E, όχι και να απολογηθούμε!

Αναμφίβολα ήταν μια επικοινωνιακή αστοχία η εικόνα της Ικαρίας. Σίγουρα μπορούσε να αποφευχθεί και καλόν είναι οι διάφοροι παρατρεχάμενοι πρώτα να σκέφτονται και μετά να πράττουν. Ελαφρυντικά και δικαιολογίες υπάρχουν, αλλά αυτή την στιγμή δεν ακούγονται. Μια κοινωνία που βρίσκεται στα όρια της δεν έχει διάθεση για να διαβάσει τα ψιλά γράμματα. Κι εμείς, όσοι πιστεύουμε στις δυνάμεις της Κεντροδεξιάς παράταξης, δεν καλύπτουμε γεγονότα, δεν στηρίζουμε αστοχίες. Και εδώ ακριβώς διαφέρουμε από τους «απέναντι». Κάνουμε κριτική στην Νέα Δημοκρατία, όταν κρίνουμε πως έχει υποπέσει σε λάθη, γιατί μόνον έτσι μπορούμε να υποστηρίξουμε τα πολλά θετικά της.

Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι να απολογηθούμε γι΄αυτό το περιστατικό, η απόσταση είναι μεγάλη. Στο κάτω—κάτω ποιοι εγκαλούν την κυβέρνηση; Αυτοί που οργάνωσαν δεκάδες διαδηλώσεις, εν μέσω πανδημίας. Αυτοί που υποσκάπτουν συστηματικά την σημασία του εμβολιασμού. Αυτοί που κλείνουν πονηρά το μάτι σε κάθε «ψεκασμένο» και στις θεωρίες που διακινεί.

Ε, σε αυτούς η κυβέρνηση δεν έχει να πει τίποτα. Και είναι πρόκληση όλος αυτός ο εσμός να εγκαλεί την κυβέρνηση.

Θα έπρεπε όμως, όλοι αυτοί που οργάνωσαν το φαγοπότι της Ικαρίας να σκεφτούν τον ταλαίπωρο ιδιοκτήτη εστιατορίου που αδυνατεί να λειτουργήσει την επιχείρηση του με τους ίδιους που αυτοί απόλαυσαν το φαγητό τους. Θα έπρεπε να σκεφτούν τα εκατομμύρια πολίτες που αδυνατούν να απολαύσουν, αυτές τις στιγμές που αυτοί, προνομιακά, απόλαυσαν στην Ικαρία. Οι αντοχές έχουν φτάσει στο όριο τους και οι παρατρεχάμενοι εξακολουθούν και ζουν στον δικό τους κόσμο. Για να «πουλήσουν» στην μικροκοινωνία τους την πολιτική ισχύ τους, αδυνατούν να αντιληφθούν τι ζημία προκαλούν στην μεγάλη εικόνα της κυβέρνησης.

Όμως ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του δεν θα απολογηθούν σε αυτούς που, λόγω και έργω, υπονομεύουν την μάχη κατά της πανδημίας. Σε αυτούς που ό,τι και να κάνει θα βρουν κάτι να του προσάψουν. Σε αυτούς που παρέταξαν στην Ικαρία τα κομματικά στελέχη τους να αποδοκιμάσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ευρισκόμενα σε διατεταγμένη κομματική υπηρεσία. Αυτούς τους υποκριτές δεν τους ενόχλησαν οι εκατό διαδηλωτές, αλλά οι τριάντα που συνέφαγαν με όλα τα υγειονομικά μέτρα. Αν κάτι θα πρέπει να αποκομίσει το πρωθυπουργικό επιτελείο από αυτήν την ιστορία της Ικαρίας είναι πως θα πρέπει από εδώ και στο εξής, σε αυτές τις περιοδείες τού πρωθυπουργού—που είναι επιβεβλημένες—να αποκλείονται οι τοπικοί κομματάρχες και λοιποί παράγοντες. Για την φιγούρα τους , μόνον ζημία προκαλούν.

Κατά τα άλλα, μια αστοχία δεν είναι νοητό να επιτραπεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να θολώσει την εικόνα της κυβέρνησης. Το υπερβολικό αυτομαστίγωμα βλάπτει.