Η ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου θα αλλάξει δομικά την περιοχή

Η ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου θα αλλάξει δομικά την περιοχή

Ο Δήμαρχος Ελληνικού- Αργυρούπολης θεωρεί το έργο της ανάπλασης των πρώην αεροδρομίου ως έργο επέκτασης της πόλης του που θα αλλάξει δομικά την περιοχή. Στις αντιδράσεις που υπάρχουν ο κ. Γιάννης Κωνσταντάτος απαντάει: «Πιστεύω ακράδαντα ότι οι ίδιοι που πολεμάνε την επένδυση στο Ελληνικό σήμερα, μετά από λίγα χρόνια θα είναι οι πρώτοι που θα χαίρονται με τις οικογένειές τους, το μεγαλύτερο πάρκο στην Αττική και όλες τις σύγχρονες υποδομές που πρόκειται να κατασκευαστούν”.

Αναφορικά με την τεράστια ελληνική σημαία με την οποία στόλισε το δημαρχείο του στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου είναι απόλυτος: «Η σημαία μας βάλλεται αυτή τη στιγμή, ιδεολογικά από ορισμένους. Είναι ένα σύμβολο, που αυτό που πιστεύω το εκπροσωπεί. Σε όποιον δεν αρέσει, δεν μου αρέσει κι εμένα η άποψή του. Η σημαία είναι αυτή για την οποία πολέμησαν οι παππούδες μας στην Αλβανία και όχι ιδεολογικό κομμάτι κάποιου χώρου, είναι η σημαία που πρέπει να είναι πάντοτε ψηλά για να την βλέπουν όσοι αγαπούν αυτόν τον τόπο». Υποστηρίζει πως για 20 μήνες «διαχειρίστηκε» μαζί με τους συνεργάτες του χωρίς καμία βοήθεια από την πολιτεία 100 χιλιάδες πρόσφυγες.

 Συνέντευξη στον Χρήστο Ράπτη

- Έχοντας διανύσει μια μεγάλη απόσταση ως δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης, ποια θεωρείτε πως είναι η πιο καθοριστική συμβολή σας;

Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης πριν από 4,5 χρόνια στα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ και στις δημόσιες αναφορές ήταν “Δήμος παράδειγμα προς αποφυγή” λόγω της κακής διοίκησής του, και της έλλειψης οράματος.

Σήμερα, μετά από σκληρή δουλειά, αποτελεί ένα δήμο πρότυπο που όχι μόνο έχει βραβευτεί πανελλαδικά για μια σειρά παρεμβάσεις και καινοτομίες, αλλά έχει βελτιώσει θεαματικά την ποιότητα ζωής των δημοτών του με μία σειρά από παρεμβάσεις στην καθημερινότητά του. Αυτό μας έβγαλε από το περιθώριο και σε συνδυασμό με την επένδυση στο Ελληνικό που έρχεται, σχεδιάζουμε να καταστήσουμε την πόλη μας, Δήμο πρότυπο σε όλη την Ευρώπη.

 

- Στη χώρα μας λοιπόν δρομολογείται ένα έργο που πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα, τόσο της περιοχής σας, όσο και της χώρας. Αναφερόμαστε φυσικά στο έργο της ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου. Με τι δική σας τη ματιά τι θα συμβεί τελικά εκεί;

Το έργο αυτό είναι καθοριστικό για την ελληνική οικονομία, για τον νομό αττικής και φυσικά για τα νότια προάστια. Χαρακτηρίζεται ως “Game Changer” και θα αλλάξει το επενδυτικό προφίλ ολόκληρης της χώρας.

Χωροταξικά και διοικητικά, μας ανήκει το 90%, συνεπώς το έργο αυτό είναι ουσιαστικά η επέκταση της σημερινής μας πόλης. 

Επιπλέον η συγκρότηση ενός νέου πόλου με μικτές χρήσεις (εμπόριο, κατοικία, αναψυχή), η δημιουργία του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα πάρκου στην Αττική και ενός από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, καθώς και η ανάδειξη με νέες χρήσεις του παράκτιου μετώπου θα οδηγήσουν σε δομικές αλλαγές που θα επηρεάσουν ριζικά τον Δήμο.

