Γιατί ψάχνετε τον Τσακαλώτο;

Γιατί ψάχνετε τον Τσακαλώτο;

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Μέσα στο βαρύ κλίμα που έχει δημιουργήσει η πορεία της οικονομίας η οποία παράγει μόνο κακές ειδήσεις, «σκάνε» (με τον ήχο που σκάει μια  τσιχλόφουσκα) και διάφορες παραπολιτικές ιστορίες που εμάς τουλάχιστον, μας διασκεδάζουν πολύ.

Χθες, έπεσαν στην αντίληψή μας καλοί δημοσιογράφοι να θέτουν, με μυστηριώδες, μάλιστα, ύφος το ερώτημα: «Μα που βρίσκεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος». Το ερώτημα αυτό και με τον τρόπο που συνηθίζεται στις κωμωδίες, έσπευδαν να το απαντήσουν οι ίδιοι που το έθεταν: «Θέλει να κρατήσει αποστάσεις από την παροχολογία του Μαξίμου». Αλήθεια; Δηλαδή, το μεσημέρι ο Γιώργος Χουλιαράκης καταθέτει τον προϋπολογισμό στον Πρόεδρο της Βουλής και δύο ώρες μετά, δημοσιεύματα εμφανίζουν τον αρμόδιο ΥΠΟΙΚ να «θέλει να κρατήσει αποστάσεις από την παροχολογία», δηλαδή από τον ίδιο του τον προϋπολογισμό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει η κωμωδία «αποστάσεις από το Μαξίμου επιχειρεί να κρατήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος». Τον Μάρτιο που μας πέρασε, είχαν εμφανιστεί ανάλογα δημοσιεύματα που ήθελαν να υπάρχει «στρατηγός διεύρυνσης» προς την κεντροαριστερά και το σχέδιο μάλιστα έφερε το κωδικό όνομα «Νέα Αριστερά».

Επειδή η υπογράφουσα θεωρεί ότι η εκλογική αποδυνάμωση των εθνολαϊκιστών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι προς το συμφέρον της χώρας, βλέπει θετικά ό,τι οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Μόνο που η δουλειά δεν γίνεται έτσι.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο άλλος, επίσης υπουργός της κυβέρνησης,  που αυτοσυστήθηκε ως «στρατηγός της διεύρυνσης» και κάτι άλλοι φίλοι τους έχουν φιλοδοξίες που δεν κρύβονται. Θεμιτό.

Πιστεύουν όμως ότι τις φιλοδοξίες τους αυτές θα τις πετύχουν χωρίς να απολογηθούν ταπεινά στον προοδευτικό κόσμο της χώρας για το ότι κάθονται στις υπουργικές καρέκλες με την ψήφο του ακροδεξιού Πάνου Καμμένου ως μέλη μιας κυβέρνησης που επιτίθεται μέχρι και στον Κώστα Σημίτη. Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Ας το πάρουν απόφαση.

Πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι πιστεύουν ότι θα καταφέρουν «να σηκώσουν κεφάλι» στην ομάδα Μαξίμου, χωρίς προηγουμένως να συγκρουστούν μαζί της με κίνδυνο, βέβαια, να ηττηθούν γιατί το μηντιακό σύμπαν των προεδρικών του Μαξίμου, απέναντι στο οποίο οι επίδοξοι αμφισβητίες ποτέ δεν τοποθετήθηκαν κριτικά, θα τους καταπιεί ως προδότες.

Το μέλλον των δελφίνων στον ΣΥΡΙΖΑ περνάει μέσα από την εκλογική συντριβή του Αλέξη Τσίπρα. Αυτοί πρέπει να εύχονται περισσότερο κι από τον φανατικότερο οπαδό της Νέας Δημοκρατίας την αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη και την εκλογική συρρίκνωση του κόμματός τους.

Γράφουμε συχνά ότι για εμάς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο φορέας απαρχαιωμένων αντιλήψεων για την οικονομία, τους θεσμούς, την κοινωνία. Τα εναπομείναντα στελέχη του είναι οι εκπρόσωποι του νεοελληνικού ancien regime που εχθρεύονται τον εκσυγχρονισμό και τις μεταρρυθμίσεις και που πρέπει να ηττηθούν στην κάλπη. Οι πολίτες πρώτοι απ'όλους πρέπει να γυρίσουν την πλάτη σε αυτό το αρχαϊκό σύστημα ιδεών και των φορέων τους. Όταν συμβεί αυτό, που θα συμβεί, οι Τσακαλώτοι, ως followers που είναι θα σπεύσουν να στοιχηθούν πίσω από το ρεύμα. Μέχρι τότε, θα τους βλέπουμε να ψηφίζουν πειθήνια ό,τι αποφασίζει ο Αλέξης Τσίπρας.