Ευκαιρία για ένα τέλος

Ευκαιρία για ένα τέλος

Του Δημήτρη Τσιόδρα*

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει ότι θα μετατρέψει την πρόταση μομφής κατά του κ. Πολάκη σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Είναι λοιπόν μια λαμπρή ευκαιρία να προχωρήσει η χώρα σε εκλογές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε την πλειοψηφία μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ και διατηρείται στην εξουσία μέσω βουλευτών που εγκατέλειψαν τα κόμματά τους ώστε να δημιουργηθεί μια «πλειοψηφία με ρεφενέ» με προσθήκες από ΝΔ, Ένωση Κεντρώων, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν την κυβέρνησή τους, επειδή αυτή την εντολή έχουν από τους ψηφοφόρους τους. Το γεγονός ότι στηρίζουν κι όλες τις επιλογές της κι ότι υπερασπίζονται τις ενέργειες ενός υπουργού που τους προσβάλει, έχει να κάνει με τη συνείδησή τους και με τις αντοχές τους. Θα κριθούν στις κάλπες από τους πολίτες. Δεν είναι το ίδιο με τους βουλευτές που εκλέχτηκαν με άλλα κόμματα, με εντολή να βρίσκονται στην αντιπολίτευση και προστέθηκαν στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Με αυτούς που ψηφίστηκαν από οπαδούς της ΝΔ, της Ένωσης Κεντρώων ή του Ποταμιού που είδαν το πρόσωπο που εμπιστεύθηκαν να τους εκπροσωπεί να μεταφέρει την ψήφο του στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν π.χ. η κα Παπακώστα συμφωνεί με τις επιλογές του κ. Τσίπρα κι όχι με εκείνες του Κυρ. Μητσοτάκη, υπάρχει κι ο δρόμος της παραίτησης από την βουλευτική έδρα ώστε να έλθει στη Βουλή ο επόμενος στη λίστα εκλογής.

Έχουν λοιπόν τώρα οι βουλευτές που έχουν εκλεγεί με άλλα κόμματα, την ευκαιρία να σώσουν κάτι από την υπόληψή τους μη δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης. Να συμβεί δηλαδή αυτό που θα έπρεπε να συμβεί από τον Ιανουάριο: Να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Αυτό σήμερα θα λειτουργούσε σωτήρια και για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει εγκλωβιστεί σε ένα κύκλο διαρκούς φθοράς με το καλύτερο σενάριο τη μεγάλη ήττα και το πιο πιθανό τη συντριβή. Ξέρει ότι αν πάει σε εκλογές τώρα θα ηττηθεί με μεγάλη διαφορά κι αν επιμείνει για τον Οκτώβριο θα πάθει πανωλεθρία.

Μια απώλεια της πλειοψηφίας τώρα, θα ήταν μια λύση ώστε να δώσει κάποιο ηρωϊκό τόνο στην έξοδό του ενώ ουδείς από αυτούς που δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης μπορεί να κατηγορηθεί για αποστασία, αφού έχουν εκλεγεί με τις ψήφους πολιτών άλλων κομμάτων. Πόσες πιθανότητες έχει να συμβεί κάτι τέτοιο; Σχεδόν καμία.

Παρότι όσοι πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ότι δεν έχουν πολιτική τύχη εκεί πέραν των λίγων μηνών της κυβερνητικής θητείας, αντιλαμβάνονται παράλληλα ότι δεν έχουν και δρόμο επιστροφής. Θα έσωζαν όμως κάτι από την υστεροφημία τους. Θα βοηθούσαν τον εαυτό τους, τον Αλ. Τσίπρα, αλλά πρωτίστως θα βοηθούσαν τη χώρα. Δυστυχώς δεν φαίνονται διατεθειμένοι να το κάνουν.

* Ο Δημήτρης Τσιόδρας είναι δημοσιογράφος, υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στην Α'' Αθήνας