Γυναίκες και πολιτική

Γυναίκες και πολιτική

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Την ώρα που πληκτρολογούμε αυτές τις γραμμές ανακοινώθηκε ότι αυξάνεται το ποσοστό της ποσόστωσης για τη συμμετοχή των γυναικών στις εκλογές και ανεβαίνει στο 40% από το 30% που βρίσκεται σήμερα.

Κι άσχετα από το αν κάποιος είναι υπέρ ή κατά του μέτρου (εμείς είμαστε κατά της ποσόστωσης) όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να αισθανόμαστε θλίψη γιατί οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατάφεραν να εργαλειοποιήσουν τη συμμετοχή των γυναικών στις εκλογές με σκοπό να προκαλέσουν προβλήματα στην αντιπολίτευση.

Θα θέλαμε να γράψουμε κάτι αισιόδοξο και ενθαρρυντικό για όσες γυναίκες αποφασίσουν να κατεβούν υποψήφιες αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πάρα πολλές καταστάσεις θα είναι εναντίον τους. Παρ'ολα αυτά όμως, αντί να αρχίσουμε το ρεσιτάλ της αυτοθυματοποίησης και της αυτολύπησης προτιμούμε να δώσουμε στις υποψήφιες κάποιες συμβουλές οι οποίες, όπως συνηθίζουμε να επισημαίνουμε, επειδή είναι δωρεάν μπορούν και να τις αγνοήσουν.

Πρώτα-πρώτα παραδεχτείτε στον εαυτό σας ότι θα έχετε να αντιμετωπίσετε διπλάσιες δυσκολίες από τους άντρες συνυποψηφίους σας. Και μετά ξεχάστε το. Ναι, ξεχάστε το. Βγάλτε αυτό το αντικειμενικό εμπόδιο έξω από τη σκέψη και το σχεδιασμό σας. Δηλαδή, μην κάνετε το συνηθέστερο σφάλμα, όλων των υποψηφίων, γυναικών και ανδρών, να δείτε τον εαυτό σας με τα μάτια των επικριτών σας. Πάνω απ΄όλα είστε πολίτης και μέλος του κόμματός σας. Με αυτή την ιδιότητα θα συμμετάσχετε στις εκλογές για την κοινωνική και επαγγελματική σας παρουσία θα ζητήσετε την ψήφο των συμπολιτών σας.

Η οικογενειακή σας κατάσταση και το φύλο σας πρέπει να έχει για εσάς όση σημασία έχει και για έναν άντρα συνυποψήφιο. Εμείς βέβαια  είμαστε της άποψης (και αυτό αφορά και τους άντρες) ότι η οικογένεια και κυρίως τα παιδιά δεν πρέπει να εμπλέκονται στον προεκλογικό αγώνα και να τα προφυλάσσουμε, κατά το δυνατόν, από την έκθεση στη δημοσιότητα.

Κάποιες συνυποψήφιές σας σίγουρα θα επιχειρήσουν να παίξουν αυτό το χαρτί. Μην τις ακολουθήσετε. Πλέον οι Έλληνες και μετά απ'όσα έχουμε πάθει εξαιτίας των λανθασμένων μας επιλογών είμαστε περισσότερο έτοιμοι από ποτέ να επιλέξουμε τους καταλληλότερους να μας κάνουν τη δουλειά. Αποδείξτε λοιπόν ότι είστε οι καταλληλότερες για το αξιώμα που διεκδικείτε.

Μην παριστάνετε “τα αντράκια” ή “τους μάγκες”. Πέραν της αισθητικής διάστασης του θέματος να θυμάστε το απλό αξίωμα της διαφήμισης: όταν ο καταναλωτής μπορεί στην ίδια τιμή να αποκτήσει το πρωτότυπο και το κακέκτυπο, τότε θα προτιμήσει, σαφώς, το πρωτότυπο. Η ψήφος είναι μία, ίδια, ίση και οι ψηφοφόροι, άντρες και γυναίκες θα προτιμούν σταθερά τους “ορίτζιναλ” και όχι όσους παριστάνουν ό,τι δεν είναι.

Ούτε το χαρτί του γυναικείου φύλου να παίξετε αν δεν εργάζεστε στο χώρο του θεάματος. Ακόμα κι αν καταφέρετε να εκλεγείτε δύσκολα θα σας εμπιστευτούν κάποια από τις καλές θέσεις στη διακυβέρνηση του Δήμου ή και του κόμματός σας.
Η σοβαρότητα πάντα κερδίζει ακόμα και σήμερα που επικρατούν παντού συνθήκες τσίρκου.

Πλήθος ερευνών έχουν αποδείξει ότι οι γυναίκες στις επιχειρήσεις και στις θέσεις κυβέρνησης ή διακυβέρνησης έχουν να προσφέρουν πάρα πολλά και σε κάποιους τομείς είναι καλύτερες από τους άντρες. Ειδικότερα η Ελλάδα σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη από καλούς, γενναίους και ικανούς ανθρώπους. Οι γυναίκες στην πολιτική μπορούν και πρέπει να τα πάνε καλύτερα.