Εθνική Κατάθλιψη

Εθνική Κατάθλιψη

Της Νίκης Τζαβέλα*

Πριν χρόνια, ως φοιτήτρια, στα πλαίσια του μαθήματος της Κλινικής Ψυχολογίας, παρακολούθησα ένα παλιό φιλμάκι, ατόμων υπό ύπνωση. Όταν τους λέγανε «δεν έχεις παρελθόν ούτε παρόν», αναστενάζανε βαθιά. Όταν τους λέγανε «δεν έχεις μέλλον», ξεσπούσαν σε γοερά κλάματα. Άνθρωπος δίχως μέλλον, κλαίει σπαρακτικά!

Η δυνατότητα, λοιπόν, του ατόμου να έχει μέλλον, του δίνει δύναμη, αντοχή και μαχητικότητα, όσο αντίξοες κ να είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζει.

Αυτό το φιλμάκι, μου έρχεται συνεχώς στη μνήμη μου, τώρα που ως υποψήφια για τις Ευρωεκλογές  περιοδεύω σε όλη την Ελλάδα. Όταν αρχίζω να αναφέρομαι στο προγραμματισμένο, εφικτό, χρηματοδοτούμενο αναπτυξιακό μέλλον που έχει η περιοχή τους, οι πολίτες με κοιτάνε με άδειο βλέμμα.

Σαν  να αναφέρομαι σε κάτι που τους είναι τόσο μακρινό, όσο και αδιάφορο. Αποστασιοποιημένοι, σαν να τους μιλάς για άλλους Γαλαξίες.

Μερικές φορές ρωτάνε: «και τι σχέση έχω εγώ αν αναπτυχθεί το λιμάνι;», αναφερόμενοι στο λιμάνι της πόλης τους!

Δεν βλέπουν τον εαυτό τους να συμμετέχει σε καμία αναπτυξιακή προοπτική. Δεν βλέπουν τον εαυτό τους να συμμετέχει στο μέλλον. Δεν βλέπουν τον εαυτό τους να έχει μέλλον!

Και διερωτώμαι: Πόσοι από μας έχουν σχέδια για το μέλλον; Πόσοι από μας ακούνε φίλους τους να σχεδιάζουν δημιουργικά  για το μέλλον; Ας πούμε την αλήθεια: ελάχιστοι!!

Είναι τραγικό ΑΛΛΑ και τρομακτικό.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε ο Ian Bremmer η Ελλάδα έρχεται πρώτη σε όλον τον κόσμο με 59% του πληθυσμού να είναι υπό κατάθλιψη, υπό ψυχολογική πίεση.  Αυτό πρέπει να αναστραφεί, αν θέλουμε να προχωρήσουμε ως χώρα. Είναι αυτό που αξιολογώ ως πρώτη προτεραιότητα για την Νέα Δημοκρατία που σύντομα θα κυβερνήσει.

Οι πολίτες θέλουν όραμα, για να αναταχθεί η χώρα. Οι πολίτες θέλουν κινητοποίηση και επίτευξη συμμετοχής για να δημιουργήσουν. Όσοι πολιτευόμαστε, πρέπει να αναδεικνύουμε συνεχώς τις τοπικές δυνατότητες, και το πως είναι εφικτό να γίνουν. Και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι πάντα δίπλα μας να συμμετέχει στην επιστροφή της Ελλάδος στο μέλλον.

Είναι καιρός, η κεντρική πολιτική να αναδείξει το αναπτυξιακό πρόγραμμα που δρομολογήσαμε το 2012-14, ανά Περιφέρεια. Να αναδειχθεί η εγκληματική ιδεοληπτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που σταμάτησε όλα τα μεγάλα έργα στις Περιφέρειες, που έκοψε την δημιουργική δυναμική της χώρας το 2015.

Χώρα που οι πολίτες της δεν έχουν όραμα για το μέλλον, είναι άγονη γη.

Καιρός να αναγεννηθεί η Ελλάδα.

* Η Νίκη Τζαβέλα είναι υποψηφία Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας