Ένας χρήσιμος δείκτης για την αποτελεσματικότητα των δήμων

Ένας χρήσιμος δείκτης για την αποτελεσματικότητα των δήμων

Του Αλέξανδρου Σκούρα

Ενώ ακόμη δεν είναι καθόλου σαφές το πότε θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, το σίγουρο είναι πως τον Μάιο θα ψηφίσουμε για την ευρωβουλή και την τοπική αυτοδιοίκηση, τρεις κάλπες (ευρωβουλή, περιφέρεια, δήμος) με ιδιαίτερη σημασία για την καθημερινότητά μας, την ελευθερία και την ευημερία μας.

Ιδιαίτερα η τοπική αυτοδιοίκηση είναι στην Ελλάδα ακόμη μια πονεμένη υπόθεση. Ο ασφυκτικός εναγκαλισμός του κράτους, που έγινε ακόμη πιο στενός τα χρόνια της κρίσης, η απουσία ουσιαστικής διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας και το πολύ συχνό έλλειμμα διαφάνειας και λογοδοσίας έχουν οδηγήσει πολλούς δήμους σε βαθιά προβλήματα και τις δημοτικές τους αρχές στην πλήρη απαξίωση. Βεβαίως συμβαίνει και το ανάποδο: στις λίγες εκείνες περιπτώσεις που οι δήμοι έχουν καταφέρει να αξιοποιούν αποτελεσματικά τους διαθέσιμους σ' αυτούς πόρους, πετυχαίνοντας σημαντικό έργο χωρίς να επιβαρύνουν παράλογα τους δημότες τους και τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στην έκτασή τους, αναδεικνύονται σε παραδείγματα προς μίμηση.

Αυτή την άμιλλα μεταξύ των δήμων αποφασίσαμε να ενθαρρύνουμε στο ΚΕΦίΜ, δίνοντας παράλληλα στους πολίτες ένα χρήσιμο εργαλείο αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των δημοτικών τους αρχών: τον Δείκτη Αποτελεσματικότητας των Δήμων που συντάξαμε και παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την Κυριακή 20 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel σε μια εκδήλωση που θα έχει ομιλητές τον Κώστα Μπακογιάννη, τον Τάσο Αβραντίνη και τον Αθανάσιο Τσιούρα, και την οποία θα συντονίσει ο Ανδρέας Ζαμπούκας.

Ο Δείκτης ακολουθεί το πρότυπο του αντίστοιχου λιθουανικού δείκτη (Lithuanian Municipal Performance Index) ο οποίος δημοσιεύεται σε ετήσια βάση από το Lithuanian Free Market Institute, και αποτελεί σημαντικό γεγονός και σημείο αναφοράς για την τοπική αυτοδιοίκηση της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, ο δείκτης αποτιμά την επίδοση κάθε δήμου σε τρία βασικά πεδία: την Οικονομική Διαχείριση, τη Διαφάνεια και Λογοδοσία, και τις Υπηρεσίες προς τους Δημότες.

Χωρίς να αποκαλύπτω περισσότερα απ' όσα πρέπει πριν την Κυριακή, το συμπέρασμα που εξάγουμε είναι πως το περιθώριο βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των δημοτικών αρχών είναι πολύ μεγάλο. Παραδείγματα τόσο προς μίμηση, όσο και προς αποφυγή υπάρχουν πολλά. Το ζητούμενο είναι διπλό:

Αφενός, να προχωρήσουμε σε στοχευμένες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου για την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις των δήμων, να ενισχύσουμε την οικονομική αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, και να ενθαρρύνουμε την ουσιαστική συμμετοχή των δημοτών στη διαχείριση των κοινών υποθέσεων.

Αφετέρου, να αναδείξουμε με όσο γίνεται πιο συγκεκριμένο τρόπο τις βέλτιστες πρακτικές, επιβραβεύοντας ηθικά τις ιστορίες επιτυχίας και δίνοντας κίνητρα στους πάντες να βελτιωθούν.

Και τις δύο αυτές κατευθύνσεις, πιστεύουμε στο ΚΕΦίΜ πως υπηρετεί ουσιαστικά η νέα μας αυτή πρωτοβουλία που κάθε χρόνο θα επικαιροποιείται και θα εμπλουτίζεται με νέα δεδομένα. Σας προσκαλούμε λοιπόν την Κυριακή να συμμετέχετε στη γέννηση ενός, όπως πιστεύουμε, χρήσιμου θεσμού για την τοπική αυτοδιοίκηση, τη δημοκρατία και την προκοπή στον τόπο μας!