Εξευτελισμός για λίγους μήνες εξουσίας

Εξευτελισμός για λίγους μήνες εξουσίας

Του Ανδρέα Λοβέρδου

ΛοβέρδοςΌλα όσα συμβαίνουν από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ζητά από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης, αποδίδουν τη συνολική πολιτική κοσμοθεωρία (Weltanschauung) του, που συμπυκνώνεται στην παντί τρόπω συνέχιση της νομής της εξουσίας. Πρόκειται για τη λεηλασία μιας σχέσης ή αλλιώς πώς ένας Πρωθυπουργός «καταληστεύει» τον συνεταίρο του για μια «χούφτα εξουσίας».

Ο άνθρωπος που κομπορρημονούσε για τα δήθεν ηθικά πλεονεκτήματα που του προσέδιδαν οι ιδεολογικές του περγαμηνές και που αποτασσόταν και δη μετά βδελυγμίας  κάθε είδους πολιτικών μετακινήσεων, τις οποίες χαρακτήριζε ως επαίσχυντες αποστασίες, περίπτωση εκλογής Σταύρου Δήμα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποκάλυψε τελικά ότι δεν ορρωδεί προ ουδενός, προκειμένου να διατηρήσει την κυβερνητική εξουσία. Σε σημείο τέτοιο που ο χαρακτηρισμός που του προσήκει εκτός από του καιροσκόπου είναι και εκείνος του κοινού θεσιθήρα. Γιατί τι έκανε μόλις ο επί τέσσερα χρόνια κυβερνητικός του εταίρος αποχώρησε από την Κυβέρνηση; Λεηλάτησε το κόμμα του εφαρμόζοντας ανοικτά και απροκάλυπτα την τακτική του εξανδραποδισμού πολιτικών στελεχών.

Ωστόσο επειδή οι ελιγμοί και οι πιρουέτες των πολιτικών συναλλαγών χρειάζονται πάντοτε περισσότερους από έναν πρωταγωνιστές, στην προσπάθεια του Πρωθυπουργού χείρα βοηθείας έδωσε και ένα μεγάλο μέρος των ΑΝΕΛ που αντάλλαξαν όχι μόνο το κόμμα τους αλλά και τις εθνικές κόκκινες γραμμές που αυτοί οι ίδιοι διακήρυτταν και διατυμπάνιζαν ως ιερές και απαραβίαστες, για βραχύβιους υπουργικούς θώκους; Μακεδονομάχοι τάχα, αλλά μετά τη μάχη!

Αν πραγματικά ο Πρωθυπουργός ήθελε να πάρει δημοκρατική νομιμοποίηση ο δρόμος ήταν μονόδρομος και κατέληγε στις κάλπες. Επειδή όμως τρέμει το εκλογικό αποτέλεσμα κατέφυγε σε ευτελή τερτίπια για λίγους ακόμη μήνες κυβερνητικής εξουσίας.

Επειδή όμως το 2019 είναι έτος εκλογών καλό είναι να έχουν επίγνωση όσοι  σήμερα επιλέξουν να στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση ότι δίνουν φιλί της ζωής σε ένα πολιτικό πτώμα που ήδη έχει αρχίσει να εκπέμπει την αποκρουστική αποφορά της αποσύνθεσης αλλά παρατείνουν όμως σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού το βίο αυτής της καταστρεπτικής κυβέρνησης. Και γι΄αυτό, με αυτήν τους την ψήφο, θα καταλάβουν μία περίοπτη αλλά καθόλου ζηλευτή θέση στο εδώλιο της Ιστορίας.