-Σε κάθε μεγάλο έργο ανακύπτουν και αντίθετες γνώμες. Τι θα απαντούσατε σε όσους στέκονται απέναντι από αυτή τη μεγάλη επένδυση;

Ότι απάντησε και ο Διονύσης Χατζηδάκης στο Π. Φάληρο σε αυτούς που πολέμησαν την δημιουργία της Μαρίνας του Φλοίσβου, και τώρα απολαμβάνουν τα πολλαπλά οφέλη που έχει ο Δήμος και οι δημότες του. 

“Η μιζέρια και η κακομοιριά δεν πρόκειται να σταθούν εμπόδιο στην εξέλιξη και την ανάπτυξη του Δήμου”. 

Πιστεύω ακράδαντα ότι οι ίδιοι που πολεμάνε την επένδυση στο Ελληνικό σήμερα, μετά από λίγα χρόνια θα είναι οι πρώτοι που θα χαίρονται με τις οικογένειές τους, το μεγαλύτερο πάρκο στην Αττική και όλες τις σύγχρονες υποδομές που πρόκειται να κατασκευαστούν.

-Μπορεί ένας δήμαρχος που βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων να αξιοποιήσει αυτό το έργο ανάπλασης, ώστε να καρπωθεί ο δήμος όσα περισσότερα οφέλη μπορεί; Έχετε θέσει βέτο σε ορισμένα θέματα ώστε να προστατεύσετε τα συμφέροντα των δημοτών σας;

Ήδη το κάνουμε αυτό μέσα από τον Φορέα Διαχείρισης του Ελληνικού. Ο Δήμος μας έχει την προεδρία αλλά και την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ έχουμε κατοχυρώσει μία σειρά ωφελειών για τον δήμο που θα δουν το φως της δημοσιότητας σε λίγο καιρό. Όλα αυτά φυσικά δεν ήρθαν από μόνα τους, αλλά είναι αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων και μεθοδικής δουλειάς με όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

- Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει και για τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής που θα πολλαπλασιαστούν όταν το έργο ανάπλασης ολοκληρωθεί. Υπάρχει σχέδιο δράσης από την πλευρά σας; Βρίσκεστε σε κοινή γραμμή με τους όμορους δήμους Γλυφάδας και Αλίμου για το ζήτημα αυτό; 

Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στο απόλυτο κενό. Γι'' αυτό φταίει η Περιφέρεια Αττικής και το κράτος και όχι οι δήμοι. Ο επενδυτής έχει προβλέψει δικό του σταθμό διαχείρισης απορριμμάτων, για τις δικές του ανάγκες. Ζητάω και διεκδικώ, εμείς και οι όμοροι δήμοι να εξυπηρετούμαστε από τον σταθμό αυτόν, ή να μας υποδειχθεί άλλο σημείο μέσα στο πρ. Αεροδρόμιο προκειμένου να διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας. 

- Η πολιτεία πιστεύετε πως είναι αρωγός των προσπαθειών σας ώστε να εξασφαλίσετε τα περισσότερα δυνατά οφέλη από την επένδυση;

Οφείλω να πω ότι μέχρι σήμερα έχουμε μια πολύ καλή σχέση συνεργασίας με τα συναρμόδια υπουργεία. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι έξω από αυτό το έργο. Από την αρχή είχαμε ξεκάθαρη τοποθέτηση υπέρ της επένδυσης. Με κοινές θέσεις και απόψεις προχωρήσαμε ομαλά, αλλά χρειάζονται πολλά βήματα ακόμα να γίνουν.

- Το 2008 κυκλοφορήσατε το πρώτο συγγραφικό σας έργο με τίτλο “Η τελευταία ευκαιρία”. Δέκα χρόνια αργότερα θα βάζατε τίτλο ίδιο για την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο και γιατί;

Ήταν ένα πολιτικό μυθιστόρημα, ένα προφητικό βιβλίο, στην εποχή που βγήκε, προ μνημονίων, που έδειχνε τα πράγματα πως θα εξελίσσονταν. Σήμερα η ευκαιρία δεν είναι μόνο μέσα από την επένδυση στο Ελληνικό, αλλά είναι κι η αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας οφείλουν να συνεργαστούν, όχι ο ένας σε βάρος του άλλου, αλλά αρμονικά για το κοινό καλό και νομίζω η επένδυση αυτή είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να το αποδείξουμε όλοι αυτό.

