Η Δημοκρατία όχι μόνο δεν εκβιάζεται αλλά και δεν εκβιάζει

Η Δημοκρατία όχι μόνο δεν εκβιάζεται αλλά και δεν εκβιάζει

Της Έφης Στεφοπούλου*

Επί μέρες μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι παρακολουθούσαμε τους εκπροσώπους της κυβέρνησης αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να στήνουν ένα μακάβριο γαϊτανάκι δηλώσεων γύρω από τους νεκρούς, βιάζοντας κάθε έννοια σεβασμού προς τα θύματα. Τα θύματα τα οποία θόλωναν την εικόνα του κ. Πολάκη, ή «έτυχαν» ως μια στραβή στη βάρδια της κας Δούρου.

Τώρα, ένα μήνα μετά, συνεχίζουν ακάθεκτοι την απάνθρωπη συμπεριφορά τους. Σύμφωνα με την απόφαση της κας Γεροβασίλη υπόσχονται διορισμό στο Δημόσιο σε συγγενείς θυμάτων, αρκεί να υπογράψει ο διοριζόμενος ότι δέχεται «την αυτοδίκαιη και αμετάκλητη παραίτησή του από τυχόν οικονομικές απαιτήσεις»: ένας ωμός εκβιασμός σε μια απέλπιδα προσπάθεια απόσεισης των ευθυνών τους. Όσο κι αν προσπαθούν εκ των υστέρων να διασκεδάσουν την αλγεινή εντύπωση που προκάλεσε η διάταξη λέγοντας ότι αφορά μόνο τους συνταξιούχους που ενδεχομένως διοριστούν στο Δημόσιο δεν πείθουν.

Η φράση «η αίτηση για τον διορισμό συνεπάγεται την αυτοδίκαιη και αμετάκλητη παραίτηση του διοριζομένου από τυχόν οικονομικές απαιτήσεις, καθώς και την αναστολή του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος» δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας: είτε κοροϊδεύουν είτε δεν ξέρουν να γράψουν μια διάταξη σε σωστά ελληνικά. Δεδομένου ότι δεν αλλάζουν, λοιπόν, την διατύπωση της διάταξης, μπορεί κανείς βάσιμα να συμπεράνει το πρώτο: μας κοροϊδεύουν.

Ο διορισμός στο δημόσιο ως παρηγοριά προς τους συγγενείς των πληγέντων από ένα κράτος κουβαρντά, κάθε άλλο παρά σεβασμό στους νεκρούς δείχνει. Η τραγωδία στο Μάτι οφείλεται και στην ανοργανωσιά, τον ανορθολογικό καταμερισμό αρμοδιοτήτων σε δεκάδες φορείς και ανευθυνο-υπευθύνους, στην επιλογή των ανώτερων υπαλλήλων της πολιτικής προστασίας και των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων με αμιγώς κομματικά κριτήρια, στην πεποίθηση ότι το κράτος υπάρχει για να ικανοποιεί τους πελάτες της εκάστοτε κυβέρνησης κι όχι να διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών.

Το να επιλέξει κάθε συγγενής σε ποιον φορέα θέλει να διοριστεί, σύμφωνα με την απόφαση της κας Γεροβασίλη, δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έμαθε το μάθημά της κι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το κράτος ως έναν μηχανισμό εξυπηρέτησης οικείων συμφερόντων κι όχι του δημόσιου συμφέροντος. Όπως τραγικά αποδείχτηκε στο Μάτι, ένας ακατάλληλος άνθρωπος χωρίς τα απαραίτητα προσόντα σε μια θέση δημόσιου λειτουργού μπορεί να κοστίσει μέχρι και ανθρώπινες ζωές.

Πέρα από αυτό όμως, η πρόβλεψη της απόφασης να παραιτηθεί ο διοριζόμενος από τη σύνταξη του εφόσον είναι συνταξιούχος, πράγμα λογικό, αλλά και από κάθε άλλη οικονομική απαίτηση, είναι ένας ωμός εκβιασμός. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση προσφεύγει σε μαφιόζικους τρόπους διακυβέρνησης κι εκβιάζει:

1. Προσπάθησε να εκβιάσει τους δανειστές το πρώτο εξάμηνο του 2015 φορτώνοντάς μας ένα αχρείαστο, όπως αποδείχθηκε, 3ο μνημόνιο.

2. Προσπάθησε να εκβιάσει τους Έλληνες με το διχαστικό «ή αυτοί ή εμείς» που τώρα γυρίζει μπούμεραγκ.

3. Προσπάθησε να εκβιάσει τα υψηλόβαθμα στελέχη του Δημοσίου, βγάζοντας φωτογραφικές προκηρύξεις για τους αρεστούς, τις οποίες οι δανειστές την ανάγκασαν να αποσύρει.

4. Προσπαθεί να εκβιάσει τους πολιτικούς της αντιπάλους με λιβελλογραφήματα σε ελεγχόμενα από αυτήν έντυπα και ιστοσελίδες.

5. Εκβιάζει τα μη αρεστά σε αυτήν ΜΜΕ με αποκλεισμό των εκπροσώπων της.

6. Προσπαθεί συστηματικά να εκβιάσει την εικόνα που βλέπουμε στις τηλεοράσεις μας, πότε με γνωματεύσεις του Ινστιτούτου Φλωρεντίας και Ιθακιώτικα βοσκοτόπια και πότε με αποκλεισμό και βάναυση απώθηση δημοσιογράφων που καλύπτουν γεγονότα, όπως πχ η εκκένωση των σιδηροδρομικών γραμμών στα βόρεια σύνορά μας από τους πρόσφυγες.

7. Ο κ. Τσίπρας εκβιάζει τους βουλευτές του με εκλογές για να ψηφίζουν δουλικά ό,τι παραγγέλνουν οι δανειστές.

Πέρα λοιπόν από την ανικανότητα είναι καιρός να αντιδράσουμε στην ανηθικότητα. Όχι, δεν είναι ένα οπαδικό ρεύμα το αντι-ΣΥΡΙΖΑ κύμα που μεγαλώνει. Είναι η φωνή της διεκδίκησης μιας δημοκρατικής διακυβέρνησης αντί μιας μαφιόζικης. Η Δημοκρατία όχι μόνο δεν εκβιάζεται αλλά και δεν εκβιάζει. Πρέπει να πούμε όχι, λοιπόν, σε όλους αυτούς που αντιγράφουν μεθόδους είτε του υπόκοσμου είτε ολοκληρωτικών καθεστώτων στη διακυβέρνηση της χώρας.

* Η Έφη Στεφοπούλου είναι υπεύθυνη του τομέα Δημόσιας Διοίκησης στο Κίνημα Αλλαγής