Έκθεση καταπέλτης: «Έχει διαταραχθεί σοβαρά η δημοκρατική τάξη»

Έκθεση καταπέλτης: «Έχει διαταραχθεί σοβαρά η δημοκρατική τάξη»

(Φωτ.: Καράκας - 14 Μαΐου 2016. Στιγμιότυπο από αντικυβερνητική συγκέντρωση)

Του Γιάννη Κουζηνού

«Η ποινικοποίηση των διαδηλώσεων, η παρενόχληση και η φυλάκιση των πολιτικών αντιπάλων είναι πρακτικές ενός καταπιεστικού κράτους».

Αυτά, μεταξύ άλλων, αναφέρονται στην πολυσέλιδη έκθεση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Luis Almagro, που κατατέθηκε στις 31/05/2016 και ταυτόχρονα ζητά τη σύγκληση του Μόνιμου Συμβουλίου των κρατών μελών μεταξύ 10 και 20 Ιουνίου 2016 για την ενεργοποίηση της «Carta Democratica» για την ιδιαίτερη κατάσταση, όπως αναφέρει, που επικρατεί στη Βενεζουέλα.

Photo by Ssmphotosoeaderivative work: Diego HC

H «Carta Democratica» υιοθετήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 από την ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, που πραγματοποιήθηκε στη Λίμα του Περού. Πρόκειται για ένα δια-αμερικανικό όργανο με κεντρικό στόχο την ενίσχυση και την προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών στα έθνη της Αμερικής. Η «Carta Democratica» είναι δεσμευτική για όλα τα 34 κράτη μέλη του ΟΑΚ και εξηγεί τι συνεπάγεται η δημοκρατία και καθορίζει το πώς θα πρέπει να υπερασπιστεί όταν βρίσκετε υπό απειλή.

Στην ίδια έκθεση ο Luis Almagro (φωτ. αριστερά) αναφέρεται στη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανάκληση του Προέδρου Nicolas Maduro, διαδικασία που προσπαθεί να κινήσει η πλειοψηφία του 65% του κοινοβουλίου,και βρίσκει διαρκώς εμπόδια από το καθεστώς, και τονίζει ότι η διαδικασία πρέπει να διεξαχθεί απρόσκοπτα βήμα βήμα, καθώς είναι συνταγματικό δικαίωμα.

Στη Βενεζουέλα «έχει διαταραχθεί σοβαρά η δημοκρατική τάξη και ο σκοπός της πολιτικής χάθηκε. Η κυβέρνηση ξέχασε να υπερασπιστεί με τις ενέργειές της μακροπρόθεσμα το γενικότερο καλό, ενώ παράλληλα με τις ενέργειές της υπερασπίζεται βραχυπρόθεσμα το ατομικό».

Photo by Embajada de EEUU en Uruguay - Embajada de EEUU en Uruguay

Σε άλλο σημείο υπογραμμίζει ότι η δημοκρατική τάξη πρέπει να τηρηθεί σε σε όλα τα κράτη-μέλη και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Υπάρχει αντίφαση μεταξύ της δημοκρατίας και την ύπαρξη πολιτικών κρατούμενων. Η ποινικοποίηση των διαδηλώσεων, η παρενόχληση και η φυλάκιση των πολιτικών αντιπάλων είναι χαρακτηριστικά ενός καταπιεστικού κράτους».

Επίσης στο ίδιο έγγραφο ο Luis Almagro παραθέτει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα με τις ελλείψεις φαρμάκων αναλυτικά και με πίνακες που παρουσιάζουν την έκταση του προβλήματος.

Και ενώ η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Luis Almagro, είναι ουσιαστικά καταπέλτης για το καθεστώς στη Βενεζουέλα, η απάντηση του προέδρου Maduro νομίζω είναι η καλύτερη απόδειξη για το πώς αντιμετωπίζονται το σύνταγμα, οι νόμοι και οι θεσμοί από τους εκπροσώπους της «μπολιβαριανής επανάστασης».

«Luis Almagro, πάρε την Carta Democratica σου και βάλτην εκεί που ξέρεις», απάντησε ο Πρόεδρος Maduro και στην συνέχεια επετέθει για μια ακόμα φορά στους δημοσιογράφους και πιο συγκεκριμένα αυτήν τη φορά στους φωτορεπόρτερ, γιατί, όπως είπε, τον φωτογραφίζουν συνέχεια όταν είναι ιδρωμένος και όταν κοιτάει κάτω για να τον παρουσιάζουν αδύναμο!

Αναμένοντας τις εξελίξεις, και καθώς αυτήν τη στιγμή που γράφω το κείμενο ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών προσπαθεί για την ακύρωση της συνέλευσης των κρατών μελών για την ενεργοποίηση της «Carta Democratica», πρέπει να βγω για μια ακόμα φορά στη γύρα να ψάξω για ψωμί. Χτες και προχτές δεν ήμουν τυχερός. Ίσως σήμερα κάτι να αλλάξει.

Nicolas Maduro
Photo by Wilsom Dias/Agencia Brasil - http://agenciabrasil.ebc.com.br/politica/foto/2015-07/48a-cupula-do-mercosul-e-estados-associados