- Μιλήστε με οικονομικούς όρους για την επένδυση στο ελληνικό και τι θα σημάνει ειδικά για τον δήμο σας;

Όπως σας ανέφερα προηγουμένως  η επένδυση που θα γίνει στο Δήμο μου πρόκειται να αλλάξει όλα τα οικονομικά δεδομένα στην Ελλάδα. Δεν θέλω να αναφερθώ με λεπτομέρειες στα οικονομικά στοιχεία καθώς αυτά έχουν περιγραφεί εκτενώς. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι 8 στους 10 δημότες που έρχονται στο γραφείο μου, είναι άνεργοι και ζητάνε δουλειά. Με ρωτάνε επίσης πότε επιτέλους θα ξεκινήσει η Επένδυση προκειμένου να μπει ένα “μεροκάματο” στην οικογένειά τους. Οι 10.000 θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν τους πρώτους μήνες από την έναρξη των εργασιών θα ανακουφίσουν άμεσα την καθημαγμένη οικονομικά τοπική οικονομία, όχι μόνο του δήμου μας αλλά και των γύρω περιοχών.

- Ποια είναι τα οικονομικά του δήμου σε σχέση με την κατάστασή τους όταν αναλάβατε;

Αναλάβαμε ένα δήμο με έλλειμμα 1.000.000 ευρώ. Καλύψαμε τη διαφορά και αυτή τη στιγμή έχουμε πλεόνασμα 1.000.000 ευρώ. Καλύψαμε επίσης, πάνω από 1.600.000 ευρώ σε δικαστικές αποφάσεις, αποζημιώσεις και πρόστιμα, προηγούμενων διοικήσεων. Δεν χρωστάμε πουθενά, οι προμηθευτές του δήμου μας πληρώνονται πάντα στην ώρα τους, ενώ καλύπτουμε με άνεση τις δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου μας. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της χρηστής διοίκησης και τους συμμαζέματος των οικονομικών, το οποίο υπήρξε προτεραιότητά μας, με την ανάληψη των καθηκόντων μας. 

- Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Είστε υπέρ ή κατά του συστήματος;

Είμαι υπέρ της συμμετοχής του κόσμου. Η συμμετοχή αυτή είναι κέρδος για μια κοινωνία. Οι ηγεσίες όμως πρέπει να είναι ισχυρές για να εκτελούν το πρόγραμμά τους. Δεν μπορεί να είμαστε δέσμιοι διαφόρων συμφερόντων που θέλουν να διαμορφώσουν τις δικές τους ατζέντες. Δεν με ενδιαφέρει ουσιαστικά το σύστημα εκλογής, πιστεύω όμως ακράδαντα πως ο εκάστοτε δήμαρχος έχει ένα όραμα, και μια στρατηγική τα οποία πρέπει να υλοποιήσει απρόσκοπτα. Ζητάω λοιπόν μια ισχυρή εντολή για να συνεχίσουμε το έργο μας.

- Η αντιπολίτευση στο Δήμο σας στέκεται αρωγός των προσπαθειών σας με εποικοδομητική στάση και προτάσεις;

Η αντιπολίτευση μας έχει πολεμήσει νοσηρά με ακραίες πλέον τακτικές. Προσπαθεί μονίμως να περιθωριοποιήσει την πολιτική μας αντιπαράθεση δημιουργώντας ένα κλίμα βίας και τρομοκρατίας. Δεν υποχωρούμε απέναντι σε αυτές τις πρακτικές και στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρω πως είμαι αυτός που καταδίκασε τον πρώην δήμαρχο Χρ. Κορτζίδη ως συκοφάντη, ακριβώς επειδή επέλεξε τον ολισθηρό δρόμο της συκοφαντίας και της λάσπης. 

- Στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στολίσατε με μια τεράστια ελληνική σημαία το δημαρχείο σας. Συμβολική κίνηση τιμής ή μήνυμα προς όλους ότι ο δήμαρχος της συγκεκριμένης πόλης είναι άνθρωπος με έντονα πατριωτικά αισθήματα;

Ανήκω πολιτικά και ιδεολογικά στο πατριωτικό κέντρο. Με ενδιαφέρει το συμφέρον της Ελλάδας και της πόλης μου και η ευημερία των πολιτών μας. Η σημαία μας βάλλεται αυτή τη στιγμή, ιδεολογικά από ορισμένους. Είναι ένα σύμβολο, που αυτό που πιστεύω το εκπροσωπεί. Σε όποιον δεν αρέσει, δεν μου αρέσει κι εμένα η άποψή του. Η σημαία είναι αυτή για την οποία πολέμησαν οι παππούδες μας στην Αλβανία και όχι ιδεολογικό κομμάτι κάποιου χώρου, είναι η σημαία που πρέπει να είναι πάντοτε ψηλά για να την βλέπουν όσοι αγαπούν αυτόν τον τόπο.

- Πως διαχειριστήκατε τις προσφυγικές ροές προς την πόλη σας;

Με απόλυτη ανθρωπιά, με σεβασμό και αυτοθυσία από τους υπαλλήλους μας διότι μόνοι μας για 20 μήνες διαχειριστήκαμε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους, χωρίς καμία βοήθεια και υποστήριξη από την πολιτεία. Ήταν ένα τραγικό λάθος ότι χρησιμοποιήθηκε το πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού ως κέντρο εγκατάστασης προσφύγων. Ήμουν από τις κύριες φωνές που συνέβαλλαν ώστε το Ελληνικό να μη γίνει μόνιμο “Hotspot” για τους πρόσφυγες, γιατί σήμερα θα μιλάγαμε για μια αποθήκη ψυχών. Αντίθετα την αντιπολίτευση την ενδιέφερε να γίνει μόνιμο “Hotspot” η περιοχή, προκειμένου να αποτρέψει την επένδυση του Ελληνικού. 

- Ποια έργα κάνατε μέχρι σήμερα τα οποία και καθόρισαν την αυτοδιοικητική σας ταυτότητα;

Είμαστε ο πρώτος δήμος που πήρε το σήμα της πιστοποίησης για 28 παιδικές χαρές, νέες και ανακαινισμένες. Κατασκευάσαμε επίσης 3 οικογενειακά πάρκα, σημεία αναφοράς για όλη την Αθήνα, μιας κι έρχονται όλοι, δωρεάν και ελεύθερα, να απολαύσουν τους χώρους που φτιάξαμε. Ιδρύσαμε τη δημοτική συγκοινωνία και την ενισχύσαμε με νέα λεωφορεία, σε τρεις γραμμές.

Σήμερα 17.000 άτομα μετακινούνται το μήνα δωρεάν. Έχουμε 4 νέα ΚΑΠΗ, υπερσύγχρονα και καλαίσθητα. Ασκούμε κοινωνική πολιτική, μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου του φαρμακείου και του φροντιστηρίου, όπου εξυπηρετούνται οι δημότες μας και βρίσκουν λύσεις στο πρόβλημά τους, με την ευχή πάντα, να τα κλείσουμε, να μην τα χρειάζονται οι συμπολίτες μας. Τέλος, έχουμε κάνει μία τεράστια παρέμβαση στο βουνό του δήμου μας, για την οποία και βραβευτήκαμε. 

Κάναμε ξανά το βουνό μας ελκυστικό για τους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης, μετά από χρόνια παρακμής και εγκατάλειψης. Επισκευάσαμε τα συντριβάνια, η λιμνούλα ξαναζωντάνεψε, καθαρίσαμε τα παλιά μονοπάτια και δημιουργήσαμε σημεία όπου οι επισκέπτες μπορούν να κάθονται και να απολαμβάνουν το περιαστικό δάσος. 

Πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με το "Lets Do It Greece" την μεγαλύτερη εθελοντική δράση στην Ελλάδα.

Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, πλήθος φορέων, το εθελοντικό σώμα του δήμου, πολιτιστικοί και εξωραϊστικοί σύλλογοι, αθλητικά σωματεία, ιδιώτες, και τα σχολεία της πόλης, πραγματοποίησαν καθαρισμό όλου του ορεινού μετώπου της πόλης.

Επιπλέον, φυτέψαμε πάνω από 1.500 δέντρα για την αποκατάσταση των καμμένων εκτάσεων του Υμηττού και δημιουργήσαμε βοτανόκηπους με 1.000 αρωματικά φυτά της πατρίδας μας.

Παράλληλα με τις παρεμβάσεις αυτές φροντίσαμε να το θωρακίσουμε και από τον κίνδυνο των πυρκαγιών, πράττοντας ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό αφού τα τελευταία τρία χρόνια δεν υπήρξε ούτε ένα περιστατικό πυρκαγιάς. 

Εγκαταστήσαμε 180 υδροβόλα περιμετρικά στο βουνό και θερμικές κάμερες ως ασπίδα προστασίας του και αγοράσαμε ιδιόκτητο πυροσβεστικό όχημα. Δημιουργήσαμε το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στον 1ο όροφο του Εμπορικού Κέντρου Αργυρούπολης, όπου στεγάζεται όλος ο εξειδικευμένος τεχνολογικός εξοπλισμός που έχει προμηθευτεί ο δήμος για τη διαχείριση των θερμικών ανιχνευτών έγκαιρης προειδοποίησης πυρκαγιάς στο βουνό, το ψηφιακό σύστημα επικοινωνιών τελευταίας γενιάς και η ψηφιακή χαρτογράφηση της Πόλης και του Υμηττού.

Όμως γι' αυτό που είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, είναι η σύσταση του σώματος Εθελοντών Δασοπροστασίας, των “άγρυπνων φρουρών” του βουνού μας. 

- Κολοσσοί της αγοράς αναμένεται να διαγωνιστούν για την άδεια λειτουργίας του καζίνο στο Ελληνικό. Τι σημαίνει αυτό για τον δικό σας δήμο;

Δεν μας εκφράζει η δημιουργία καζίνο αλλά είναι μια συμβατική υποχρέωση που πρέπει να γίνει. Οικονομικά μιλώντας όμως, η λειτουργία του καζίνο ετησίως θα αποδίδει στα ταμεία του δήμου μας, το 2% του συνολικού τζίρου. Αυτό μεταφράζεται σε πολλά εκατομμύρια κάθε χρόνο που θα κατευθύνονται στις κοινωνικές δομές της πόλης μας.

- Σας έχουν προσεγγίσει να συμμετέχετε ως υποψήφιος με κάποιο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές; Διότι αρκετοί επιτυχημένοι και με έρεισμα συνάδελφοι σας το έχουν τολμήσει ή είστε ταγμένος στην τοπική αυτοδιοίκηση;

Είμαι αυστηρά αυτοδιοικητικός. Έχω μεγάλο δρόμο να διανύσω ακόμα σε αυτό που φαντάζομαι ως “έργο” για την πόλη.

- Αναλάβατε την προεδρεία του φορέα διαχείρισης της επένδυσης στο Ελληνικό. Τι σημαίνει αυτό για την πόλη σας;

Η τοποθέτησή μου ως προέδρου στον Φορέα Διαχείρισης του Ελληνικού αποτελεί για εμένα προσωπικά μία δικαίωση αλλά και ώρα ευθύνης.

Για την επένδυση στο Ελληνικό τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου δώσαμε μόνοι μας, μια τεράστια μάχη. Πιστεύουμε πως με τις βασικές προϋποθέσεις που θα θέσουμε μέσω του “Φορέα Διαχείρισης” η επένδυση στο Ελληνικό θα προσφέρει τα μέγιστα στην πόλη μας, ώστε σε λίγα χρόνια να γίνει δήμος πρότυπο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο αγώνας τώρα ξεκινάει και εύχομαι να έχουμε μπουλντόζες σε λίγους μήνες αφού ολοκληρωθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.