field_kentriki_fotografia

Η Δούρου παίζει θέατρο στο Πεδίον του Άρεως

Της Νικολέττας Μουτούση

Θέατρο εις βάρος των πολιτών παίζει η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου με το Πεδίον του Άρεως. Το πάρκο της ντροπής και της εγκατάλειψης μετατρέπεται με μαγικό τρόπο και προς εξυπηρέτηση των δικών της σκοπιμοτήτων σε υπόδειγμα δημόσιου χώρου. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί γιατί, εν όψει της χθεσινής ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων για το πρόβλημα των ναρκωτικών (και όχι μόνο) που επιλέχθηκε να γίνει στον χώρο και συγκεκριμένα στο κλειστό γήπεδο του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, τα πάντα... έλαμπαν.

Την εικόνα αυτή μετέφερε χθες το πρωί πριν από τη συνεδρίαση ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Λευτέρης Παπαγιαννάκης, αναφέροντας (στον «Αθήνα 9,84») πως τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν γίνει πολλές συλλήψεις στην περιοχή και ο χώρος είναι «πεντακάθαρος». Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί και η εικόνα που παρουσίαζε ο χώρος στη διάρκεια του 1ου νυχτερινού αγώνα δρόμου που έγινε στα τέλη Ιουνίου, όπως την περιέγραψε μέλος του συλλόγου «Επιμένουμε Πεδίον του Αρεως».

Η επόμενη μέρα

«Είχαμε στο Πεδίον του Αρεως μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση από τους “Αθηναίους Δρομείς” σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια. Πολύς κόσμος βρέθηκε στο πάρκο, ώρες που κανονικά το πάρκο είναι κλειστό, και αθλήθηκε, διασκέδασε, αντάλλαξε απόψεις, ξαναζώντας σε ένα περιβάλλον δροσιάς και πρασίνου. Το Πεδίον του Αρεως έμοιαζε με έναν ελεύθερο δημόσιο χώρο, ιδανικό για περίπατο, αναψυχή, διασκέδαση, αθλητισμό, παιχνίδι, ανάπαυση και χαλάρωση» αναφέρει. «Την επομένη το βράδυ, την ίδια ώρα, περπατώ στο πάρκο, βιαστικά να προλάβω να φύγω γιατί σε λίγο οι πόρτες θα κλείσουν.

Στον περίπατό μου βλέπω τις παιδικές χαρές ανοιχτές, παράνομα, από τους αναγκασμένους γονείς για διασκέδαση των παιδιών τους, το πάρκο χωρίς υδάτινες διαδρομές και τις βρύσες κλειστές καλοκαιριάτικα. Χθες οι διοργανωτές εξασφάλισαν νερό για τους επισκέπτες. Οι τουαλέτες κλειστές. Χθες ήταν ανοικτές, άψογες, καθαρές που ντρεπόσουν να πατήσεις και φωτισμένες και ο κόσμος τις χάρηκε» σημειώνει.

Και προσθέτει: «Ο χώρος του εμπορίου και χρήσης ναρκωτικών γεμάτος από εξαθλιωμένους τοξικοεξαρτημένους ανθρώπους. Χθες ήταν πεντακάθαρος και δεν υπήρχε εκεί κανένας πελάτης. Τα περίπτερα και τα αναψυκτήρια μέσα στο πάρκο κλειστά. Χθες οι διοργανωτές μοίραζαν μπανάνες και μπουκαλάκια νερό».

Με την εναλλαγή των εικόνων αυτών, το μέλος του συλλόγου αναρωτιέται «γιατί, στα τρία χρόνια διοίκησης της κυρίας Δούρου όλα τα παραπάνω δεν είναι έτοιμα, για να έχουμε ένα πάρκο λειτουργικό, ανοιχτό, πράσινο, καθαρό και ασφαλές; Γιατί αυτά τα χρόνια δίνονταν και δίνονται τόσες υποσχέσεις για αποκατάσταση όλων των λειτουργιών του πάρκου και συνεχώς αναβάλλονται χρονικά ή ματαιώνονται;».

