Γιατί εν μέσω πανδημίας οι αγορές καλπάζουν;

Παρουσιάζεται μια μεγάλη αντίφαση στα μάτια της κοινωνίας. Από την μια έχουμε την εικόνα της διάχυτης θλίψης λόγω των θυμάτων, της ψυχικής καταπόνησης από το lockdown και από την αβεβαιότητα λόγω της ανεργίας και της επερχόμενης ύφεσης. Και από τη άλλη βλέπουμε την εικόνα του ενθουσιασμού που παρατηρείται στα χρηματιστήρια.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα χρηματιστήρια είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί των οικονομικών μελλοντικών γεγονότων, που καταγράφουν ταυτόχρονα την ισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση μετοχικών τίτλων. Τα χρηματιστήρια υποχώρησαν με θεαματικό τρόπο, όταν συνειδητοποίησαν ότι ο κόσμος μας, βρισκόταν αντιμέτωπος με κάτι το καινούργιο, το διαφορετικό. Προεξόφλησαν δυσάρεστες εξελίξεις χωρίς να μπορούν να τις ποσοτικοποιήσουν απόλυτα. Και το μόνο που ενδιέφερε τους επενδυτές, ήταν να ρευστοποιήσουν τις μετοχές τους, ως άμεση αντίδραση μπροστά στον άγνωστο και ασύμμετρο κίνδυνο.

Τι ήταν αυτό που άλλαξε άρδην την πτωτική κίνηση των χρηματιστηρίων;

Οι αγορές βρέθηκαν ταχύτατα στο λεγόμενο bear περιβάλλον. Σε αυτό το σημείο αρκετοί διέκριναν την ύπαρξη επενδυτικών ευκαιριών από τη κατάρρευση των τιμών. Και αυτό διότι τα μοντέλα αποτίμησης των μετοχών με βάση τα ιστορικά στοιχεία των ισολογισμών και τα τρέχοντα δεδομένα των λογιστικών καταστάσεων οδηγούσαν σε ελκυστικά συμπεράσματα. Έδειχναν δηλαδή, ότι οι μετοχές έγιναν φθηνές. Επισημαίνω τον όρο «ιστορικά στοιχεία».

Ταυτόχρονα τα δεδομένα για τη υγειονομική πορεία του covid-19, έγιναν στην πορεία πιο σαφή. Έγινα δε ορατές κάποιες πρώτες εκτιμήσεις για τον χρονικό προσδιορισμό της πλήρους επαναλειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας. Δηλαδή, άρχισε να σχεδιάζεται οριακά ένας χρονικός χάρτης. Με άλλα λόγια, φάνηκε φως μέσα στο άγνωστο τούνελ.

Τέλος, πιστοποιήθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο η απόφαση των κυβερνήσεων να παρέμβουν στις οικονομίες και στις αγορές μέσω της παροχής ρευστότητας πρωτοφανούς μεγέθους. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ΗΠΑ, ενώ το 2008 οι Ρεπουμπλικανοί ήταν επιφυλακτικοί στην υιοθέτηση αυτού του μοντέλου διάσωσης της οικονομίας, σήμερα συντάσσονται πλήρως προς αυτήν τη κατεύθυνση. Οι επενδυτές θα έχουν στη διάθεση τους πιστωτικές γραμμές μηδενικού κόστους. Ένα γεγονός που μπορεί από μόνο του, κάλλιστα να οδηγήσει τις τιμές των μετοχών σε υψηλότερα επίπεδα. Δηλαδή, θα υπάρχει το κατάλληλο υπόβαθρο που θα ενδυναμώσει την ζήτηση για μετοχές.

Επομένως, βλέπουμε ότι οι αγορές προσδιόρισαν τι κινήσεις τους μετά από τον πρώτο πανικό και εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης, με καθαρά χρηματοιοκονομικά κριτήρια. Και όσο και αν αυτό, φαντάζει στα μάτια της κοινωνίας ως ανάλγητο και απάνθρωπο, αποτελεί μέρος της πραγματικότητας.

Μετά όμως από αυτήν την ανοδική έκρηξη που ακολούθησε την προηγούμενη κατάρρευση, προς τα που θα κινηθούν οι αγορές;

Η κατεύθυνση των αγορών εξαρτάται εν πολλοίς από τις εκκρεμότητες και τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα. Εάν ο covid-19 υποχωρήσει τον Μάιο ή τον Ιούνιο, είμαστε σίγουροι ότι δεν θα επανέλθει; Πότε θα εμφανιστεί μια αποτελεσματική θεραπεία, ένα αξιόπιστο φάρμακο και ένα εμβόλιο, που θα επιτρέψουν τους πολίτες να αισθανθούν πιο ασφαλείς και θα δώσουν την δυνατότητα στα συστήματα υγείας να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά;  Πότε θα επανέλθουν οι χώροι εργασίας σε πλήρη λειτουργικότητα, από τα εστιατόρια μέχρι τα γραφεία, και από τα εμπορικά ακίνητα μέχρι τις συγκοινωνίες; Πότε θα επαναλειτουργήσει σε παγκόσμιο επίπεδο η παραγωγική και εφοδιαστική αλυσίδα; Ποιο θα είναι τελικά το εύρος της ύφεσης;   

Μέχρι τότε, την πορεία των αγορών θα την διαμορφώνει η καθημερινή ειδησεογραφία που αφορά σε όλα τα προηγούμενα ερωτήματα. Αλλά και το διάβασμα των ισολογισμών και των λογιστικών καταστάσεων, η μελέτη του κύκλου εργασιών των εταιριών, η εκτίμηση των ταμειακών διαθεσίμων, των δανειακών υποχρεώσεων και άλλα. Διότι πλέον δεν θα αναφερόμαστε σε ιστορικά οικονομικά στοιχεία, αλλά σε μελλοντικά και αμφίβολα οικονομικά μεγέθη.

Κάποιοι επενδυτές θα θεωρούν ότι κάθε νέα πτώση, θα αποτελεί ευκαιρία αγοράς, ενώ κάποιοι άλλοι θα εκτιμούν ότι κάθε νέα άνοδος, θα αποτελεί μια ευκαιρία ρευστοποιήσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι για τους περισσότερους, η ζωή στα χρηματιστήρια είναι ένας αγώνας δρόμου μεγάλων αποστάσεων, αντοχής και συνέπειας και όχι κάποιες διαδρομές δευτερολέπτων.


 

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.