Ελληνική μόδα - 100 χρόνια έμπνευσης

Ελληνική μόδα - 100 χρόνια έμπνευσης

Της Αγγελικής Κώττη

«Από τα χειροποίητα κεντήματα των ενδυμάτων που ράβονταν στο σπίτι από τις μοδίστρες, μέχρι τις διεθνούς φήμης πτυχώσεις του Ζαν Ντεσέ, τα prints του Γιάννη Τσεκλένη, που κατέκτησαν τον κόσμο, τη σύγχρονη απόδοση της αρχαιοελληνικής και κρητικής παράδοσης από την μόλις πρόσφατα και πρόωρα χαμένη Σοφία Κοκοσαλάκη και τη διεθνούς απήχησης επιχειρηματικότητα της Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, που βασίζεται στη νεωτεριστική αντίληψη για την παράδοση, οι Έλληνες σχεδιαστές δεν άφησαν ποτέ το νήμα της συνέχειας από το παρελθόν προς το μέλλον» είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στα εγκαίνια μιας πολύ ιδιαίτερης έκθεσης. Πρόκειται για την έκθεση “Ελληνική Μόδα 100 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας” που λειτουργεί στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» με περίπου 140 εκθέματα διαλεγμένα ένα προς ένα.

Τα ενδύματα ανήκουν στη συλλογή του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος και εκτίθενται με τρόπο που ο επισκέπτης να κατανοήσει τους πολλούς διαφορετικούς τρόπους έμπνευσης και το μοναδικό κάθε φορά αποτέλεσμα του δημιουργού και του προσωπικού ύφους του. Πώς ο καθένας εκφράζεται εντελώς διαφορετικά, ενώ η έμπνευση προέρχεται από κοινή επιρροή. Πώς η οποιαδήποτε παλαιότερη έμπνευση γίνεται σύγχρονης αντίληψης εφαρμογή, είτε πρόκειται για κάποιον γνωστό σύγχρονο σχεδιαστή ή για μια μοδίστρα που ακολουθεί τον συρμό της εποχής.

Όλα μπορεί να τα δει ο επισκέπτης. Από τα κομψά αλλά σοβαρά και μετρημένα φορέματα και πανωφόρια του ΄20 και του ΄30 στα ανάλαφρα και ρομαντικά φορεματάκια του ΄40, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Από τις τουαλέτες της δεκαετίας του ΄50 όπως αυτή του Γιάννη Ευαγγελίδη, όταν η Ελλάδα προσπαθεί να κάνει μια νέα αρχή στα ρούχα του ΄60 και του ΄70 με επιρροές από την ελληνική παράδοση, όπως αυτά του οίκου «Nikos-Takis». Τα μοναδικά και ως προς τον σχεδιασμό του υφάσματος, ενδύματα του Γιάννη Τσεκλένη της δεκαετίας του ΄80. Τις πτυχώσεις της Σοφίας Κοκοσαλάκη, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή και ακόμη τις σύγχρονες εντυπωσιακές τουαλέτες του Χρήστου Βελουδάκη. Ολα παρουσιάζονται με αβρότητα αλλά και εξαντλητική σκέψη από την Ιωάννα Παπαντωνίου, την “ψυχή” του ΠΛΙ.

Παράλληλα με την έκθεση, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, θα παρουσιάζονται -μετά από επιλογή- επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Μόδας, με σύγχρονες δημιουργίες υψηλής αισθητικής και με σημείο αναφοράς και έμπνευσης τον ελληνικό πολιτισμό

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Πειραιώς 254, Ταύρος

Τ. 212 254 0000

Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 09:00 – 13:30
Παρασκευή 09:00 – 20:00
Σάββατο 11:00 – 16:00
Κυριακή 10:00 – 18:00

Είσοδος: 5€

Ρωσικό, κορυφαίο μπαλέτο

Η παλαιότερη ακαδημία μπαλέτου στον κόσμο, η Ακαδημία Βαγκάνοβα, βρίσκεται στην Αθήνα και δίνει παραστάσεις το Σαββατοκύριακο στο Christmas Theater. Με ιστορία 280 χρόνων, είναι η ακαδημία από την οποία αποφοίτησαν ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, ο Τζορτζ Μπαλανσίν, ο Μιχαήλ Φοκίν, ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, η Άννα Πάβλοβα και ο Βασλάβ Νιζίνσκι αλλά και η Γκαλίνα Ουλάνοβα και η Ναταλία Μακάροβα, η Ζβετλάνα Ζαχάροβα και η Ντιάνα Βισνιόβα κ.α.
Η Ακαδημία Βαγκάνοβα παρουσιάζει ένα γκαλά με αποσπάσματα από τις καλύτερες στιγμές διάσημων έργων του κλασικού μπαλέτου. Λίμνη Των κύκνων, Ωραία Κοιμωμένη, Καρυοθραύστης, Δον Κιχώτης κ.α.

Ευκαιρία να δούμε τα νέα αστέρια του μπαλέτου παγκοσμίως αφού η Ακαδημία Βαγκάνοβα τροφοδοτεί χρόνια τώρα τα μπαλέτα Μπολσόι, Μαριίνσκι, Αμέρικαν Μπαλέ Θίατερ και Ρόιαλ Μπαλέ. Αλλά και να ακολουιήσουμε τα βήματα των χορευτών που μαθαίνουν το διασημότερο σύστημα διδασκαλίας στον κόσμο, στην σχολή της γυναίκας που το δημιούργησε. Το να γίνεις δεκτός εδώ είναι το όνειρο πολλών χορευτών και χορευτριών αλλά κάθε χρόνο μόνο 70 από τους χιλιάδες που παίρνουν μέρος στους διαγωνισμούς τα καταφέρνουν και μόνο οι 30 από αυτούς αποφοιτούν.

