H πώληση της Forthnet δείχνει τον δρόμο

Πολλοί νομίζουν ότι το πακέτο “Next Generation EU”, που πρότεινε η Κομισιόν στα πλαίσια της ενίσχυσης της οικονομίας και της κοινωνίας, θα επιτρέψει να διασωθούν όλες οι επιχειρήσεις, που βρίσκονται τα τελευταία χρόνια μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Ισχύει όμως αυτός ο συλλογισμός; Υπάρχει αυτή η προοπτική; Φυσικά και όχι.

Για το μέλλον των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, υπάρχουν δυο σενάρια. Το  πρώτο σενάριο, είναι οι εταιρείες αυτές να κλείσουν. Προφανώς, αν δεν τα κατάφεραν μέσα σε συνθήκες σχετικής ομαλότητας, είναι εξαιρετικά απίθανο, να καταφέρουν να επιβιώσουν και να κολυμπήσουν μέσα στα απόνερα της πανδημίας. Διότι, είτε το μοντέλο τους είναι ξεπερασμένο, είτε η αγορά τους είναι κορεσμένη, είτε δεν έχουν κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό, είτε οι χρηματορροές τους δεν τους επιτρέπουν να παραμείνουν όρθιες.

Το δεύτερο σενάριο, είναι αυτό που είδαμε να τελεσφορεί την περασμένη εβδομάδα,  μετά από 4 χρόνια διαπραγματεύσεων, υπαναχωρήσεων και αβεβαιότητας. Έτσι μετά από 4 χρόνια η εταιρεία Forthnet περνάει στα χέρια της United Group που είναι θυγατρική της BC Partners, εφ’ όσον η εξαγορά εγκριθεί από τις εθνικές αρχές ανταγωνισμού και συγκεκριμένα την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) αναφορικά με τις δραστηριότητες των τηλεπικοινωνιών και την Επιτροπή Ανταγωνισμού σχετικά με τις δραστηριότητες στην συνδρομητική τηλεόραση.

Η BC Partners, τον τελευταίο καιρό έχει επιδείξει αυξημένο ενδιαφέρον για deals στην Ελλάδα. Εμβληματική της κίνηση, ήταν η εξαγορά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen, το τίμημα της οποίας, φέρεται να κινήθηκε στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ.

Στο παιχνίδι της διεκδίκησης του Όμιλου της Forthnet, είχαν συμμετάσχει και άλλοι σημαντικοί υποψήφιοι, όπως η Duet Private Equity Limited, η Alter Ego του Ομίλου Μαρινάκη, η κοινοπραξία Vodafone και Wind, καθώς και ο Όμιλος του Antenna.

Η BC Partners αγόρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, το χρέος της Forthnet προς τις τράπεζες, τις μετατρέψιμες ομολογίες, καθώς και τις μετοχές της Forthnet που βρίσκονται στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Τράπεζας Αττικής, έναντι 45 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, αν επαληθευτούν οι πληροφορίες οι τράπεζες υπέστησαν ένα κούρεμα της τάξεως του 85%. 

Η συμφωνία έκλεισε, διότι υπήρχαν και οι τρεις παράγοντες που είναι αναγκαίοι και ικανοί για να σωθεί μια εταιρεία.

Ο πρώτος παράγοντας, είναι ότι η Forthnet είναι μια δυναμική εταιρεία, σε έναν κλάδο που αναπτύσσεται ακόμα με ταχείς ρυθμούς, που παρουσιάζει μη ευκαταφρόνητα μεγέθη. Έχει κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 260 εκατ. ευρώ και EBITDA στα 37 εκατ. ευρώ. Οι μετοχές της, βρίσκονται στη κατοχή λίγων και μεγάλων επενδυτών, όπως είναι η Wind με 21,05%, η Τράπεζα Πειραιώς με 15,11%, η Go plc με 14,42%, η Massar Investments με 14,42%, η Εθνική Τράπεζα με 12,14%, η Alpha bank με 8,48%, η Vodafone με 4,15%, η Τράπεζα Αττικής με 0,46%  και το ευρύ επενδυτικό κοινό με 9.77%.

O δεύτερος παράγοντας, είναι ότι βρέθηκε στρατηγικός επενδυτής, όπως είναι η BC Partners, ο οποίος διέκρινε μέσα από το δικό της επενδυτικό και στρατηγικό πρίσμα μια σημαντική επενδυτική ευκαιρία με προοπτικές.

Και ο τρίτος παράγοντας, είναι η βούληση του τραπεζικού συστήματος να απεμπλακεί δανειακά, αλλά και μετοχικά από τη Forthnet, εισπράττοντας και το κόστος (ζημία) από το κούρεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Έτσι κλείνει ένας κύκλος που είχε ξεκινήσει το 1995, από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και την Minoan Lines, με την δημιουργία της επωνυμία Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών και Τηλεματικών Εφαρμογών, με διακριτικό τίτλο FORTHnet και έδρα τις Βούτες, στο Ηράκλειο της Κρήτης που είχε διαβεί με μεγάλες φιλοδοξίες τις πύλες του Χρηματιστηρίου Αθηνών τον Οκτώβριο του  2000.

Όμως ανοίγει ένας άλλος ενδιαφέρων κύκλος για την ελληνική οικονομία. Ένας κύκλος, πιθανότατα της τελευταίας ευκαιρίας. Ένας κύκλος που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως το ξεκαθάρισμα του επιχειρηματικού τοπίου. Το παράδειγμα της Forthnet, αποτελεί την μοναδική βιώσιμη εξέλιξη για μια μεγάλη ομάδα ελληνικών επιχειρήσεων.

Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της με δανεικά και επιδοτήσεις, με ενισχύσεις και προστασία, με χαριστικούς όρους ή με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.  Μπορεί να σταθεί, μόνο αν παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες, αν παράγει ποιοτικά προϊόντα. Μια τέτοια εταιρεία, ακόμα και αν έχει προβλήματα, μπορεί να αναζητήσει λύσεις είτε με τις πιστώτριες τράπεζες, είτε με άλλες εταιρείες του κλάδου της,  είτε με κάποιους  δυνητικούς επενδυτές.

Κατά την διάρκεια των επομένων δυο – τριών ετών το επιχειρηματικό σκηνικό θα ξεκαθαρίσει και θα αλλάξει. Είναι απαραίτητο οι ευρωπαϊκοί πόροι να διοχετευθούν εκεί που υπάρχει βιωσιμότητα, εκεί που υπάρχει καινοτομία και εκεί που υπάρχει παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα. Οι εταιρείες που είναι πνιγμένες μέσα στα κάθε είδους θαλασσοδάνεια, δεν θα διασωθούν. Μπορεί η κυβέρνηση να έχει το μαχαίρι, υπό την μορφή της διαχείρισης του πακέτου διάσωσης. Όμως επ’ ουδενί, αυτό το μαχαίρι, δεν θα πρέπει να κοντραριστεί με το ξίφος της πραγματικής αγοράς.  


 

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.