Είναι σημαντικό νέο, πως αλλάζει ρότα και ο ΣΕΒ

Είναι σημαντικό νέο, πως αλλάζει ρότα και ο ΣΕΒ

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Έστω και αργά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών εγκαταλείπει την πότε ήπια και την πότε ουδέτερη θέση που κρατούσε απέναντι στην πρώην κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου και στην παρούσα κυβέρνηση Τσίπρα – Παπακώστα – Χρυσοβελώνη – Κουντουρά και ζητάει την επίσπευση των εκλογών.

Εκτιμά πως ήδη έχουν χαθεί πολλές ευκαιρίες όλα αυτά τα χρόνια και πως υπάρχει φόβος για εκτροχιασμό της οικονομίας σε περίπτωση που δεν επισπευσθούν οι εκλογές. Ο ΣΕΒ αναφέρει πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της ανάπτυξης λόγω του συνδυασμού της υπερπροσφοράς φτηνού εξειδικευμένου προσωπικού με την ύπαρξη υποτιμημένων περιουσιακών στοιχείων. Αυτά τα πρόθυρα, πρέπει να ξεπεραστούν με τη επίσπευση των εκλογών.

Σε άλλα σημεία της ανακοίνωσης του ο ΣΕΒ, καταγράφει την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, την αύξηση των εξαγωγών και την οριακή βελτίωση των δεικτών καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σημειώνοντας βέβαια και τις αυξανόμενες ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές και την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανειακών ανοιγμάτων (NPEs).

Θυμάμαι όταν στο τέλος του 2014, καλούσε ο πρωθυπουργός τον ΣΕΒ να μην συναινέσει στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και στην μείωση του κατώτατου μισθού. Τότε που αναφερόταν σε έκτακτους ευρωπαϊκούς πόρους, δημόσιες επενδύσεις, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αναδιανομές εισοδημάτων, ρυθμίσεις κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, δίκαιες και διαφανείς φορολογικές πρακτικές, μείωση του ενεργειακού κόστους, χτύπημα των καρτέλ, δημιουργία αναπτυξιακού φορέα ειδικού σκοπού και διεκδίκηση ενός μεγάλου “ευρωπαϊκού New Deal” και μιας ειδικής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την Ελλάδα».

Ήδη από το 2012 είχε αρχίσει μια θετική προσέγγιση του ΣΕΒ προς τον Σύριζα, όταν ο πρόεδρος του ΣΕΒ είχε αναφέρει ότι «το αίτημα της αλλαγής σήμερα δεν είναι μονοπώλιο κανενός φορέα. Είναι υπόθεση της Δεξιάς αν πράγματι θέλει να εκσυγχρονιστεί και είναι υπόθεση της Αριστεράς αν πράγματι φιλοδοξεί να κυβερνήσει». Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ είχε χαρακτηρίσει ως χρήσιμο και ευπρόσδεκτο τον ριζοσπαστισμό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η οικονομία χρειαζόταν ανατρεπτικές λύσεις.

Τον Μάρτιο του 2016, σε συνέντευξη του στο Bloomberg, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, είχε δηλώσει πως οι περισσότεροι υπουργοί θα έπρεπε να αντικατασταθούν με ανθρώπους μεταρρυθμιστές, που έχουν τεχνική γνώση των πραγμάτων. Ειδάλλως, όπως είχε πει, η Ελλάδα θα δυσκολευόταν να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να αποκαταστήσει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. «Ούτε η ιδεολογία ούτε η εμπειρία των μελών αυτής της κυβέρνησης θα βοηθήσει αυτή τη μετάβαση», είχε δηλώσει ο κ. Φέσσας, προσθέτοντας: «Τελικά απαιτούνται σε πολύ κρίσιμες θέσεις να τοποθετηθούν κάποιοι νέοι άνθρωποι με φρέσκες ιδέες».

Τον Σεπτέμβριο του 2016 οι σχέσεις κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου με ΣΕΒ, είχαν χαλάσει με αποτέλεσμα να εκδοθεί μια σκληρή ανακοίνωση του ΣΕΒ, η οποία διορθώθηκε σχεδόν αμέσως, ως αποτέλεσμα έξωθεν παρεμβάσεων και εσωτερικών διαφωνιών. Στην πρώτη ανακοίνωση ο ΣΕΒ χαρακτήριζε τον πρωθυπουργό ως «άλλο Ρομπέν των Δασών που αναλαμβάνει να μοιράσει τα λεφτά των αδειών για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών». Αναφερόταν σε «διαδικασία κατάφωρης παραβίασης της οικονομικής και επιχειρηματικής ελευθερίας στη λειτουργία των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών». Υπήρχαν φράσεις όπως η «ακατάσχετη παροχολογία», όπως «τέτοιο οικονομικό σύστημα δεν απαντιέται πουθενά στον κόσμο», όπως «ο Πρωθυπουργός υπερθεμάτισε από υπερβάλλοντα ιδεολογικό ενθουσιασμό και όχι μετά λόγου γνώσεως», όπως «η αύξηση των μισθών και η αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ του κόσμου της εργασίας είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης, και όχι αποτέλεσμα της» και όπως «η αναφορά του Πρωθυπουργού στην έννοια της ανταγωνιστικής ανάπτυξης δημιουργεί αμφιβολίες για την αναπτυξιακή κατεύθυνση της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής». Όλες αυτές οι εκφράσεις εξαφανίστηκαν μέσα από το κείμενο της διορθωμένης ανακοίνωσης.

Τον Ιούλιο του 2018, ο πρωθυπουργός είχε αποδώσει στην ηγεσία του ΣΕΒ «αμιγώς πολιτικά κίνητρα», αναφέροντας ότι ο Σύνδεσμος Βορείου Ελλάδος κινείται απολύτως με γνώμονα το τι χρειάζεται να αλλάξει στην αγορά και πίσω από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του «δεν κρύβονται άλλα κίνητρα». Ο πρωθυπουργός παρουσιάστηκε ιδιαίτερα σκληρός έναντι της ηγεσίας του ΣΕΒ, αναφέροντας κατ' αρχάς ότι «είναι εξαιρετικά αμφίβολο ποιες ακριβώς δυνάμεις εκπροσωπεί». Και ακολούθως έγινε πιο συγκεκριμένος, αναφέροντας πως ο ΣΕΒ «επιχειρεί να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση για τα μέτρα του '19 και του '20, δίνοντας σήμα αναγκαιότητας εφαρμογής τους ανεξάρτητα από το αν πιάνουμε τους στόχους ή όχι». Έκανε αναφορά στο ζήτημα περικοπής των συντάξεων και κατέληξε λέγοντας ότι «θα συμβούλευα την ηγεσία του ΣΕΒ να πάψει να εκτίθεται». Και όλα αυτά μετά την πρόταση του ΣΕΒ που προέβλεπε τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Επενδύσεων και την θετική προσέγγιση του συνδέσμου στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.

Πάγια θέση του ΣΕΒ ήταν, πως οι περίοδοι πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις λειτουργούν ανασχετικά προς την οικονομική δραστηριότητα. Η τελευταία τοποθέτηση του, πως η επίσπευση των εκλογών είναι αναγκαία για να αποσοβηθεί ο εκ νέου εκτροχιασμός της οικονομίας και να μην χαθεί κι άλλος χρόνος είναι σημαντική. Ο Σύνδεσμος οφείλει να παίρνει θέση. Το έχει ανάγκη τόσο η οικονομία όσο και η κοινωνία.

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.