Είναι η Ελλάδα, η σύγχρονη Eastman Kodak;

Είναι η Ελλάδα, η σύγχρονη Eastman Kodak;

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Η ιστορία της κατάρρευσης της εταιρίας φωτογραφικών ειδών Eastman Kodak Company, θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί το απόλυτο αντιπαράδειγμα, για όσους αρνούνται να προσαρμοστούν στις αλλαγές και στις εξελίξεις, επιμένοντας να σκέφτονται, να σχεδιάζουν και να λειτουργούν με βάση κάποια δεδομένα που ήδη έχουν ξεπεραστεί.

Η επιχειρηματική αυτοκρατορία του George Eastman που ξεκίνησε το 1880, μέσα από μια διαδρομή καινοτομιών, εφευρέσεων και πατεντών, έφτασε στο ζενίθ της δόξας της το 1996, για να καταλήξει το 2012 να υποβάλει τον φάκελο της πτώχευσης της. Η Eastman Kodak Corporation (NYSE:KODK) το 1996 είχε έσοδα της τάξης των $16 δισ., κατέχοντας τα 2/3 της παγκόσμιας αγοράς ειδών φωτογραφίας και η χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας είχε φτάσει στα $31 δισ. Αυτός ο κολοσσός, κατάφερα να καταρρεύσει το 2012.

Ήταν η εποχή που οι σκοτεινοί θάλαμοι εμφάνισης των αρνητικών, τα συμβατικά μηχανήματα εκτύπωσης, τα films σε ρολά, οι μπομπίνες των 16mm και 8mm, η Kodak Instamatic, τα PhotoCDs και τα Super 8, δεν μπορούσαν πλέον να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καταναλωτών, οι οποίο έκαναν τα πρώτα βήματα τους προς τις ψηφιακές ερασιτεχνικές και επαγγελματικές δυνατότητες που έδιναν άλλες εταιρίες του ανταγωνισμού.

Από το 2004 μέχρι τη στιγμή που η Eastman Kodak μπήκε στο γνωστό Chapter 11, μεσολαβήσει 7 ζημιογόνες οικονομικές χρήσεις, είχαν απολυθεί 47.000 εργαζόμενοι, είχαν κλείσει 13 μονάδες παραγωγής και 130 εργαστήρια. Και όμως καθ΄ όλη τη διάρκεια της τελευταίας επταετίας, η διοίκηση του πρώην “blue chip” του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, εκτιμούσε πως η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή θα σκότωνε την κότα που έκανε τα χρυσά αυγά, που δεν ήταν άλλη από το κλασσικό film που γνωρίζουμε εμείς οι παλαιότεροι.

Αυτό ακριβώς ζούμε και στην Ελλάδα το τελευταία 4 χρόνια. Ουσιαστικά ζημιογόνες εκτελέσεις των προϋπολογισμών, θέσεις εργασίας που δεν αυξάνονται, κλείσιμο επιχειρήσεων και διάλυση της παιδείας, της έρευνας και της τεχνολογίας. Κολλημένοι σε εμμονές, δεσμευμένοι να κινούμαστε αποκλειστικά και μόνο με τον τρόπο που γνωρίζουμε, αντιδραστικοί σε κάθε τι που μπορεί να αμφισβητεί τα κεκτημένα και τα δεδομένα μας, αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε, να εξετάσουμε και να ενστερνιστούμε αναλύσεις, μεθόδους και δράσεις που θα μας πάνε μπροστά.

Η τελευταία εβδομάδα μας έδωσε σωρεία τέτοιων παραδειγμάτων. Η απόρριψη των αλλαγών του άρθρου 16 για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, είναι ένα από αυτά. Η υπουργοποίηση προσώπων με βιογραφικά επιπέδου σύναξης καφενειακής παρέας είναι ένα δεύτερο. Παντελώς ανίκανα άτομα, που αρνούνται να σκεφτούν οτιδήποτε άλλο έξω τις από τα δεδομένα της περιορισμένης αντίληψης τους και έξω από τους βουλευτικούς και υπουργικούς μισθούς τους , αντιστέκονται απέναντι στην πραγματικότητα.

Με μαυρόασπρα μουχλιασμένα films, με πλαστικές μηχανές instamatic, με σκοτεινούς θαλάμους χημικής επεξεργασίας αρνητικών φωτογραφιών οι Έλληνες αρνούμαστε να υποδεχτούμε τον ψηφιακό κόσμο και να μεταμορφωθούμε, εστιάζοντας στα προβλήματα και όχι στις λύσεις. Στις κρίσεις και όχι στις ευκαιρίες. Στον κίνδυνο και όχι στις προοπτικές. Στο διχασμό και όχι στη συνεργασία. Στο χθες και όχι στο αύριο. Στις χαώδεις αντιθέσεις και όχι στις αποτελεσματικές συγκλίσεις. Επιμένουμε να αναλύουμε τον κόσμο, με τη λογική ή μάλλον με το παράλογο των φοιτητικών συνελεύσεων των μεταδικτατορικών συλλόγων.

Όποιος εκτιμά πως θα έχουμε διαφορετικό τέλος, από το τέλος της Eastman Kodak Corporation, φαίνεται πως δεν παρακολουθεί την έκπτωση σε όλα τα χαρακτηριστικά της οικονομίας και της κοινωνίας. Μοναδική ευκαιρία διαφυγής, είναι τo μικρό παράθυρο ευκαιρίας που θα προκύψει μετά τις εκλογές, που θα πρέπει να είναι ορθάνοικτο στις φιλελεύθερες ιδέες και όχι κρυμμένο πίσω από τους μπερντέδες του κρατισμού και του αναχρονισμού.

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.