Η αποκαλυπτική συνομιλία του Ντι Κάπριο με τον δήμαρχο Άνδρου

Η αποκαλυπτική συνομιλία του Ντι Κάπριο με τον δήμαρχο Άνδρου

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο έχει στο Instagram 33 εκ. ακολούθους. Και όλοι αυτοί είδαν ότι στην Άνδρο, ο βυθός της θάλασσας είναι γεμάτος σκουπίδια. Υπερβολές; Εννοείται υπερβολές. Αλλά δεν νομίζω ότι και ο Ντι Κάπριο ήθελε να πει, μην πάτε στην Άνδρο γιατί θα πάθετε τύφο. Απλώς ήθελε να ευαισθητοποιήσει με το περιβαλλοντικό του ακτιβισμό και το βίντεο- σύμβολο που γυρίστηκε στην Άνδρο.

Όχι όμως τυχαία. Γιατί η Άνδρος είναι το νησί των εφοπλιστών που κατά έναν περίεργο αλλά τραγικό τρόπο δεν ξέρει τι να κάνει τα σκουπίδια του! Και ποτέ δεν μπορεί να βρει λύσεις.

Ανήσυχος λοιπόν, ο δήμαρχος Άνδρου, μόλις είδε το βίντεο του Λεονάρντο τον πήρε τηλέφωνο. «Γεια σου Λεονάρντο», «Γειά σου Θεοδόση». « Από όλη την Ελλάδα, εμένα βρήκες; Αντί να πας στη Κέρκυρα, στη Φυλή, στις ανεξέλεγκτες χωματερές της Ολυμπίας; Σε τόσα άλλα μέρη που τα σκουπίδια βρωμάνε και προκαλούν και φωτιές; Τώρα που έχασα τις εκλογές και τελειώνει και η θητεία μου;»

«Ναι, ρε συ δήμαρχε» του λέει ο Λεονάρντο, «αλλά τέτοιο πράγμα στο βυθό παραλίας πολιτισμένης χώρας δεν έχουμε ξαναδεί.»

 «Μας αδικείς» απαντάει ο δήμαρχος, «εδώ υπάρχει παρελθόν, δεν φταίω εγώ για τα σκουπίδια». «Και ποιος φταίει; Εσύ δεν είσαι δήμαρχος;» τον ρωτάει ο Ντι Κάπριο.

«Ναι, εγώ είμαι αλλά άκου τι έγινε: τον Φεβρουάριο του 2011- που δεν ήμουν εγώ δήμαρχος- έβρεξε πολύ στην Άνδρο. Και ένα ρέμα που είχε μπαζωθεί στην περιοχή της Σταυροπέδας- δεν το μπάζωσα εγώ-, «κατέβασε» απότομα νερό, με αποτέλεσμα η μισή χωματερή του νησιού να καταρρεύσει και τα σκουπίδια να οδηγηθούν στη θάλασσα. Το Λιμενικό προσπάθησε αλλά τα σκουπίδια μας απλώθηκαν στο Αιγαίο. Μέχρι τα Δωδεκάνησα έφτασαν..!»

«Και τι κάνατε ρε συ Θεοδόση, από τότε; Πέρασαν 8 χρόνια», «Προσπαθούμε» απαντάει ο δήμαρχος Σουσούδης. «Πώς δηλαδή προσπαθείτε;» ρωτάει με ειρωνεία ο Λεό… «Να, εντάξαμε την μελέτη στο ΕΣΠΑ το 2013, ξεκινήσαμε το έργο το 2015 και η χωματερή… αποκαταστάθηκε το 2017».

«Τι χωματερή; Ακόμα χωματερή έχετε; Δεν έχετε βρει τρόπο ακόμα να επεξεργάζεστε τα σκουπίδια σας; Να κάνετε ανακύκλωση, να ενημερώνετε τον κόσμο, να διαχωρίζετε τα υλικά; Δήμαρχε, μου είπαν ότι είστε το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων με έκταση όσο και η Σινγκαμπούρη και δεν έχετε ακόμα ΧΥΤΑ… Και ότι απλώς, φτιάχνετε δεμάτια τα σκουπίδια σας και δεν ξέρετε τι να τα κάνετε…» του λέει ο καλά ενημερωμένος Ντι Κάπριο.

«Δεν ξέρεις Λεό, τι έχω τραβήξει στα χρόνια της θητείας μου. Πήγαινα στο ένα βουνό, με έδιωχναν οι βοσκοί, πήγαινα στο άλλο με έδιωχναν οι παπάδες, έψαχνα χαράδρες, λαγκάδια, πλαγιές, οροπέδια, τελικά κατάφερα να χωροθετήσω ΧΥΤΥ. Αλλά και πάλι με πήγαν στο ΣτΕ και περιμένω…».

«Δηλαδή από το δημοτικό σου συμβούλιο είσαι οκ;» «Εεε, όχι εντελώς. Η οριστική μελέτη βρίσκεται πλέον υπό έγκριση από την τεχνική υπηρεσία του δήμου…» απαντάει ο δήμαρχος.

«Και μετά όλα εντάξει;» ρωτάει ο Λεονάρντο. «Όχι, ακόμα κι αν γίνουν όλα αυτά, το νωρίτερο, που θα δημοπρατηθεί το έργο, είναι στις αρχές του 2020. Εν τω μεταξύ, τα δεματοποιημένα σκουπίδια έπιασαν πριν από λίγες ημέρες φωτιά, για δεύτερη φορά φέτος…» του λέει ο Σουσούδης.

Ο Ντι Κάπριο έξυσε λίγο το μούσι του και χάιδεψε την κοιλιά του.

«Μajor» του λέει, με ύφος ανθρώπου που φαίνεται να γνωρίζει πολλά «μου φαίνεται μας δουλεύεις. Ήσουν δήμαρχος σε ένα νησί όπου το κατά κεφαλήν  εισόδημα των ανθρώπων που έχουν περιουσία και σπίτι εκεί, πλησιάζει το εισόδημα των κατοίκων της γειτονιάς μου (Los Feliz) στο Λος Άντζελες. Με τεράστια έκταση και απομονωμένες από τα χωριά περιοχές. Είχες ολόκληρη θητεία  μπροστά σου και ακόμα δεματοποιείς τα σκουπίδια; Δεν μπορούσες να μαζέψεις τους εφοπλιστές σε ένα τραπέζι να του δώσεις ένα project για χορηγία; Και να στείλεις στον διάολο τον κάθε απίθανο που δεν ήθελε τον ΧΥΤΥ στο «δικό του» βουνό;»

«Δήμαρχε, μήπως δεν έβρισκες χρόνο και διάθεση, γιατί ήσουν απασχολημένος σε φωτογραφίσεις σε «μοναστήρια»; «Μήπως έστρωνες τον δρόμο για την επόμενη θητεία και δεν ήσουν αρκετά αποφασιστικός;», άρχισε να του την πέφτει, φανερά θυμωμένος ο Ντι Κάπριο…

Και κάπου εκεί έκλεισαν το τηλέφωνο. Γιατί ο δήμαρχος επέμεινε ότι έκανε τα πάντα. Και ότι για αυτό έχασε και τις εκλογές.

Και άκρη δεν βρίσκουμε ακόμα στην Άνδρο με τα σκουπίδια μας…