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και ολοκληρώθηκε σήμερα με την κατάρτιση ενός συνεκτικού, ξεκάθαρα φιλελεύθερου, κοινωνικά προοδευτικού και δίκαιου προγράμματος διακυβέρνησης.

Στο προοίμιο του προγράμματος αυτού, που είναι πρόγραμμα πραγματικής πολιτικής αλλαγής, αποκαθίσταται η αληθινή σημασία των λέξεων, εξαίρεται η αξία της προσπάθειας και της επιτυχίας, αποποινικοποιείται η έννοια του κέρδους, εδραιώνεται η αξία της επιχειρηματικότητας και επιτέλους εμπεδώνεται η πεποίθηση ότι το συμφέρον του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας συναρτάται με τα συμφέροντα του κράτους αφού ο παραγόμενος πλούτος αυξάνει τα έσοδά του, ενώ, αντίστοιχα, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρατικών υπηρεσιών εξυπηρετεί την ανάπτυξη και την ευημερία. Διευρύνεται η αποκέντρωση του κράτους, απλοποιείται η νομοθεσία και πραγματώνεται ο σεβασμός στην διάκριση των λειτουργιών, που εγγυάται τις ελευθερίες των πολιτών και την δημοκρατία.

Οι πολίτες γνωρίζουν λοιπόν ποια είναι η θετική πολιτική αντιπρόταση στο τέλμα και την ακινησία της σημερινής κυβέρνησης. Στις εκλογές που έρχονται αυτή είναι η πολιτική πρόταση, που θα εγκρίνουν, αυτή είναι η απάντηση στην δημαγωγία και τον λαϊκισμό του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης». Βλέπουν πλέον την Ελλάδα «αλλιώς» και αυτή είναι η εντολή που θα δώσουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

* Ο κ. Γιάννης Ανδρουλάκης είναι δικηγόρος.