Φορέας για την Ανάπλαση του Φορέα της Ανάπλασης της Πόλης των Αθηνών

Ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς δεν χρειάζεται να αμφιβάλει. Μπορεί να είναι βέβαιος ότι ο  ότι ο Φορέας Ανάπλασης της Πόλης των Αθηνών, μια εταιρία ειδικού σκοπού που ιδρύει η κυβέρνηση είναι ακριβώς αυτό που δείχνει. Μια κρατικοδίαιτη ΔΕΚΟ, ένας άχρηστος οργανισμός που δημιουργείται για να μοιράσει μεροκάματα σε λίγους ακόμα καρανίκες.

Για να φανεί ο πραγματικός  σκοπός της δημιουργίας του Φορέα Ανάπλασης  φτάνει να αναφερθεί η ιστορία τους. Η ανάπλαση των Προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Του  συγκροτήματος των πολυκατοικιών που οικοδομήθηκαν το 1936  για να στεγάσουν  πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και σήμερα στεγάζουν άγνωστο αριθμό ενοίκων. Κυρίως αστέγων και τοξικομανών σύμφωνα με τις καταγγελίες κατοίκων της περιοχής. Να προστεθεί ότι το 2009 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο χαρακτήρισε τις πολυκατοικίες της Αλεξάνδρας διατηρητέο κτίσμα ιστορικής, πολιτισμικής, κοινωνικοπολιτικής και αρχιτεκτονικής αξίας. Κάτι που προφανώς δεν επηρέασε τον τρόπο ζωής των τοξικομανών και των αστέγων ούτε την συντήρηση των διαμερισμάτων που προβάλονται σαν δείγμα ελληνικού  Bauhaus, που να ισχύει έτσι θα πρέπει να είχε ονομαστεί  το Δυτικό Κάιρο. Το 2014 έχοντας χαρακτηριστεί μνημεία χωρίς κάποια λογική οι πολυκατοικίες είχαν περιέρχονται στην αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ. Οι ταξικοί όμως αγώνες δεν έχουν τέλος. 

Ετσι τον Αύγουστο του 2016 177 διαμερίσματα του συγκροτήματος των πολυκατοικιών της Αλεξάνδρας με τροπολογία που υπέγραψε ο Πάνος Σκουρλέτης μεταβιβάστηκε στην Περιφέρεια Αττικής της Ρένας Δούρου. Σκοπός η προστασία τους σαν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, η ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων και η διάθεση κάποιων για να καλυφθούν οι ανάγκες του γειτονικού νοσοκομείου του Αγίου Σάββα. Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είχε χαιρετήσει το νομοσχέδιο σαν «…κίνηση που δικαιώνει πολύχρονους αγώνες» που «…αναδεικνύει πως ένα διαφορετικό όραμα για την πόλη μπορεί να είναι εφικτό». Ο δημόσιος τομέας όμως κινείται in mysterious ways.

Τον Μάρτιο του 2018 το ΣτΕ αποφάσισε ότι στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν μεταβιβαστεί συνταγματικά και νόμιμα 137 διαμερίσματα. Χωρίς φυσικά να έχουν κάποια αξία για τον ιδιωτικό τομέα αφού οι πολυκατοικίες έχουν χαρακτηριστεί από το ΚΑΣ σύγχρονα πολτιστικά μνημεία. Τέτοιες ευκαιρίες όμως δεν μένουν από το δημόσιο ανεκμετάλευτες για να δημιουργηθούν οργανισμοί που θα βολευτούν ημέτεροι.

Ετσι από τον ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο για την «Σύσταση φορέα αναπλάσεων της πόλης των Αθηνών». Στην διοίκηση του οποίου θα μετάσχουν «εκπρόσωποι από τα συναρμόδια υπουργεία, ο Δήμος Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας». Με στόχο την «ανάπλαση των «Προσφυγικών» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Εμπορικού Τρίγωνου της Αθήνας». Και σκοπό την «αποκατάσταση διατηρητέων κτηρίων και νεωτέρων μνημείων, η αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κενών ή ανενεργών κτηρίων, η ενίσχυσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, καθώς και η προώθηση πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων υπέρ νέων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων». 

Οσο για την χρηματοδότηση του φορέα θα γίνεται σύμφωνα με το νομοσχέδιο από «… πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δωρεές, κληρονομίες, χορηγίες και πάσης φύσεως ενισχύσεις νομικών ή φυσικών προσώπων». 

Το οποίο στην ουσία σημαίνει πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Δηλαδή χρήματα των φορολογουμένων, για να βολευτούν κάποιο ακόμα καρανίκες. Μέχρι τον επόμενο φορέα. Ο οποίος θα είναι ο «Φορέας για την ανάπλαση του Φορέα της ανάπλασης της πόλης των Αθηνών». Στον οποίο θα μετέχουν όλοι οι προηγούμενοι συν κάποιοι που δεν μπόρεσαν ακόμα να βολευτούν στο πούλμαν της χαράς, που θέλει να λέγεται κυβέρνηση της χώρας.