Εθνική Ασφάλεια και Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Εθνική Ασφάλεια και Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Του Δρ. Πέτρου Μπαλαούρα*

Η Ν.Δ προτείνει την σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Το όργανο αυτό θα συνέρχεται υπό τον Πρωθυπουργό, θα συνεδριάζει, θα υποβάλλει εισηγήσεις και θα χαράσσει κατά τρόπο σταθερό και μακρόπνοο την εξωτερική πολιτική της χώρας εγγυώμενο τη συνέπεια και τη συνέχεια αυτού του σχεδιασμού σε βάθος χρόνου.

Η Εθνική Ασφάλεια, όπως απέδειξαν και τα πρόσφατα γεγονότα, δεν μπορεί να αφήνεται κατά τρόπο ευκαιριακό στα χέρια ανθρώπων που ούτε γνωρίζουν, ούτε μπορούν να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της. Πόσο διαφορετικά θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί τα διάφορα περιστατικά με τους γείτονές μας, εάν υπήρχε ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αποτελούμενο από ανθρώπους με πολυετή εμπειρία στις Ένοπλες Δυνάμεις ενεργούντων στα πλαίσια μιας ενός μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού; Πόσο μεγαλύτερη ασφάλεια θα αισθανόταν ο Έλληνας πολίτης γνωρίζοντας ότι η τύχη της χώρας του δε βρίσκεται στα χέρια ανθρώπων που έχουν επιλεγεί με κοντόφθαλμα κριτήρια εσωκομματικής ισορροπίας;

Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Το προσφυγικό- μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα σύνθετο με πολλές πτυχές: διεθνής κι ευρωπαϊκή διάσταση, ανθρωπιστική διάσταση, ζητήματα ασφάλειας που προκύπτουν κατά τρόπο σχεδόν νομοτελειακό κτλ.
Η όξυνση που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια αποτελεί προφανώς αποτέλεσμα της καταστροφικής διαχείρισης της κυβέρνησης και των ιδεοληψιών της. Αποτελεί όμως και και αυτονόητη συνέπεια της έλλειψης ενός Εθνικού Σχεδίου για τη μετανάστευση που αφέθηκε, ως συνήθως, σε χέρια ξένων, ΜΚΟ και δήθεν επαϊόντων, που προωθούσαν (και προωθούν) τη δική τους ατζέντα.

Το Σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό αναλύεται, ως επί τι πλείστον, στις κάτωθι δράσεις:

-Αυστηρότεροι έλεγχοι στη δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και μέριμνα για χώρους υποδοχής και φιλοξενίας σε ηπειρωτική Ελλάδα και νησιά.

-Ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου και επαναπροώθηση όσων δεν το δικαιούνται.

-Εξασφάλιση κονδυλιών από την Ε.Ε. για τη μακροχρόνια αξιοπρεπή παραμονή ορισμένων κατηγοριών προσφύγων στην Ελλάδα – Διαφύλαξη της δημόσιας ασφάλειας.

-Συστηματική ανάδειξη του ρόλου της Τουρκίας στη διακίνηση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα.

-Αποτελεσματικότερος έλεγχος των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων.

Περισσότερο από ποτέ η χώρα μας έχει ανάγκη ενός Εθνικού Σχεδίου για τη διαχείριση του προβλήματος της μετανάστευσης με γνώμονα την προστασία της ζωής και της προσωπικότητας των μεταναστών και των προσφύγων αλλά και το δημόσιο συμφέρον.

Δύο περίπου έτη μετά την έξαρση του μεταναστευτικού προβλήματος που προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση, ακόμα αναζητούνται λύσεις και μάλιστα πλέον έρχεται να προστεθεί και το μείζον ζήτημα της ενσωμάτωσης για όσους χρειαστεί να παραμείνουν για μεγάλο διάστημα στη χώρα μας.

Η αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε όλα τα μέτωπα προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό και απαιτεί άμεση δράση από την κυβέρνηση που θα τη διαδεχθεί. Οι ζοφερές εικόνες που παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες τόσο σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, όσο και στις εθνικές μας υποθέσεις δεν τιμούν το παρελθόν μας, δεν αξίζουν στο παρόν μας και υπονομεύουν το μέλλον μας.

* Ο κ. Πέτρος Μπαλαούρας είναι Τ.Επιθεωρητής & Διοικητής Νοσοκομείων Ε.Σ.Υ., μέλος του Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας και μέλος του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