Τα ερωτήματα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο και της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων, με τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη να επιρρίπτει ευθύνες όχι μόνο στην περιφερειάρχη, αλλά κυρίως στην κυβέρνηση για την αδράνεια να λύσει τα προβλήματα.

«Η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί μια συμβολική κίνηση. Αλλά και ένα μήνυμα: Ώς εδώ. Ώς εδώ η εγκληματική πλέον αδιαφορία. Ώς εδώ με το έλλειμμα ενός σοβαρού σχεδιασμού και πλάνου για την αντιμετώπιση του θέματος (σ.σ. των ναρκωτικών). Ώς εδώ με τη συστηματική άρνηση των αρμοδίων στο κεντρικό κράτος να αναλάβουν τις ευθύνες τους» σημείωσε ο κ. Καμίνης.

«Οι αρμοδιότητες για ουσιαστικές και ριζικές λύσεις ανήκουν στο κεντρικό κράτος. Αλλωστε, η δημόσια διακίνηση και χρήση ναρκωτικών δεν είναι ένα μονοδιάστατο πρόβλημα. Είναι ζήτημα κοινωνικής πολιτικής, είναι ζήτημα δημόσιας υγείας, είναι ζήτημα ασφάλειας. Απαιτεί τη δυναμική παρέμβαση του κεντρικού κράτους μέσα από στενή και αξιόπιστη συνεργασία των υπουργείων Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης» πρόσθεσε.

Ωστόσο, όπως τόνισε, απέναντι σε αυτό το πρόβλημα διαπιστώνεται η ηχηρή απουσία της κυβέρνησης. «Το υπουργείο Υγείας στερείται κάθε σχεδίου για την αντιμετώπιση της κατάστασης, το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνείται να συμβάλει στη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου ενώ η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς να λαμβάνει υπόψη και τις εκκλήσεις των ίδιων των αξιωματικών, δείχνει εντελώς απρόθυμη να ασκήσει τα καθήκοντά της» επεσήμανε.

Ένταση

Μεταξύ των προτάσεων που υιοθετήθηκαν σε ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου είναι η διάθεση υποκατάστατων, η θεσμοθέτηση χώρων ιατρικώς επιτηρούμενης χρήσης, ώστε να μην επικρατούν οι άθλιες συνθήκες συναλλαγών και χρήσης από ναρκομανείς μέσα στο πάρκο, αλλά και ενίσχυση της αστυνόμευσης.

Ενταση επικράτησε κατά τη συνεδρίαση όταν η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ παράταξη του δημοτικού συμβουλίου «Ανοιχτή Πόλη» κατηγόρησε τη δημοτική αρχή πως προχώρησε στη χθεσινή διοργάνωση για επικοινωνιακούς λόγους και αποχώρησε.

«Η αποχώρηση της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ από την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, είναι προσχηματική. Ενοχλημένη από τη δημοσιότητα που προσέλαβε το δημοτικό συμβούλιο στον “Πανελλήνιο” επιχείρησε να το τορπιλίσει, με στόχο να καλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί στο Πεδίον του Αρεως» ανέφερε ανακοίνωση της δημοτικής αρχής.

To πάρτι των ναρκωτικών καλά κρατεί στο πάρκο

Τα χέρια ψηλά σηκώνουν συχνά οι αστυνομικοί που μπαίνουν στο Πεδίον του Αρεως, εξαιτίας της δραματικής κατάστασης που επικρατεί με τη διακίνηση ναρκωτικών. Οπως αναφέρουν, το πρόβλημα στον χώρο υπερβαίνει τις δυνάμεις τους, καθώς δεν υπάρχει κάποιο οργανωμένο σχέδιο ώστε να καθαρίσει το πάρκο και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τους τοξικοεξαρτημένους. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, καθημερινά γίνονται προσαγωγές, αλλά μέσα σε λίγες ώρες οι προσαχθέντες αφήνονται ελεύθεροι και επιστρέφουν στα «στέκια» στο Πεδίον του Αρεως. Ενδεικτικό είναι πως από τις αρχές του χρόνου έχουν γίνει 6.082 προσαγωγές, αλλά οι συλλήψεις περιορίζονται σε 231 άτομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, τα 114 άτομα συνελήφθησαν για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών ουσιών, 22 για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών, 10 για παράβαση του νόμου περί όπλων, 7 για καταδικαστικές αποφάσεις, 5 για κλοπές - διαρρήξεις, 3 για ληστείες ενώ 70 συλλήψεις αφορούσαν διάφορα άλλα αδικήματα. Το πάρτι των ναρκωτικών ουσιών στο Πεδίον του Αρεως επιβεβαιώνεται πλήρως από τα στοιχεία της αστυνομίας. Βάσει αυτών, κατασχέθηκαν 1.195 ναρκωτικά δισκία, 163 γραμμάρια κάνναβης, 125 γραμμάρια ηρωίνης, 1,5 γραμμάριο κοκαΐνης, 337 γραμμάρια μεθαδόνης σε υγρή μορφή, 15,5 γραμμάρια κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, 9,9 γραμμάρια σίσα. Παράλληλα, βρέθηκαν και επτά όπλα, τέσσερα μαχαίρια και 710 πακέτα λαθραίων τσιγάρων.

Πιάτσα διακίνησης

Ωστόσο, αυτά είναι μόνο όσα κατόρθωσε να βρει η αστυνομία, δεδομένου ότι όπως καταγγέλλουν κάτοικοι, ειδικά το δυτικό τμήμα του πάρκου έχει παραδοθεί στους εμπόρους ναρκωτικών, μετατρέποντάς το «στη μεγαλύτερη πιάτσα διακίνησης πρέζας και σίσα στην Αθήνα, με δεκάδες εξαθλιωμένους τοξικοεξαρτημένους να γίνονται καθημερινά υποχείρια των αδίστακτων εμπόρων».

Την κατάσταση περιέγραφε πρόσφατα στον «Φ» το μέλος του «Επιμένουμε Πεδίον του Αρεως» Δημήτρης Τσιαμπούρης. «Πήγαμε ως συλλογικότητα να καθαρίσουμε παρτέρια, ένα κομμάτι 3-4 στρεμμάτων ανάμεσα στους δρόμους. Βγάλαμε 4 τεράστιες μαύρες σακούλες με χαρτομάντιλα, χαρτοπετσέτες, προφυλακτικά και περίπου 40 σύριγγες, σε σημείο μάλιστα που δεν είναι κοντά στην πιάτσα των τοξικομανών. Δεν υπάρχει περίπτωση το παιδί σου να το αφήσεις να κινηθεί μέσα στο πράσινο!» ανέφερε.

Μόνο λόγια... Απούσα από τη συνεδρίαση του Δήμου Αθηναίων

Ελαμψε, ως συνήθως, διά της απουσίας της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου από την ειδική συνεδρίαση του Δήμου Αθηναίων για το μείζον θέμα των ναρκωτικών. Παρούσα ήταν η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, Ερμίνα Κυπριανίδου, η οποία μίλησε για δισεπίλυτο πρόβλημα και για τις πρωτοβουλίες που σκοπεύει η περιφέρεια να αναλάβει.

Επειτα από τόσα χρόνια στο τιμόνι της περιφέρειας και εκτός από τις κατά καιρούς κατηγορίες που εξαπολύει η περιφερειακή αρχή κατά πάντων -από δημάρχους μέχρι κατοίκους- ότι επιχειρούν να συγκαλύψουν και αμαυρώσουν το έργο που γίνεται στο Πεδίον του Αρεως, το μόνο που ανακοινώθηκε προσφάτως ήταν η υπογραφή σύμβασης ύψους άνω των 650.000 ευρώ για αναβάθμιση του χώρου.

Βέβαια, όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, το «σημαντικό» αυτό κονδύλι είναι για διάστημα τριών ετών και ούτε αφορά μόνο το Πεδίον του Άρεως. Αλλά και την πλατεία Πρωτομαγιάς, τον Λόφο Εθνικής Αντίστασης, το Αττικό Άλσος και το Πάρκο Ριζάρη...

* Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο, της Πέμπτης 19/7

Φωτογραφία: Intimenews