Επίδειξη δύναμης

Επίδειξη δύναμης

Photo by Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image

Της Ήρας Φελουκατζή

Μεγάλη εθνική κινητοποίηση οργανώνουν σήμερα τα Συνδικάτα που πρωτοστατούν στην αντίθεση κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης, ενώ ξεκινάει στη Γερουσία η συζήτηση για το επίμαχο νομοσχέδιο. Τα Συνδικάτα επεδίωξαν να σημαδέψουν την έναρξη της εξέτασης του νόμου από τους γερουσιαστές, με επίδειξη δυνάμεως, οργανώνοντας μια «γιγάντια» διαδήλωση στο Παρίσι. Αναμένεται να συγκεντρωθούν στη γαλλική πρωτεύουσα εκατοντάδες χιλιάδες άτομα που θα διαδηλώσουν με μαχητικά συνθήματα κατά της μεταρρύθμισης, η οποία θέτει υπό κρίση κοινωνικά κεκτημένα. Στην διαδήλωση θα συμμετέχουν ευρωπαϊκές και διεθνείς αντιπροσωπείες Συνδικάτων που υποστηρίζουν το γαλλικό κίνημα  και θα εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους.

Η σημερινή μαζική κινητοποίηση πραγματοποιείται με φόντο την ανησυχία, για επεισόδια στο περιθώριο της διαδήλωσης όπως έγινε σε προηγούμενες συγκεντρώσεις. Αυτή τη φορά η διαδήλωση αντιμετωπίζεται από τις γαλλικές αρχές με πρόσθετα μέτρα ασφάλειας, λόγω της εξαιρετικής συρροή φιλάθλων στο Παρίσι  και ηυξημένων απειλών για ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες στη διάρκεια του euro 2016.  

Δύο ακόμα εθνικές κινητοποιήσεις κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης προγραμματίζονται: Στις 23 Ιουνίου, την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στη Γερουσία. Στις 28 Ιουνίου την ημέρα που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα ενός είδους δημοψηφίσματος το οποίο έχουν οργανώσει Συνδικάτα, καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ της απόσυρσης του επίμαχου νόμου.

Οι μεγάλες Συνομοσπονδίες εργαζομένων CGT, FO, FSU, Solidaires και οι Οργανώσεις νεολαίας UNEF, UNL, FIDL αποφάσισαν να συναντηθούν στις 15 Ιουνίου για να καθορίσουν κοινή στρατηγική. Στόχος τους είναι να δείξουν αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων εργαζομένων. Στη σημερινή διαδήλωση, οι ηγέτες των συνδικάτων θα υπενθυμίσουν ότι το νομοσχέδιο της υπουργού εργασίας El Khomri ως έχει δεν είναι αποδεκτό σχετικά με την αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων, την προστασία της απασχόλησης. Οι συνδικαλιστές εκτιμούν ότι η μεταρρύθμιση οδηγεί σε χαλάρωση των κανόνων για οικονομικές απολύσεις, σε καταστροφή των εγγυήσεων που περιλαμβάνει ο κώδικας εργασίας και ευνοεί την προώθηση της εργασιακής ανασφάλειας. Τα συνδικάτα καλούν την κυβέρνηση σε διάλογο, για την επίλυση της διένεξης και την εξεύρεση λύσης.

Η επίδειξη δύναμης των συνδικάτων γίνεται ενώ έχει οριστεί συνάντηση της υπουργού El Khomri με τον ηγέτη του Συνδικάτου CGT Philippe MartInez, ο οποίος ενσαρκώνει την σκληροπυρηνική στρατηγική του συνδικαλιστικού κινήματος και πρωτοστατεί στον αγώνα κατά του εργασιακού νόμου. Η μεταρρύθμιση διχάζει την αριστερά και έχει προκαλέσει ρωγμή στο σοσιαλιστικό Κόμμα. Ωστόσο ο Francois Hollande δεν υποχωρεί και έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι ο νόμος θα υιοθετηθεί παρά τις αντιδράσεις.

Τόσο η υπουργός εργασίας όσο και ο Μartinez θέλησαν να δείξουν παραμονές της συνάντησής τους ότι θα επιχειρήσουν αμοιβαία ενημέρωση, όμως δεν σκοπεύουν να μετακινηθούν από τις θέσεις τους. Ο πρόεδρος της CGT τονίζει ότι ο νόμος ως έχει δεν είναι αποδεκτός και ζητά ουσιαστικές τροποποιήσεις. Η υπουργός δηλώνει «ναι» στον διάλογο, και ενδεχόμενα σε ορισμένες τροποποιήσεις αλλά αρνείται τις ριζικές αλλαγές. Ο πρωθυπουργός Μanuel Valls δήλωσε ότι είναι  έτοιμος να χρησιμοποιήσει ξανά αν είναι αναγκαίο, τη διαδικασία του προεδρικού διατάγματος για την υιοθέτηση του νόμου. Με τις συνθήκες αυτές τα ΜΜΕ εικάζουν ότι το ραντεβού της υπουργού με το συνδικαλιστή θα είναι ίσως «διάλογος κουφών».

Πάντως αυτή η εβδομάδα θα δείξει αν μετά την επίδειξη δυνάμεως που επιδιώκουν τα συνδικάτα για να επιτύχουν ουσιαστικές παραχωρήσεις, μπορεί να υπάρξουν συγκλίσεις οι οποίες θα διευκολύνουν την κατ΄αρχήν έναρξη διαλόγου και στη συνέχεια ουσιαστικές διαβουλεύσεις που θα επιτρέψουν απεμπλοκή.

www.ira-feloukatzi.com