Γκρέτα και Ντόναλντ

Γκρέτα και Ντόναλντ

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης μπορεί να έχουν αντιληφθεί ότι έχουμε ένα ατομικό κώδικα δεοντολογίας αναφορικά με τον σχολιασμό: τοποθετούμαστε κριτικά μόνον απέναντι στους ισχυρούς, στις κυβερνήσεις, τις εξουσίες, τις ηγεσίες, τους έχοντες και κατέχοντες. Δεν τα βάζουμε ποτέ με ανήλικους, με όσους δεν έχουν πολιτικά δικαιώματα ή στερούνται της ελευθερίας τους (μετανάστες, πρόσφυγες, καταδικασμένους από τη δικαιοσύνη, υπόδικους) και βέβαια δεν ασχολούμαστε ποτέ με αγράμματους ή φαιδρούς. Ο τίτλος του σημερινού σημειώματος λοιπόν, ας μην μπερδέψει κανένα. Συνεχίζουμε να εξαιρούμε τους ανήλικους και τα πρόσωπα που στερούνται στοιχειώδους σοβαρότητας από την κριτική μας και η αναφορά στα συγκεκριμένα ονόματα σχετίζεται με ό,τι αυτά εκφράζουν αυτή τη στιγμή.

Βλέποντας τη δεκαεξάχρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ να εκφωνεί στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα ένα λόγο που έσταζε παιδιάστικο συναίσθημα σκεφτόμασταν πόσο μπροστά είναι η Ελλάδα ακόμα και σ'αυτό. Τη Βουλή των Εφήβων επί Απόστολου Κακλαμάνη θυμηθήκαμε και τη δικαιολογημένη θυμηδία που είχε αυτή προκαλέσει. Το πρόβλημα φυσικά δεν το έχει η νέα γυναίκα από τη Σουηδία, δεν είναι η Γκρέτα Τούνμπεργκ το θέμα μας. Βλέπουμε ένα ζήτημα στην εμμονή μιας μεγάλης μερίδας των πληθυσμών στη Δύση να προσεγγίζει τα προβλήματα ανορθολογικά, χωρίς επιχειρήματα, με ανόητες καταγγελτικές αποστροφές για το χρήμα και τον καπιταλισμό παράγοντας τεράστιες ποσότητες άκαφτου συναισθήματος δηλαδή τερατώδους ανοησίας.

Μόνο θέμα χρημάτων είναι το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και γιαυτό είναι τόσο σύνθετο στην επίλυσή του. Οι καθαρές πηγές ενέργειας έχουν μεγάλο κόστος, όσοι ρυπαίνουν πρέπει να αποδεχτούν τη μείωση των κερδών που θα επιφέρει η αύξηση του κόστους της ενέργειας που χρησιμοποιούν ενώ όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις προκειμένου ν'ανακοπεί η αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κοστίζουν πολύ. Μόνο τα λεφτά πρέπει να σκεφτόμαστε όταν μιλάμε για την Κλιματική Αλλαγή. Γιαυτό και για την ώρα από το βήμα του ΟΗΕ εισπράττουμε πολύ συναίσθημα αλλά μηδαμινές δεσμεύσεις για δράση με μόνη εξαίρεση την ορθολογική Γερμανία που ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα για το κλίμα κόστους 55 εκατομμυρίων ευρώ.

Φυσικά και θα μιλάμε μόνο για τα λεφτά, αν θέλουμε ο πλανήτης να δει προκοπή. Κι αν η νεαρή Γκρέτα ιεραρχεί τα διακυβεύματα με τρόπο ταιριαστό στην ηλικία της, θα περιμέναμε τους ενήλικες που στοιχίζονται πίσω της να μην εμφανίζονται τόσο υποκριτές. Μα, δεν ντρέπονται καθόλου, αλήθεια;

Στην άλλη όψη του ιδίου νομίσματος ο Ντόναλντ Τραμπ, εξίσου παιδαριώδης με τη Γκρέτα αλλά με πολλαπλάσιες ευθύνες και κυρίως ισχύ στη διακριτική του ευχέρεια. Εμφανίζεται να κάνει παιδαριώδεις δηλώσεις και στη συνέχεια να κοροϊδεύει μέσω τουίτερ ένα νέο άνθρωπο που δεν έχει ούτε την ισχύ του ούτε την εξουσία να επιβάλλει τις θέσεις της. Μόνο που ο Ντόναλντ Τραμπ και όσοι αρνούνται τη σημασία που έχει οι ηγέτες να μιλούν με μετριοπάθεια και ευπρέπεια, ψελλίζοντας σαχλαμάρες περί πολιτικής ορθότητας, δεν κοροϊδεύει τη Γκρέτα Τούνμπεργκ αλλά όλους εμάς, και εδώ στην Ελλάδα, που τα επόμενα χρόνια θα δούμε την καθημερινότητά μας ν'αλλάζει δραματικά εξαιτίας ακριβώς της κρίσης στο κλίμα.

Παρήγορο που ο Πρωθυπουργός της χώρας μας σε επίπεδο συγκρότησης σκέψης και εκφοράς του λόγου στέκεται σε μεγάλη απόσταση τόσο απ'ο,τι εκφράζει η Τούνμπεργκ όσο κι απ'όσα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Ακόμα κι αν η Ελλάδα δεν έχει να διαθέσει τα 55 εκατομμύρια ευρώ που θα δώσει η Γερμανία για το κλίμα εμφανίστηκε στην παγκόσμια αγορά της πολιτικής και των ιδεών με συγκεκριμένες προτάσεις. Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά ακολουθώντας τη μετριοπάθεια, τη λογική, την πολιτική στη βάση προτάσεων και προγράμματος και γυρίζοντας την πλάτη στο λαϊκισμό της Γκρέτας και του Ντόναλντ.