Είδες η ΔΕΗ;

Του Θανάση Χειμωνά

Ως άνθρωπος της τέχνης και του Πολιτισμού (λέμε τώρα) είμαι φυσικά υπέρ του να διαθέτει χορωδία κάθε δημόσια υπηρεσία. Η μουσική αποτελεί μια όμορφη, εποικοδομητική και δημιουργική απασχόληση ενώ βοηθά και τους εργαζόμενους να χαλαρώσουν μετά από μια κουραστική μέρα εργασίας. Προφανώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συμφωνεί απόλυτα μαζί μου. Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ μάλιστα οι φιλόμουσοι άνθρωποι που μας κυβερνούν αποφάσισαν να διασφαλίσουν την όσο το δυνατόν πιο αποδοτική λειτουργία του μουσικού σχήματός της προσλαμβάνοντας καλλιτεχνικό διευθυντή.

Ο κύριος αυτός θα εργαστεί για 8 μήνες (Μάιος-Δεκέμβριος 2017) και η βασική του απασχόληση θα είναι να επιλέξει ποια άτομα θα επανδρώσουν την χορωδία αυτή. Μέχρι εδώ, όλα καλά. Το ζουμί της υπόθεσης όμως είναι πως ο κύριος αυτός θα «παντελονιάσει» για την συγκεκριμένη απασχόληση 15 χιλιάρικα. Ή 15 «χήνες» που θα έλεγε και ο αγαπημένος Νίκος Τσιφόρος. Και εντάξει, όσο ακριβοπληρωμένος και να είναι ο μάστορας τι ψυχή έχουν 15 «χήνες» σήμερα; Εδώ μάθαμε πως η ΔΕΗ πρόκειται να προσλάβει 2338 (!) αρχαιολόγους οι οποίοι, λέει, θα τσεκάρουν τα έργα της εταιρίας μπας και ανακαλυφθεί κάνας τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Προσωπικά ομολογώ πως δεν γνώριζα πως υπάρχουν τόσοι αρχαιολόγοι στην Ελλάδα αλλά σίγουρα έχουμε μια είδηση- κόλαφο σε εκείνους τους νεοφιλελέδες που υποστήριζαν πως ο Τσίπρας δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει την ανεργία.

 Αυτό που με εντυπωσιάζει όμως είναι πως όλα αυτά τα όμορφα συμβαίνουν στη ΔΕΗ. Όχι στα ΕΛΤΑ, όχι στην ΕΥΔΑΠ. Στη ΔΕΗ. Και γιατί με εντυπωσιάζει;  Επειδή τους τελευταίους μήνες οι λογαριασμοί της ΔΕΗ φτάνουν στους Έλληνες υπερβολικά «φουσκωμένοι». Με κάτι μυστήριες κρατήσεις οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ το κόστος της κατανάλωσης του ρεύματος. Θυμάστε το επάρατο «χαράτσι» του Βαγγέλη Βενιζέλου; Φανταστείτε το δύο και τρεις φορές πάνω, σε μόνιμη βάση, ασχέτως αν μένεις σε έπαυλη στην Εκάλη ή νοικιάζεις γκαρσονιέρα στη Χαμοστέρνας. Με τον Βενιζέλο βέβαια είχε γίνει ο κακός χαμός με τους διάφορους «Δεν Πληρώνω» να βρίσκονται στα κάγκελα. Σήμερα, οι Δεν Πληρώνω έχουν γίνει υπουργοί.

 Ε λοιπόν, πρόκειται για ένα σαδιστικό «κλείσιμο ματιού» από τους κυβερνώντες στους πολίτες: «Σας χρεώνουμε όσο δεν παίρνει για να μισθώνουμε -με το αζημίωτο- «καλλιτεχνικούς διευθυντές» αλλά και χιλιάδες νέους κρατικοδίαιτους αργόμισθους οι οποίοι –με τα λεφτά σας- θα πληρώνονται τόσο όσο χρειάζεται για να μας ψηφίσουν δαγκωτό στις επόμενες εκλογές».

 Βασικά ο Τσίπρας τα κάνει όλα αυτά για έναν και μόνο λόγο. Γιατί μπορεί. Γιατί του το επιτρέπουμε.