Εξετάζουν self tests και στο Δημόσιο

Εξετάζουν self tests και στο Δημόσιο

Τα self tests μπήκαν ήδη στη ζωή μας με αφορμή την επαναλειτουργία του λυκείου. Το σχέδιο είναι μαζί με τα εμβόλια, να αποτελέσουν τον «καταλύτη» για μια κανονική καθημερινότητα εν μέσω κορονοϊού.

Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται να διευρύνουν την χρήση τους και να υιοθετήσουν την ίδια τακτική και σε άλλες μορφές δραστηριότητας, επιθυμώντας αυτά να αποτελέσουν το μέσο επιστροφής σε κανονικούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στα τέλη της εβδομάδας η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει την εφαρμογή των self tests και σε άλλους τομείς, όπως:

  • Κάποιες υπηρεσίες του Δημοσίου, με τις οποίες το κοινό έρχεται σε πολύ συχνή επαφή
  • Το λιανεμπόριο
  • Την εστίαση (delivery)
  • Τις μεταφορές

«Έρχεται και σ’ αυτούς τους τομείς το επόμενο διάστημα», ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ν.Παπαθανάσης για το λιανεμπόριο, προσθέτοντας ότι ακολουθεί ο τουρισμός και η εστίαση. «Θα ανακοινωθεί αρμοδίως πώς και πότε θα μπει το μέτρο και σ’ αυτούς τους κλάδους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην λογική επομένως ότι τα self tests αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, όλα δείχνουν ότι σύντομα θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τους υπαλλήλους στους παραπάνω κλάδους, προκειμένου να υποβάλουν στο σύστημα το αρνητικό τεστ πριν πάνε στις δουλειές τους, επιδεικνύοντας την βεβαίωση στους εργοδότες τους.

Βήμα βήμα  το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται να ανοίξει την βεντάλια  της χρήσης του self test, ελπίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί η μέχρι σήμερα άσχημη καθημερινότητα λόγω πανδημίας.

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση προωθείται ολοένα και πιο γρήγορα το σχέδιο για τη χρησιμοποίηση του self test και για την πασχαλινή έξοδο. Με βάση και τα επιδημιολογικά δεδομένα εκείνης της περιόδου φαίνεται πως όσοι θελήσουν να εκδράμουν προς την περιφέρεια θα πρέπει να έχουν στην κατοχή της ένα αρνητικό test πριν από την εκδρομή, το οποίο και θα μπορεί να είναι στη διάθεση των αρχών σε πιθανόν έλεγχο.

Παρόμοια test θα πρέπει να έχει μαζί του ο εκδρομέας και στην επιστροφή του. Με τον τρόπο αυτό κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι θα μπορέσουν οι πολίτες να αποσυμπιεστούν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους για την επιλογή να φέρουν τα self tests στη χώρα μας. 

Η Ελλάδα, η Αυστρία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι μόνες χώρες στην Ευρώπη που διανέμουν δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ μέσω των φαρμακείων. Ακόμα και στη Γαλλία, όπου τα υπόλοιπα τεστ καλύπτονται ασφαλιστικά, τα self-tests διατίθενται με χρέωση. Στη Γερμανία διατίθενται μέχρι και από τα σουπερμάρκετ -αλλά έναντι αντιτίμου, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί τη στρατηγική μαζικής δωρεάν διάθεσης που πρώτη επέλεξε η Ελλάδα.

Στην κυβέρνηση πάντως δεν κρύβουν την σφοδρή ενόχλησή τους για την τακτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο κομμάτι αυτό. 

«Η Ελλάδα έχει μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη όσον αφορά τον αριθμό θανάτων και τον ρυθμό εμβολιασμού, πρωτοπορώντας παράλληλα σε θέματα δημόσιας υγείας, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύει κατηγορίες που αποδεικνύονται αμέσως ψευδείς και μετά περιορίζεται να λέει «συγγνώμη λάθος», αποσύροντας σωρηδόν αναρτήσεις με fake news που ο ίδιος κατασκεύασε», σημειώνει στο Liberal συνομιλητής του πρωθυπουργού.