THE VAGANOVA BALLET ACADEMY OF RUSSIA
ΓΚΑΛΑ ΜΠΑΛΕΤΟΥ
Christmas Theater
Κλειστό ολυμπιακό στάδιο Γαλατσίου (Βεϊκου)

Τηλ 211 77 01 700
 
Σήμερα Σάββατο 2019 στις 20.00
Αύριο Κυριακή 2019 12.30 και στις 17.30

Εισιτήρια: 7- 60 ευρώ.

Κάτω απ' τη Γέφυρα

Οι δυνάμεις του κακού, έχοντας στην υπηρεσία τους τον «πλούτο» και την «επιστήμη» βρίσκονται ένα βήμα πριν τον τελειωτικό αφανισμό της ανθρωπότητας. Η παρασκευή ενός φίλτρου θα επιταχύνει την καταστροφή. Το περιβάλλον βαθιά πληγωμένο. Φωτιές, πλημμύρες, φυσικές καταστροφές. Το ανθρώπινο είδος, κατεστραμμένο. Πόλεμοι, γενοκτονίες, υπερκατανάλωση, μοναξιά. Ελάχιστα πλάσματα, με αυτοθυσία και γενναιότητα, αντιστέκονται ακόμη. Σ' αυτόν τον ύστατο αγώνα θα χρειαστούν συμμαχίες και βοήθειες … Που θα ζητηθούν από τους μικρούς (και όχι μόνο) θεατές την ώρα της παράστασης.

Μπαίνοντας στον 23ο χρόνο λειτουργίας του ο Θεατρικός Οργανισμός Κάτω απ' τη Γέφυρα και έχοντας κερδίσει την εκτίμηση του κοινού και της εκπαιδευτικής κοινότητας, παρουσιάζει από αύριο Κυριακή το αριστούργημα του Μίχαελ Έντε «Το μαγικό φίλτρο».

Το έργο του σημαντικού συγγραφέα, δημοσιογράφου και παιδαγωγού μιλάει για την κλιματική αλλαγή, το καθοριστικό ζήτημα της εποχής μας, και μας επισημαίνει με τον καλύτερο τρόπο πως τώρα είναι η ώρα να δράσουμε για ένα καλύτερο αύριο!

Θεατρική μεταφορά του Γιάννη Θ. Οικονομίδη
Σκηνοθεσία: Κων/να Σαραντοπούλου
Μουσική: Σάκης Τσιλίκης
Σκηνικά: Κωστής Γεωργίου
Κοστούμια: Γιοβάννα Πρασίνου
Χορογραφία: Μυρσίνη Καταλειφού

Παίζουν οι ηθοποιοί, με τη σειρά που εμφανίζονται:
Αυγουστίνος Ρεμούνδος: Βελζεβούλ Παλαβούλης
Κώστας Κλάδης: Αγάθων Σκουληκαντέρας και Γεροχρόνος
Χριστίνα Σιώμου: Ροζαλία
Οδυσσέας Κιόσογλου: Ιάκωβος Κρα
Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου: Τυράννια Στριγκλίδου

Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα
Ζαΐμη και Γιαννοπούλου, Πειραιάς
Τηλ 2104816200

Παραστάσεις: κάθε Κυριακή στις 12:00 και στις 3:00 μ.μ.
Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία
Διάρκεια: 80΄
Γενική είσοδος: 10€, φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων: 7€

Πρεμιέρα με τον Αραμπάλ

Το «Γράμμα Αγάπης» του Φερνάρντο Αραμπάλ, κάνει πρεμιέρα αύριο παρουσία του συγγραφέα, που επισκέφθηκε γι' αυτό τον λόγο την Αθήνα. Είναι ένας θεατρικός μονόλογος βασισμένος στις τραυματικές εμπειρίες των παιδικών χρόνων του συγγραφέα στα χρόνια του Ισπανικού εμφυλίου, στη δολοφονία του πατέρα του και στη νοσηρή σχέση με τη μητέρα του, που χαράχτηκαν στην τρυφερή ψυχή του με ανεξίτηλο τρόπο, καθορίζοντας την υπόλοιπη ζωή του. Οι μνήμες των επώδυνων παιδικών χρόνων του, ξυπνούν και γίνονται αφορμή ο συγγραφέας να κάνει μια κατάθεση ψυχής. Όπως γράφει ο ίδιος, «το έργο το ίδιο με ξαναγεννούσε όπως το κουκούτσι του ροδάκινου δημιουργεί τη ζωή».

Ο Fernando Arrabal γεννήθηκε το 1932 στη Melilla του Ισπανικού Μαρόκου. Από το 1956 ζει μόνιμα στη Γαλλία και γράφει στη γαλλική γλώσσα. Έχει γράψει περί τα 100 θεατρικά έργα, έχει συμμετάσχει σε 800 ποιητικές συλλογές, είναι σκηνοθέτης και ζωγράφος και με διαρκή ενεργή αντιφασιστική δράση.

Το έργο γράφτηκε το 1999 και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση του Νεκτάριου – Γεώργιου Κωνσταντινίδη, διδάκτορος του Πανεπιστημίου Αθηνών, κριτικού και μεταφραστή Θεάτρου, στον πολυχώρο πολιτισμού «Διέλευσις».

Σκηνοθεσία: Χρυσάνθη Κορνηλίου
Ερμηνεύει: η Χάρις Συμεωνίδου
Φωνή γιου: Γιάννης Κωσταράς
«Διέλευσις»
Λέσβου 15 και Πόρου, Κυψέλη, Τηλ.: 2108613739,

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Κυριακή στις 18:30
Δευτέρα στις 20:30

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 12 €
Άνεργοι/Φοιτητές/ΑμΕΑ/Άνω των 65: 10 €