Η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ και οι λωτοφάγοι του ΣΥΡΙΖΑ

Τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μετατράπηκαν για μια ακόμα φορά σε συντρόφους του Οδυσσέα που, αφού γεύτηκαν τους καρπούς του λωτού στη χώρα των Λωτοφάγων, έχασαν τη μνήμη τους και ξέχασαν το παρελθόν τους. Αυτό αποδεικνύει η καταψήφιση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ξέχασαν λοιπόν, ότι επί κυβερνήσεως Τσίπρα - Καμμένου, ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια της επίσημης επισκέψής του στις ΗΠΑ και του τετ α τετ με τον ομόλογό του Τζέιμς Μάτις, είχε συμφωνήσει την επέκταση της χρήσης των ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, σε μια πιο μόνιμη βάση στη Λάρισα, στο Βόλο και στην Αλεξανδρούπολη. Οι συμφωνίες αυτές είχαν στοχοποιηθεί από την εσωτερική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούσε «όχι απλά για φλερτ», αλλά για «σφιχταγκάλιασμα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- Ανεξάρτητων Ελλήνων, με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, επέτρεπε την αυξημένη χρήση της Σούδας και την παραχώρηση και άλλων βάσεων στις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

Ήδη μετά από τη νατοϊκή άσκηση Noble Jump του 2017, με την παροχή διευκολύνσεων στον αερολιμένα και στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης κατά την εκφόρτωση και φόρτωση προσωπικού, μέσων μεταφοράς και οπλικών συστημάτων, οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, για τη χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και για δημιουργία βάσης ελικοπτέρων.

Στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας, είχε συμφωνηθεί η λειτουργία στρατιωτικού αεροδρομίου, με τη μεταστάθμευση ελικοπτέρων.

Στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, είχε συμφωνηθεί η παράταση του καθεστώτος μεταστάθμευσης των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 Reaper.

Για τη βάση στο Άκτιο, είχε συμφωνηθεί η παράταση της συχνής χρήσης της, από τα νατοϊκά ιπτάμενα ραντάρ AWACS.

Για την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, είχε συμφωνηθεί η χρήση του στρατιωτικού αεροδρομίου από αμερικανικά μαχητικά και ειδικά κατά τη διάρκεια των πολυεθνικών ασκήσεων «Ηνίοχος».

Για την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος, αναμενόταν η έναρξη λειτουργίας του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης.

Σε όλα αυτά, η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου είχε πει ένα ηχηρό «ναι». Ωστόσο σήμερα που η νέα συμφωνία περιλαμβάνει τη ρητή δέσμευση πως η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα θα έχει στρατηγικό χαρακτήρα και ευρύ ορίζοντα, καθώς θα ανανεώνεται ανά πενταετία, λένε «όχι». Σήμερα που θα αναπτυχθούν νέες υποδομές αμυντικής συνεργασίας, λένε «όχι». Σήμερα που η νέα συμφωνία αναφέρεται στην «αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης», λένε «όχι».

Σήμερα που είναι αναγκαίο η Ελλάδα να κτίσει ακόμα πιο ισχυρές συμμαχίες, λένε «όχι». Και σήμερα που γίνεται ρητή η δέσμευση των ΗΠΑ για την προσήλωσή τους στον σεβασμό όχι μόνο της εδαφικής ακεραιότητας αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, λένε και πάλι «όχι».

Δεν γνωρίζω αν είναι ακόμα νωπή η γεύση των λωτών στα στόμα των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ή αν τους έπιασε και πάλι το Κουβανικό σύνδρομο, ή ο έρωτας για τη Βενεζουέλα και ο θαυμασμός προς το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν. Μπορεί βέβαια να τους επηρέασε και το ξύπνημα της ρωσικής αρκούδας, που τους γέννησε μνήμες από την εποχή της Σοβιετίας.