Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλά για τον Ματθαιόπουλο;

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλά για τον Ματθαιόπουλο;

Αμηχανία και πανικός επικρατούν στον ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει στο παραμικρό σχόλιο για τα όσα ακούγονται από τον τέως αρχηγό του Πυροσβεστικού σώματος που ως κυβέρνηση είχε διορίσει στην ηχογραφημένη συνομιλία. Με την επίκληση του παράνομου της ηχογραφήσεως σε δύο τοποθετήσεις που έγιναν σχετικά με το θέμα δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στα όσα φέρεται να αναφέρει, στις απειλές, τη γλώσσα που χρησιμοποιεί και στις δηλώσεις του σχετικά με τις πυρκαγιές στα Κύθηρα και τη Μάνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρήκε λέξεις για να σχολιάσει και κυρίως να καταγγείλει αυτόν που στο ηχητικό ντοκουμέντο που απεκάλυψε η "Καθημερινή" επιχειρεί να συγκαλύψει ευθύνες επικαλούμενος άνωθεν εντολές και απειλώντας ευθέως τον πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής για το τι θα του συμβεί αν συνεχίσει την έρευνα και δώσει τα στοιχεία στις εισαγγελικές αρχές.

Τα όσα λέει είναι γνωστά. Για τους ανωτέρους του, την κατάσταση στο Πυροσβεστικό Σώμα στο ανώτατο επίπεδο, τις καταστροφικές πυρκαγιές στα Κύθηρα και τη Μάνη και το πως εξελίχθηκαν, ακόμη και για τον εισαγγελέα που είχε την ευθύνη της έρευνας. Μόνο που στην αξιωματική αντιπολίτευση δείχνουν να μην έχουν ακούσει τίποτα από όλα αυτά.

Η μόνη απάντηση που δίνουν είναι πως για όλα ευθύνεται η κυβέρνηση η οποία επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα οικονομικά προβλήματα και την επερχόμενη ύφεση στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επενδύσει, στο πλαίσιο του αγώνα επανόδου στην καρέκλα της εξουσίας.

«Τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί. Θα έρθει ή ώρα που θα διερευνηθούν σε βάθος τα πώς και τα γιατί» δήλωνε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι και μάλιστα προσέθετε πως όλα θα διερευνηθούν από τους πλέον έμπειρους πραγματογνώμονες, προσθέτοντας πως «τίποτα δεν πρόκειται να κουκουλωθεί εν ονόματι της οποιασδήποτε σκοπιμότητας». Προς το παρόν πάντως ούτε ο ίδιος ούτε κανείς άλλος από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν κατήγγειλαν, δεν στηλίτευσαν έστω τα όσα ακούγονται στην ηχογραφημένη συνομιλία όπου ο ένας εκ των δύο φέρεται να είναι ο τέως αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος της χώρας και επιχειρησιακός αρχηγός την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς.

Ο Βασίλης Ματθαιόπουλος είναι το πρόσωπο που ενημερώνει τον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της 23ης Ιουλίου στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι. Ως επιχειρησιακός υπαρχηγός έχει την ευθύνη της επιχείρησης αντιμετώπισης της πυρκαγιάς. Βρίσκεται στο κέντρο, αφού όπως ο ίδιος δηλώνει, του το ζήτησε ο τότε αρχηγός και οι συναρμόδιοι υπουργοί, από την αρχή.

Και όπως και οι άλλοι, κυρίως όμως αυτός, είναι ενήμερος για την κατάσταση που επικρατεί κατά το φονικό πέρασμα της πυρκαγιάς. Δεδομένου ότι όπως έχει αποκαλυφθεί και από σειρά ρεπορτάζ αλλά και τις συνομιλίες μεταξύ των ανδρών της πυροσβεστικής, η ύπαρξη νεκρών ήταν γνωστή από νωρίς και σίγουρα πολύ πριν τις 12 τα μεσάνυχτα τις 23ης Ιουλίου, γνωρίζει ακριβώς τι έχει συμβεί.

Δηλαδή ο Β. Ματθαιόπουλος είναι εκ των προσώπων που ξέρουν πότε και ποιος ενημερώθηκε, αν εκ της θέσεως που είχε δεν είναι και το πρόσωπο που ενημέρωσε για την κατάσταση στο επιχειρησιακό πεδίο δράσης των στελεχών της πυροσβεστικής εκείνο το μοιραίο απόγευμα.

Επίσης είναι το στέλεχος που αμέσως μετά αναβαθμίστηκε. Ανέλαβε τη θέση του αρχηγού της Πυροσβεστικής και παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε εξέλιξη διαδικασία ανάκρισης και κλήσεων εμπλεκομένων ως υπόπτων ήταν και αυτός που έκανε τις κρίσεις στο Σώμα.

Ουσιαστικά ήταν αυτός που επέλεξε ποιοι θα φύγουν και ποιοι θα μείνουν. Είτε επρόκειτο για εμπλεκόμενους είτε για μάρτυρες που είχαν γνώσει σχετικά με τα όσα συνέβησαν στο Μάτι.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Μπαλάφα ο οποίος δήλωσε πως τα όσα ακούγονται στο ηχητικό ντοκουμέντο είναι «εσωτερικές κόντρες» και αποτελούν «φθηνούς αντιπερισπασμούς» καταλήγοντας μάλιστα ότι «ουδεμία παραπομπή θα γίνει, αν το στύψεις δεν βγαίνει τίποτα»

Εν τούτοις ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής, φέρεται να λέει πολλά. Και παρά την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να τηρήσει αποστάσεις χωρίς να καταφερθεί εναντίον του θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις με βάσει και το ηχογραφημένο ντοκουμέντο το οποίο σύμφωνα με νομικούς κύκλους δύναται να θεωρηθεί πως ως προς το περιεχόμενο του αποτελεί υλικό που αφορά το δημόσιο συμφέρον.